Tekstilę šakiečiai rūšiuoja vis geriau

tekstiles konteineris sakiuose
Asta Saulė ŠULSKYTĖ


Birželio pabaigoje Šakiuose UAB „Ecoservice“ pastatė 11 tekstilės surinkimo konteinerių. Nors Lietuvoje sukurta reikiama infrastruktūra tekstilės gaminių rūšiavimui, tačiau gyventojai vis dar mokosi tinkamai tai daryti – mesti tik švarius ir tinkamus dėvėti drabužius, supakuotus į maišelius. Beje, Šakiuose yra nutikęs atvejis, kai buvo sulaukta skambučio norint atgauti per klaidą į konteinerį patekusius naujus batelius.

Pasak UAB Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro prevencinės veiklos organizatorės Jurgitos Morozaitės, nors tekstilės konteineriai Šakiuose stovi tik keturi mėnesiai, tekstilę žmonės rūšiuoja vis geriau.

„Apskritai Marijampolės regione surinktos tekstilės kokybė – viena iš geriausių, kaip pastebi UAB „Ecoservice“ darbuotojai, surenkantys ją visoje Lietuvoje. Kadangi rūšiuojama visos Marijampolės apskrities surinkta tekstilė, tai išskirti kokybės ar tai, ką daugiausiai šakiečiai meta į konteinerius, labai sunku. Juo labiau, kad viskas būna tvarkingai supakuota maišeliuose“, – patikino J. Morozaitė.

„Į tekstilės rūšiavimo konteinerius turėtų keliauti tik tvarkingi, nesuplyšę, švarūs drabužiai, avalynė poromis, diržai, rankinės, kuprinės, patalynės užvalkalai. Prieš paliekant tekstilės gaminius tam skirtuose konteineriuose, reikėtų įvertinti, ar patys dar tokią naudotumėte, sudėti ją į maišelius ir tvirtai užrišti, kad tekstilė išliktų švari ir nesudrėktų“, – priminė prevencinės veiklos organizatorė.

Atliekos iš tekstilės konteinerių išvežamos kartą per savaitę. Keletą kartų buvo sulaukta pranešimų dėl to, kad konteineriai perpildyti ir juos reikia atlaisvinti. J. Morozaitė informavo, kad per mėnesį Šakiuose vidutiniškai surenkama 2,75 tonos atliekų, kurios su visa Marijampolės regione surinkta tekstile keliauja į Vilniuje įsikūrusį tekstilės rūšiavimo centrą.

Drabužiai, avalynė ir namų tekstilė suskirstomi į beveik šimtą kategorijų pagal medžiagiškumą, sezoniškumą bei paskirtį ir paruošiami antriniam panaudojimui. Taip pratęsiamas drabužių dėvėjimo laikas ir mažiau tekstilės gaminių virsta atliekomis. Antriniam panaudojimui nebetinkami tekstilės gaminiai perdirbami į žemesnės kategorijos gaminius, pavyzdžiui, industrines šluostes.

Būna atvejų, kai į konteinerius per klaidą patenka geri daiktai, kuriuos jų savininkai nori susigrąžinti. Tokiu atveju, J. Morozaitės teigimu, dėl prarasto daikto gyventojai turėtų kreiptis iš karto, kol konteineris dar neištuštintas – tada yra galimybė jį surasti ir atgauti konteinerio aptarnavimo metu.

Šakiai – ne išimtis. Viena šakietė netyčia į tekstilės konteinerį įmetė naujus dukros batelius. Ji iš karto paskambino į UAB „Ecoservice“ skambučių centrą ir informavo apie norą juos atgauti. Ištuštinant tekstilės konteinerį su ja buvo susisiekta, gyventoja susigrąžino per klaidą įmestus batelius.

Paklausta, ar Šakiuose tekstilės konteinerių įrengimas pasiteisino, J. Morozaitė pasidžiaugė, kad su kaupu, nes mažiau tokių atliekų metama į mišrių komunalinių atliekų konteinerius. Ji priminė, kad į tekstilės konteinerius negalima mesti kilimų, antklodžių ir pagalvių, suteptų, suplyšusių drabužių, tekstilės atraižų. Visa tai reikia priduoti didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse. Rajone tokios aikštelės yra ne tik Šakiuose, bet ir Kudirkos Naumiestyje bei Gelgaudiškyje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.