Vaikai laiką leis atnaujintoje dienos centro erdvėje

dienos centro patalpos
Šakių vaikų dienos centro socialinė darbuotoja Skaistė Bakienė (kairėje) ir vadovė Jūratė Arštikaitienė džiaugiasi, kad pagaliau senas ir tamsus kabinetas virto jaukia ir šviesia erdve. Žinoma, ne be rėmėjų paramos. D. Pavalkio nuotr.


Šakių vaikų dienos centras „Šypsenos“ šiais metais turbūt sulaukia dar daugiau savo lankytojų šypsenų, nes juos pasitinka naujai suremontuotoje, šiuolaikiškais baldais apstatytoje užsiėmimų erdvėje. „Gera jausti palaikymą, gera, kai, surėmus pečius tam tikriems tikslams įgyvendinti, pagaliau gali matyti rezultatą. Šį kartą jis matomas plika akimi. Taip, po netrumpo laiko pagaliau turime švarią, šviesią erdvę vaikams kasdien būti“, – džiaugiamasi centro „Facebook“ paskyroje.
 
„Buvo baisu...“ – pasitikdamos ir aprodydamos šviežiai suremontuotą patalpą įspūdžiais dalijosi vaikų dienos centro direktorė Jūratė Arštikaitienė ir socialinė darbuotoja Skaistė Bakienė. Prieš dvejus metus organizacijai atitekęs kambarys buvo labai reikalingas, nes trūko vietos veikloms, tačiau atrodė niūriai ir prašyte prašėsi remonto. Jau tada imta ieškoti lėšų remontui, pirmiausia prašyta paramos iš vietinių Šakių rajono ūkininkų ir firmų. Pagalbos prašymas buvo išgirstas, lėšų surinkta, tik jų visam remontui neužteko, tad kurį laiką viskas liko kaip buvę. Vis tik viltis buvo gyva ir, gavus 1,5 tūkst. eurų paramą iš „Gelbėkit vaikus“ organizacijos, remonto darbai buvo suorganizuoti ir atlikti per tris savaites.

Paklota šviesi grindų danga, nulupus senus tapetus baltai perdažytos lubos ir sienos.

„Meistrai net nustebo – baltos sienos? Baltos, na ir kas, po dvejų metų perdažysim!“ – juokiasi Jūratė ir Skaistė.

Tokios nušvitusios erdvės nebesinorėjo užkrauti senais baldais, todėl išsirinko ir įsigijo naujus lengvus stalus ir kėdes, kad juos būtų paprasta perstumdyti pagal poreikį. S. Bakienė pasakojo, kad iš pradžių galvojo spėti įsikurti iki Kalėdų, bet darbai užsitęsė dar savaitę ir buvo baigti tarpušvenčiu. Praėjusią savaitę naujose patalpose jau rinkosi vaikai, buvo surengta atidarymo šventė.

Nors smagu matyti naujai atgimusią patalpą ir visi ja labai džiaugiasi, tačiau remonto klausimas nėra toks paprastas. J. Arštikaitienė turi ir karčios patirties: „Pastatas senas, remontas brangiai kainuoja, nes reikia tvarkyti viską iš esmės: ir sienas, ir grindis, ir lubas. Jau daugiau kaip 20 metų, jeigu reikia sudėti kokias grindis, visada pirmiausia žiūriu į savo vyrą. Kiek galima? Po tualeto remonto sakė – daugiau neprašyk...“ Mat taupydami pinigus remonto darbus stengdavosi atlikti savo jėgomis. Tad šįkart darbus atliko samdyti meistrai. Kita vertus, direktorė sako suprantanti, kad investuoja į valstybės turtą. Ne pro šalį būtų ir savivaldybės parama. Nors kai jos nesulaukia – irgi nenusimena.

„Niekas niekam neprivalo, darom, ką galim, – filosofiškai mąsto J. Arštikaitienė ir priduria: Niekas negali garantuoti, kiek ilgai čia būsime, tačiau viliuosi, kad ilgai. Juk pamažu visas antras pastato aukštas tapo mūsų.“

Patalpos – vaikų dienos centrui aktualus klausimas. Nuo naujųjų metų čia akredituota 30 vietų (buvo 25) ir vis tiek visų norinčių vaikų nesutalpina. Pasak S. Bakienės, kiekvieną dieną visi 30 nesusirenka, vaikai natūraliai pasiskirsto pagal užimtumą mokykloje, bet kasdien čia laiką leidžia bent 20–25 vaikai. Ir yra 5–6 laukiantys savo eilės. Tėvai, norintys, kad jų vaikas lankytų dienos centrą, kreipiasi į seniūniją, seniūnija sprendžia dėl paslaugos poreikio ir nukreipia į dienos centrą. Nors laisvų vietų nebėra, bet kai šeimai ar vaikui reikia pagalbos, centro darbuotojai visada ieško sprendimo ir stengiasi padėti. Juk iš esmės dienos centras skirtas visiems vaikams. Čia jie gali saugiai leisti laiką po pamokų, yra prižiūrimi, pamaitinami. Maitinimo paslaugą teikia „Namai visiems“ labdaros valgykla. Daugiausia dienos centrą lanko pradinukai, 5–6 klasių mokiniai. Vyresnieji į centrą dažnai grįžta kaip savanoriai ir padeda prižiūrėti mažesniuosius.

J. Arštikaitienė sako galinti pasiūlyti pagalbą ne tik vaikams, bet ir tėvams. Tėvams, kurie jaučia, kad neranda ryšio su vaiku arba kyla problemų, rengiami tėvystės mokymai. Dar šį mėnesį turėtų startuoti nauja grupė. Todėl tėvai gali drąsiai kreiptis – užeiti, skambinti, registruotis. Tokie mokymai, anot J. Arštikaitienės, praverčia visiems tėvams.

Vaikų dienos centras „Šypsenos“ taip pat perduoda padėką visiems, prisidėjusiems lėšomis ar darbu, kad mūsų vaikai rastų prieglobstį jaukiose ir gražiose patalpose.

Živilė Rinkevičienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.