Patvirtinta: už atliekų tvarkymą mokėsime brangiau

taryba del siuksle
Sprendimui dėl įmokos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą pritarė 16 tarybos narių, penki susilaikė. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Oficialu, kad nuo vasario 1 d. įmoka už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą vienam gyventojui didės 0,48 Eur per mėnesį. Toks sprendimas priimtas gruodžio 23d. savivaldybės tarybos posėdžio metu. Daugelis tarybos narių žėrė kritikos Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centrui (MAATC), teiravosi, kur įmonė buvo anksčiau, jei tarifas nekeistas nuo 2010-ųjų, o įmonė jau nesuduria galo su galu. Visgi trauktis nėra kur, tad sprendimui pritarta 16 tarybos narių balsavus už, penkiems susilaikius.
 
Pristatė situaciją

Į komitetų posėdžius jungęsis MAATC direktorius Algirdas Bagušinskas tikino: trauktis jau nėra kur, įmonė iki paskutiniųjų delsė, kad kainos kelti nereikėtų, tačiau toliau tai neišvengiama. Visgi toks požiūris tarybos nariams ne itin patiko, nes kainą buvo galima peržiūrėti nuolat, dabar nebūtų toks didelis šuolis. A. Bagušinskas argumentavo, kad įmonė stengėsi suktis iš savų resursų, tačiau toliau to daryti nepajėgia. Jis priminė, kad dabar galiojantys tarifai už atliekų surinkimą ir tvarkymą buvo nustatyti 2010 m., o 2016 m. buvo koreguoti, nes pagal Vyriausybės nutarimą įvesta dviguba mokesčio sistema.

„O kur jūs buvote 2016 metais? Uždelsimas ir užsisėdėjimas žalinga“, – sakė Ūkio ir verslo komiteto pirmininkas Artūras Varankevičius.

Tačiau MAATC direktorius bandė nupiešti situaciją, kuo ir kaip per tą laiką gyveno įmonė. Pirmiausiai paminėjo, kad neveikė mechaninio biologinio apdorojimo įrenginiai, kurie už 10 mln. buvo pastatyti 2015 m. Jie tuometinio ministro įsakymu buvo atiduoti UAB „NEG Recycling“, tačiau bendrovė nevykdė sutartinių įsipareigojimų ir atrinkę degias atliekas jų neperdirbo, o sukaupė maksimalų 8 tūkst. tonų kiekį. Galiausiai sutartis buvo nutraukta, pradėtas degių atliekų transportavimas į Kauno atliekų deginimo gamyklą ir jų deginimas. Visose apskrities savivaldybėse pradėjo veikti po žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, pastatytos dvi papildomos sąvartyno celės. A. Bagušinskas atkreipė dėmesį, kad taršos mokestis nuo 5 eurų už toną didėjo iki 10 eurų, o nuo 2023 m. numatyta, kad ši kaina kils iki 50 eurų už toną. O kur dar infliacija, algų kilimas ir kiti neišvengiami faktoriai. Be to, bendrovė nusimačiusi, kad atliekų deginimui nuo 574 tūkst. eurų sąnaudos gali išaugti iki 826 tūkst. eurų per metus. Į klausimą, kas tai lemia, A. Bagušinskas atsakė, kad, be transportavimo išlaidų, už deginimą teks pakloti po 55 eurus (iki šiol – 35 eurai už toną).

Prie kapinių – tvarka

Šakiams jis negailėjo ir komplimentų, išskyrė kaip vieną iš pavyzdingai atliekas prie kapinių tvarkančių savivaldybių.

„Pavyzdžiui, jei Vilkaviškis nepadarys išvadų ir nepaseks Šakių pavyzdžiu, nukentės stipriai. Šakių savivaldybei, patvirtinus tvarkas, nereikės mokėti pastoviosios dalies, tai yra už kiekvienas kapines 100 eurų, ir Šakių savivaldybėje vyksta intensyvus ir pagirtinai geras rūšiavimas. Dėl to atrinktos stiklinės žvakių dalys, kalbėjau su vežėjais, važiuos kaip pakuotės, už jas mokėti nereikės“, – informavo MAATC direktorius.

Yra galimybė mokėti mažiau

Ne pirmą kartą keliamas klausimas ir dėl kintamosios dalies mokėjimo sodų bendrijose tiems žmonėms, kurių soduose stovi tik tokie statiniai, kur laikomi įrankiai, tad jokių šiukšlių šie žmonės nesukaupia. Štai Romas Pukinskas sako, kad namelį turi, bet jame nėra elektros, gal ketverius metus nebuvo net durų atrakinęs, bet kintamąją dalį mokėti turi.

„Žmonės sako: nėra gyvenamojo namelio, o tik statinys, kur susidedami įrankiai, nėra elektros, vandentiekio, jokia ūkinė veikla nevykdoma <...> Laikoma, kad jeigu yra sodų bendrijos narys, jis automatiškai tampa paslaugos pirkėju“, – situaciją paaiškinti prašė R. Pukinskas.

Bendrovės Klientų aptarnavimo skyriaus vadovas Saulius Šimonėlis pirmiausiai aiškino, jog vadovaujasi teisės aktais, tačiau taip pat informavo, kad, iniciatyvos imantis sodų bendrijos pirmininkams, mokestį susimažinti galimybė yra, sakė, jog mielai vyksta, jei yra kviečiami, ir į bendrijų susirinkimus.

„Bendrija pati gali sudaryti sutartį už visą susidarantį kiekį. Jeigu bendrija negeneruoja atliekų, jūs puikiai rūšiuojat, mišrių komunalinių atliekų nesusidaro, jūs galite tą mokestį susimažinti. Taip yra padariusi viena Šakių savivaldybės sodų bendrija <...> Pagal sutartį kintamąją dalį mes išrašome už tą kiekį, kiek patenka pas mus. Žmonės bendrijai susimoka mažesnius mokesčius“, – aiškino S. Šimonėlis.

Skatins labiau rūšiuoti

Nemažai diskutuota ir apie atliekų rūšiavimą, kurį reikia skatinti. Anot A. Bagušinsko, labai daug pakuočių papuola į mišrias komunalines atliekas. Sąžiningai rūšiuojant individualiuose namuose, vadinamasis juodas konteineris per mėnesį prisipildo tik per kelis sprindžius, o mėlynojo, kuris išvežamas tik kartą per mėnesį, nepakanka. Tačiau direktorius pabrėžė, kad ne savivaldybių ir MATTC valia galioja tokia išvežimo tvarka, bet akivaizdu: norint skatinti labiau rūšiuoti, šią tvarką reikia keisti.

Atsakydamas į R. Pukinsko paklausimą, kada Šakiai turės tekstilės konteinerius, MAATC vadovas informavo, kad konteineriai nupirkti, tačiau dėl problemų, susijusių su naujų aikštelių įrengimu, šis klausimas užsitęsęs. Ne paslaptis, pastebėjo R. Pukinskas, kad dažnai šios atliekos išrūksta ir pro kaminus, nes tarp mišrių atliekų avalynės ar drabužių nebūna daug, tad akivaizdu, kad šios atliekos utilizuojamos kitaip.

„Kiek atsimenu, Šakių savivaldybė tekstilei nusipirkusi 100 konteinerių, jie susandėliuoti ir bus pastatyti įrengus naujas aikšteles“, – patikino A. Bagušinskas.

Tiesa, nuo 2023 m. tarifas tikriausiai vėl turės būti perskaičiuotas, nes atsiras prievolė tvarkyti tekstilės ir maisto atliekas.

Tarybai pritarus, nuo vasario 1 d. įkainis už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą bus 2,59 euro žmogui. Akcentuota, kad tai kompromisinis, su visomis apskrities savivaldybėmis suderėtas tarifas. Jei kažkuri savivaldybė sprendimo būtų nepriėmusi, nuostolį dengtų biudžeto sąskaita.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.