Nutraukdama socialinę pašalpą seniūnija susidorojo su sintautiške?

sintautai_socGintarė MARTINAITIENĖ

Nuo šiol Sintautų seniūnijos gyventoja Vida Liudžiuvienė nebegaus socialinės pašalpos. Taip nusprendė seniūnijos socialinių reikalų komisija. Pati moteris su tokiu sprendimu nesutinka ir nepripažįsta, kad su kartu gyvenančiu vyriškiu veda bendrą ūkį. „Tai jau seniūnija mus ir šeima padaryt gali? Ar jie įstatymiškai taip gali elgtis?“ – teiravosi sintautiškė.

Nuotr. Nors tiek seniūnas K. Birbilas (dešinėje), tiek speciali komisija aiškina, kad Simanas ir Vida yra sugyventiniai ir veda bendrą ūkį, jie patys su tuo kategoriškai nesutinka.

Nutraukė pašalpą

Neseniai „Drauge“ publikavome straipsnį „Socialinės kortelės įvedamos prieš žmonių norą?“, kuriame ta pati sintautiškė Vida ir jos kaimynas guodėsi, kad seniūnija, neatsižvelgdama į jų norus, nusprendė, jog jie turi naudotis socialinėmis kortelėmis. Šiomis kortelėmis asmenys, kurie pinigus naudoja ne pagal paskirtį, jei taip nusprendžia socialinių reikalų komisija, gali apsipirkti tik „Aibės tinklo parduotuvėse. Prieš porą savaičių kalbinti sintautiškiai kategoriškai atsisakė kortelių ir norėjo, kad pinigai jiems būtų išmokami į rankas. Dabar situacija pasikeitė iš esmės. Į redakciją paskambinusi Vida guodėsi, kad seniūnija su ja susidorojo, kad ši paviešino situaciją ir išvis nutraukė socialinės pašalpos mokėjimą. Dabar moteris nesipriešintų ir sutiktų, kad pinigai būtų vedami į kortelę, svarbu, išvis juos gautų. „Tegul veda į tą kortelę, bet kad išvis nutraukė tą pašalpą“, - guodėsi sintautiškė.
 
Veda bendrą ūkį, ar ne?

Vida ne vienerius metus gyvena su II neįgalumo grupę turinčiu Simanu Burkšaičiu. Moteris pasakojo, kad padeda jam apsitvarkyti buityje, atneša vandens, dirba kitus darbus. „Aš jam tik padedu“, - tikino sintautiškė. Visgi seniūnijos socialinių reikalų komisija nusprendė kitaip. Ji konstatavo, kad Vida ir Simanas veda bendrą ūkį, tad gaunamos pajamos yra bendros ir tuomet Vidai socialinė pašalpa tiesiog nepriklauso. Moteris kategoriškai nesutinka, kad su Simanu veda bendrą ūkį ir aiškino, kad nieko bendro neturi – tiek, kad gyvena po vienu stogu, nes padeda neįgaliam vyrui apsitvarkyti. „Neturime bendrų vaikų, pavardės skirtingos, lovos atskiros, net tolimi giminaičiai esam. O tu matai, paėmė seniūnija ir šeima mus padarė. Tai ar gali taip būti?“- teiravosi moteris.

Gali apskųsti

Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė pripažino, kad tokie atvejai gana problematiški, tačiau ji nemano, kad komisija galėjo apsirikti. „Sintautuose komisiją sudaro devyni asmenys ir šios seniūnijos komisija -  ypač kompetentinga ir žino, kas jai priklauso pagal nuostatus. Tad nejaugi visi komisijos nariai nežino ir nemato realios situacijos?“ - retorinį klausimą kėlė L. Pocevičiūtė. Ji aiškino, kad būtent tam ir yra sudarytos specialios komisijos, kurios, žinodamos realią šeimų situaciją, nusprendžia, ar iš tikrųjų tam tikrais atvejais socialinė pašalpa turėtų būti mokama. „Juk kaimiškose vietovėse visi viską vieni apie kitus žino. Komisija tam ir yra, kad nuspręstų ir paskui nebūtų kalbama, kad socialines pašalpas gauna bet kas“, - teigė vedėja. Visgi, kaip aiškino L. Pocevičiūtė, jei žmogui atrodo, kad seniūnijos socialinių reikalų komisija nusprendė blogai, jis gali sprendimą apskųsti. „Jei toks sprendimas asmens netenkina, jis jį gali apskųsti ir kreiptis į administracijos direktorių. Tokia galimybė yra ir tokią teisę žmogus turi. Tuomet tektų rinktis, spręsti ir žiūrėti, kaip ten yra iš tikrųjų“, - kalbėjo Socialinės paramos skyriaus vedėja. Ji aiškino, kad jeigu žmonės, ar šiuo atveju Vida, nesikreiptų dėl socialinės pašalpos ir neprašytų paramos, jų pačių atsakomybė ir reikalas, kaip jie gyvena, veda bendrą ūkį, ar ne. „Kadangi kreipiasi ir prašo pašalpos, tai mes su komisija ir turime žiūrėti bei esame atsakingi už tai, kam yra mokami pinigai“, - tikino L. Pocevičiūtė.

Išlygų nedaro

Sintautų seniūnas Kęstutis Birbilas, kaip ir anksčiau, taip ir dabar, aiškino, kad tai ne jo vieno, o visos komisijos sprendimas. „Jos (Vidos – red.) deklaruota gyvenamoji vieta būtent ten ir komisija žino, jog jie tikrai yra sugyventiniai, tad jokia pašalpa V. Liudžiuvienei nepriklauso. Jie veda bendrą ūkį, be to, Simanas nuo kito mėnesio dar gaus papildomą išmoką, tad jų pajamos vienam asmeniui tikrai viršija 350 litų ir niekas daugiau nepriklauso“, - sakė seniūnas. Pasak jo, paaiškinimai, kad Vida su Simanu neveda bendro ūkio ir yra tik jo nuomininkė ar netgi tolima giminaitė - prasimanymai, norit gauti socialinę pašalpą. „Jei ji išeina gyventi pas dukrą, ten atskira šeima, tada gali pretenduoti ir gauti socialinę pašalpą, bet jei čia gyvena kaip sugyventinė, veda bendrą ūkį, pašalpa nepriklauso, juk komisija žino, kaip yra iš tikrųjų ir niekam jokių išlygų nedaro“, - pabrėžė K. Birbilas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px