Valdžios rankose – beglobių vaikų likimas

putinas_namaiGintarė MARTINAITIENĖ

2010 metais buvo panaikinta Marijampolės apskrities administracija, kuriai priklausė Marijampolės vaikų globos namai „Putinas“. Dabar ši įstaiga, kurioje auga ir septyni vaikai iš Šakių rajono, priklauso Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, tačiau jos išlaikymo kratosi tiek ministerija, tiek savivaldybės. Dėl „Putino“ uždarymo praėjusią savaitę galvą teko pasukti ir mūsų rajono vadovui.

Nuotr. Uždarius Marijampolės vaikų globos namus, bus sprendžiama, kur apgyvendinti dabar ten gyvenančius septynis mūsų rajono vaikus.

Kiek vaikų – tiek darbuotojų

Apie šių vaikų globos namų uždarymą kalbama ne pirmą kartą. Ne kartą akcentuota ir tai, kad dideliuose valdiškuose namuose gyvena apie 40 vaikų, kuriais rūpinasi toks pat specialistų skaičius. Sąlygos tokios, kad didžiuliame pastate įsikūrusiuose namuose kiekvienas vaikas turi ne tik po auklę, bet ir po atskirą kambarį. Nors anksčiau į „Putiną“ be globos likusius vaikus siųsdavo ne tik visos Marijampolės apskrities savivaldybės, bet ir Lazdijai, Druskininkai ar net Kaunas, pastaruoju metu nauji vaikai čia faktiškai nepriimami. Pasirodo, globa šioje įstaigoje yra gerokai brangesnė nei kitur, o globos namus šiuo metu turi beveik visos savivaldybės.
 
Nereikia skubėti

Praėjusią savaitę rajono meras Juozas Bertašius dėl šios globos įstaigos planuojamo uždarymolankėsi ir Marijampolėje, ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje. „Ministerija mano, kad šiuos globos namus reikia uždaryti, nes jų išlaikymas labai brangus, bet nereikia skubėti. Juk negalima vieną dieną sugalvoti, o kitą - paimti ir uždaryti“, - mintimis po vizitų dalijosi rajono vadovas. Jo įsitikinimu, tai būtų galima padaryti per metus laiko. Svarbiausia, kad būtų apgalvotai išspręstas beglobių vaikų apgyvendinimo klausimas.

Spręs, kur geriau

Kadangi Marijampolės vaikų globos namuose „Putinas“ šiuo metu auga ir septyni šakiečiai, rajono vadovybė šio klausimo sprendimui neabejinga. „Reikės žiūrėti, kur geriausia apgyvendinti. Gal į šeimynas, gal į globos namus“, - svarstė J. Bertašius. Tokios pačios nuomonės ir Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Rūta Lebedžinskienė. „Kažkada ten augdavo ir iki 12 mūsų rajono vaikų, o šiuo metu Marijampolėje gyvena septyni. Suprantama, kam mokėti pinigus kitam rajonui, jei tą patį galime duoti savame bei vietoje išsispręsti problemą. Žiūrėsime kiekvieną atvejį ir spręsime, kur geriau apgyvendinti vaikus“, - kalbėjo R. Lebedžinskienė.

Globojamų vaikų – daugėja

Gegužės 1 dienos duomenimis, Šakių rajone iš viso buvo globojama 180 vaikų. Šis skaičius, lyginant su ankstesniu laikotarpiu, šiek tiek išaugo. Šeimose augo 111, šeimynose – 32, įvairiose valdiškose institucijose – 37, iš jų 27 - Šakių vaikų globos namuose. Šioje įstaigoje vieno vaiko išlaikymas atsieina apie 1500 litų, šeimynoje – 1040, o Marijampolės vaikų globos namuose per mėnesį vieno vaiko išlaikymas atsieina apie 2500litų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.