Susirinkime – apie iššūkių kupinus metus ir šių dienų aktualijas

konservatoriai susirinkimas vysniauskas
Šakiuose viešėjęs partietis, Seimo narys Andrius Vyšniauskas dėl migrantų krizės nesuvaldymo žėrė kritikos buvusiai Vyriausybei, tvirtindamas, kad pasieniečiai nebuvo aprūpinti net elementaria ekipuote. (L. Poškevičiūtės nuotr.)


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šeštadienį Šakių kultūros centre vyko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Šakių skyriaus visuotinis susirinkimas. Viešėjęs Seimo narys Andrius Vyšniauskas apžvelgė šalies situaciją, rajono meras ir skyriaus pirmininkas Edgaras Pilypaitis – rajono aktualijas, parengta rezoliucija.
 
Tradiciškai susitikimas buvo pradėtas „Tautiška giesme“. Skyriaus pirmininko pavaduotojas Algirdas Klimaitis susirinkimo pradžioje jubiliejaus proga pasveikino du partijos narius – Jurgį Jonuškį ir Albiną Kardauską.

Dar vienas džiugus susitikimo momentas – TS-LKD partijos gretas papildė Redas Juškaitis (savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas), kuriam buvo įteiktas partijos ženklelis ir nario pažymėjimas. R. Juškaitis yra Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių, Nepriklausomybės gynėjų sąjungos narys.

„Kodėl būtent dabar ir šiandien tapau nariu? Taip, nuo pat pirmos dienos buvau pasienyje, kai reikėjo mūsų pagalbos Tėvynei. Mes atėjom tie pirmieji, kurie buvom, esam ir išlikom patriotai. Tik šioje partijoje puoselėjamas tikras patriotiškumas, todėl kitos partijos nemačiau“, – kalbėjo R.Juškaitis.

Tradicine invokacija kreipėsi skyriaus narys Mečislovas Švabas, susirinkimą pradėjęs partizanų malda, o vėliau analizavęs krikščioniškų vertybių sugrąžinimo į mūsų gyvenimą klausimą.

„Atrodo, kad šiandien krikščioniškos vertybės nėra išnykusios, nes šių dienų demokratinė visuomenė jomis remiasi, nors daugelis šio fakto nesuvokia arba neigia. Taigi, kur slypi tikroji su krikščionybe viešajame gyvenime susijusi problema? Manytume, kad šiandien susiduriame su vertybių interpretacijų problema. Pagrindinės – žmogaus gyvybės, klestėjimo ir laisvės vertybės liberalizmo ir marksizmo kontekste traktuojamos savaip. Nepaneigiama, kad žmogaus gyvybė šiandien laikoma vertybe. Tuos, kurie mano kitaip, laikome pavojingais. Problema yra ta, kad krikščioniškuoju požiūriu žmogaus gyvybė laikoma besąlygiškai vertinga, o šiandien kyla pagunda įvesti sąlygas žmogaus gyvybei“, – sakė M. Švabas.

Susirinkime dalyvavęs Seimo narys Andrius Vyšniauskas pabrėžė, kad TS-LKD įgyvendindama programą susidūrė su nemenkais iššūkiais.

„Šiuo metu gyvename dviejų krizių epicentre – jau antrus metus gyvename su pandemija, sudėtinga situacija pasienyje – ir bandome jas pirmiausia išspręsti. Dėl pandemijos matome, jog situacija stipriai gerėja ta prasme, jog tikimasi jau rugsėjo viduryje pasiekti 70 proc. asmenų imunizaciją bent jau pirmuoju skiepu. Pasiekus bus galima teigti, jog pandemija jau valdoma, ir mes galėsime susitelkti į kitus darbus“, – kalbėjo Seimo narys.

Anot jo, kalbant apie padėtį pasienyje, dažnai ištransliuojama daug netiesos.

„Kai mūsų Vyriausybė prisiekė, tokioms situacijoms, su kuriomis šiandien susiduriama Baltarusijos pasienyje, manau, valstybė buvo visiškai nepasiruošusi. Nors prieš ketverius metus buvo didžiulės pratybos Lietuvoje, kuriose buvo simuliuojamas galimas 40 tūkst. nelegalių migrantų patekimas į Lietuvą iš Baltarusijos pusės, planuojama, kur būtų patalpinami, kaip dirbtų kiekviena institucija, tačiau, kai pradėjo dirbti vidaus reikalų ministrė, mūsų Vyriausybė, pasirodė, kad tie planai yra tik popieriuje ir nei viena tarnyba nėra pasiruošusi realiai jų įgyvendinti, savivaldybės juo labiau“, – svarstė Seimo narys pridurdamas, kad Pasienio tarnyba taip pat neturėjo nei modernių ginklų, nei normalios ekipuotės.

Pasak jo, birželį patikslinus Valstybės biudžetą, pasieniečiai aprūpinami visa reikiama technika, ekipuote ir visomis kitomis priemonėmis.

„Tvora ar fizinis barjeras Baltarusijos pasienyje, pagal buvusios Vyriausybės programą, įsipareigojimus, turėjo stovėti pastatyta jau praeitais metais. Nebuvo padarytas nei vienas metras. Todėl šiandien per pakankamai trumpą laiką turime investuoti valstybės resursus, kad tas barjeras būtų pastatytas, ir lūkestis yra – per metus turėti bent didžiąją dalį tvoros“, – tikino Seimo narys.

Meras ir skyriaus pirmininkas Edgaras Pilypaitis apžvelgė rajono aktualijas.

„Manau, valdymas yra atsakingas finansinių srautų suvaldymas. Tie srautai priklausomi ir nuo ekonominių bendros šalies tendencijų. Stojant verslams, mažėjant žmonių atlyginimams, mes pajutome ryškų mokesčių nesurinkimą ir savo biudžete. 2020 metais nesurinkome planuoto 864 tūkst. eurų gyventojų pajamų mokesčio . Šiandien situacija po truputį stabilizuojasi, tačiau atsipalaiduoti negalime, todėl ir administracijos žmonės su atsakingais savivaldybės darbuotojais žiūri, kaip būtų įmanoma kuo daugiau pinigų leisti ne savitiksliam įstaigų funkcionavimui, o kad tie pinigai mums duotų grįžtamąją vertę – per paslaugas ir tų pačių dalykų konsolidavimą“, – svarstė meras.

Anot jo, dažnai lankantis seniūnijose, pastebėta, kad žmonėms reikia tik gatvių, šaligatvių ir apšvietimo.

„Tačiau bendruomenės turi ir savo tradicijas, jas išlaiko, puoselėja, kai kurie objektai skleidžiasi kaip dideli traukos centrai, ten reikalingi žmogiškieji resursai, todėl reikės perskirstyti kai kuriuos esamus resursus. Taip yra ir su Šakių darželių jungimu – mes nemažinam darbo vietų savaime ir automatiškai. Matom, kad ten trūksta psichologų, logopedų, ir jungdami tam tikras valdymo išlaidas, pinigus galėtume nukreipti tom tikslinėm paslaugom, kurios yra reikalingos vaikams“, – kalbėjo meras.

„Kviečiu visus susitelkimui, šaltam, racionaliam mąstymui“, – reziumavo savo pasisakymą E. Pilypaitis.

Susirinkime dalyvavę skyriaus nariai ir svečiai vienbalsiai palaikė rezoliuciją, kurioje kviečia kiekvieną būti atsakingą už savo šeimą, bendruomenę ir valstybę. Raginama nepasiduoti provokacijoms, nepalaikyti agresijos bei smurtą, patyčias skatinančių veiksmų, laikytis krikščioniškų artimo meilės dorybių bei visus galinčius skatinti skiepytis nuo Covid-19 ligos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.