Parama parapijoms ir vėl kelia diskusijas

pandusas baznycia
Kai kuriems tarybos nariams kilo klausimų, kodėl Lukšių parapijos panduso įrengimui (nuotrauka kairėje) šiek tiek anksčiau buvo skirta beveik 6 tūkst. eurų, o Gelgaudiškio parapija, nors prašė 10 tūkst., tik po papildymų sulaukė nepilnai 3 tūkst. eurų. Meras tikina, kad politinis turgus, kai kiekvienas tarybos narys bando tempti lėšas į tas parapijas, kurias labiau myli, turi baigtis, tad nuo šiol lėšas skirstysis patys dvasininkai. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Pastaraisiais metais lėšų skyrimas parapijoms tarp tarybos narių sukelia diskusijas, tai kokio gi dydžio parama turėtų būti, kokiais kriterijais remiantis ji skiriama, kas taria ar turėtų tarti paskutinį žodį ir pan. Netrūko diskusijų ir prieš paskutinį tarybos posėdį, kurio metu parapijoms skirta kiek didesnė nei 20 tūkst. eurų suma. Meras Raimondas Januševičius sako: šis politinis turgus turi baigtis ir tvarka keisis.

Jei prisimintume 2022-uosius, tada savivaldybės tarybos sprendimu 21 parapijai buvo skirta 28 tūkst. eurų. Pernai parama parapijoms sudarė 20 tūkst. 400 eurų, tačiau trims parapijoms (Lekėčių, Šakių ir Lukšių) lėšos buvo numatytos dar metų eigoje, o diskusijų šiuo klausimu prieš paskutinį tarybos posėdį netrūko.

 Tarybos narys Artūras Varankevičius paramą Lukšių parapijai įvardijo „neadekvačiai pamatuota“ ir teiravosi, kokiais argumentais remiantis ji buvo skirta, kodėl tokie netolygumai, mat daugiau tokio dydžio paramos negavo nė viena parapija.  

Ūkio ir verslo komiteto posėdžio metu Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė priminė, kad ne kas kitas, o tarybos nariai ir priėmė sprendimus metų eigoje. Kalbant konkrečiai apie Lukšius, 5 tūkst. 900 eurų buvo skirti neįgaliųjų panduso įrengimui, Lekėčių parapijai pusantro tūkstančio buvo skirta prisidėjimui prie saulės elektrinės, o Šakių parapijai 5 tūkst. eurų parama buvo skirta iš vadinamųjų reprezentacinių lėšų, kai buvo nuspręsta nerengti Savivaldos dienos.  

A. Varankevičius kėlė klausimą, o kaip yra su Gelgaudiškio parapijos prašymu, mat gruodžio pradžioje parapijos klebonas Arvydas Liepa savivaldybės prašė 10 tūkst. eurų paramos ne tik panduso įrengimui, bet ir bažnyčios prieigų sutvarkymui, šarvojimo salės remontui ir kitiems darbams.

Komiteto posėdyje meras R. Januševičius patikino, kad į prašymą atsižvelgta, tačiau suma gerokai mažesnė nei prašyta (1 tūkst. 700 eurų) ir tik po diskusijų komitetų posėdžiuose galiausiai Gelgaudiškiui pridėtas dar tūkstantis ir skirta 2 tūkst. 700 eurų. Po diskusijų nuspręsta pridėti ir Kaimelio parapijai dėl restauruojamų vargonų, tad šiai parapijai iš viso skirta 1 tūkst. 700 eurų. Viena didesnių sumų skirta ir Kudirkos Naumiesčio parapijai (2 tūkst. 300 eurų).

Klausimų kilo ir buvusiam merui, opozicijos lyderiui Edgarui Pilypaičiui. Jis teigė, kad anksčiau didesnės sumos buvo skiriamos toms parapijoms, kuriose numatyti didesni darbai, taip pat būdavo atsižvelgiama, ar parapija turi kleboną, ar yra tik aptarnaujama, tad teiravosi, kokiu principu skirstant lėšas parama paskirta šįkart. R. Januševičius jau komitetų posėdžiuose užsiminė, kad tvarka turi keistis, teigė, kad metų eigoje, jeigu bus galimybės, parapijoms bus padedama.

„Turi baigtis tas politinis turgus. Vienas tarybos narys vienus labiau myli, kitas – kitus, paskui atsimenam dar kažką, tai dar ir ten reikia... Turi tai baigtis“, – kalbėjo meras.

Tarpušvenčiu jis inicijavo susitikimą su dvasininkų bendruomene, kur tarp kitų klausimų buvo aptartas ir paramos skyrimas parapijoms.  

Anot R. Januševičiaus, su dvasininkais žodiškai buvo sutarta, kad biudžete bus numatyta suma X ir ją skirstytųsi jau patys kunigai.

„Mes numatome X sumą ir tada jau kunigai vidiniame kontekste apspręstų, kiek konkrečiai kuriai parapijai labiau reikia, čia jau jų vidinis sutarimas. <...> Jie patys geriau žino savo poreikius, manau, tai ir racionaliau, ir skaidriau, ir gal pasibaigs interpretacijos, kad meras vienus myli mažiau, o kitus labiau, gal nebus tada ir pavienių prašymų“, – teigė R. Januševičius, patikinęs, kad dvasininkų bendruomenė tokį siūlymą sutiko teigiamai.

Finansų ir rajono plėtros komiteto posėdyje iš Ričardo Lekavičiaus nuskambėjo ir toks pasiūlymas, kad „turėtume kalbėti ne apie 19 tūkst. eurų (iki pakeitimų tokia buvo bendra suma parapijoms – red. past.), o turėtume pradėti nuo 100 tūkst. eurų ir bent šviesos nešime galėtume būti tarp pavyzdį rodančių savivaldybių“.

Meras vylėsi, kad parama parapijas galėtų pasiekti anksčiau nei metų gale, jis teigė, jog artimiausiu metu tvarka dėl paramos skyrimo bus teikiama savivaldybės tarybai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px