Vaikų užimtumas – visos visuomenės rūpestis

vaikaiAsta GVILDIENĖ

Prasidėjusios vaikų vasaros atostogos – galvosūkis daugeliui tėvų, neturinčių galimybių organizuoti vaikų laisvalaikį taip, kaip norėtų. Vienas iš geriausių būdų praleisti vasarą – vaikų stovyklos. Tačiau tik reta šeima gali sau leisti tokią prabangą, kainuojančią pusę ar net daugiau atlyginimo? Pasidomėjus, ką mūsų rajono įstaigos ir savivaldybė siūlo bei organizuoja vaikų poilsiui, paaiškėjo, kad tai – tradicinės  vasaros  stovyklos, skirtos daugiau socialiai remtinų šeimų atžaloms.

Nuotr. Reta šeima gali sau leisti vaikams išpirkti daugiau nei pusę atlyginimo kainuojantį poilsį vasaros stovyklose, todėl džiugu, kad vis daugėja iniciatyvų užimti vaikus vasaros atostogų metu.

Turėtų rūpintis ir mokyklos

Kaip informavo rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojas Elvydas Pauliukėnas, savivaldybės tarybai patvirtinus „Neformaliojo vaikų švietimo programų vykdymą mokinių atostogų metu“, visos rajono mokyklos turės pasirūpinti vaikų užimtumu jų vasaros atostogų metu: sudaryti sąlygas užsiimti saviraiška ar sportuoti turimose sportinėse bazėse – stadionuose, sporto salėse.  Dėl užimtumo poreikio tėvai, neturintys kur palikti savo vaikų, turi patys kreiptis į mokyklos, kurioje mokosi jų vaikai, vadovus.
 
Stovyklaus už savivaldybės lėšas

Rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojo teigimu,  kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiemet, socialiai remtinų šeimų, tačiau gerai besimokančių, aktyvių ir mokyklos užklasinėje veikloje dalyvaujančių vaikų poilsiui rajono savivaldybė skyrė 10 tūkst. litų. Už šiuos pinigus tradiciškai bus nupirkti kelialapiai į Jurgežeriuose (Kalvarijos sav.) įsikūrusią vasaros stovyklą „Gintaro poilsiavietė“, įgyvendinančią sveikatos saugojimo ir stiprinimo programą. „Pagrindinis prioritetas – atstumas ir kaina. Tai pati artimiausia stovykla, - tvirtino E.Pauliukėnas. - Įprasta kelialapio kaina - 520 litų, tačiau su nuolaida 10 dienų poilsis kainuos tik 364 litus.“ Be to, kaip ir praėjusiais metais, tris kelialapius stovykla padovanojo, todėl šiemet net 30 vaikų galės poilsiauti gamtoje prie ežero.

Paskatins aktyviausius

Šakių klebonija ir VšĮ „Šakių vaikų ir jaunimo centras“ parapijos vaikus, aktyviai dalyvaujančius katalikiškoje veikloje, paskatins nemokamais kelialapiais į Nemunaičio katalikiškąją jaunimo stovyklą Alytaus rajone.

Pasak Vaikų ir jaunimo centro vadovės Vidos Pulokienės, jau nuo 2002 metų organizuojančios nemokamas penkių – septynių dienų vasaros poilsio stovyklas Zyplių dvare, tradicijas reikėjo paįvairinti permainomis. Praėjusiais metais Nemunaičio katalikiškoje jaunimo stovykloje poilsiavę parapijiečių vaikai liko labai patenkinti. Todėl ir šiemet liepos mėnesį ketinama nors 15 aktyviausių – Šv.Mišiose patarnaujančių ar bažnyčios chore giedančių vaikų išpirkti kelialapius į šią stovyklą.  

Užims gabiausius vaikus

Šakių „Lions“ klubas, kaip ir praėjusiais metais,  gabiausiems 13 – 14 metų vaikams iš sunkiau pragyvenančių šeimų Zyplių dvare organizuos septynių dienų vasaros stovyklą „Augu sveikas“. Pasak „Lions“ klubo prezidentės Onutės Rakauskienės, liepos 9 – 15 dienomis aštuoniolikai gabių ir kūrybingų vaikų iš visų rajono seniūnijų bus sudarytos sąlygos ne tik lavinti saviraišką, bet ir gerai praleisti laiką stovykloje, kurią šiandien ne kiekviena šeima išgali sau leisti.

Aktyviai poilsiaus

Birželio 25 – 30 dienomis Šakių sporto klubas „Audra“ savo klubo nariams kaimo turizmo sodyboje „Dobilas“ organizuos 5 dienų aktyvaus poilsio stovyklą, kur vaikai ne tik ilsėsis, treniruosis, žais žaidimus, bet ir tobulins savo sporto šakų techniką bei įgūdžius, galės jodinėti žirgais, paplaukioti baidarėmis. Stovyklos kaina – 250 litų. Antram tos pačios šeimos vaikui bus daroma 50 litų nuolaida.

Dienos centro stovykla  

Jau trečius metus iš eilės Socialinių paslaugų centras rengia 5 dienų vasaros užimtumo stovyklas Lukšių dienos centro vaikams. Šiemet nuo birželio 25 iki 29 dienos Zyplių dvare poilsiaus 15 vaikų iš socialiai remtinų šeimų. Vaikai ne tik gerai praleis laiką, sportuos, užsiims saviraiška, bet ir dalyvaus sveikatinimo programoje „Augu sveikas“. Pasak Socialinių paslaugų centro vadovės Vilmos Bielskienės, stovyklos tikslas ugdyti vaikų socialinius įgūdžius ir turiningai užimti juos vasaros atostogų metu.

Nors Šakių dienos centras nenutrauks savo veiklos ir per vasarą, tačiau čia bus organizuojama ir dviejų savaičių dieninė stovykla ją lankantiems vaikams. Pasak J.Arštikaitienės, nuo liepos 9 iki 20 dienos Dienos centre socialiai remtinų šeimų vaikams planuojama surengti daugiau savęs pažinimo ir saviraiškos ugdymo užsiėmimų, įvairių žaidimų, ugdančių gebėjimą bendrauti ir bendradarbiauti, dalis dienos laiko bus skiriama sportiniams žaidimams ir varžyboms.  

Veiks dieninės stovyklos

Penkių dienų nemokamą dieninę stovyklą Beržynų pagrindinėje mokykloje planuoja organizuoti Veršių bendruomenės centras. Pasak jos pirmininkės Laiminos Auštrienės, vieną savaitę bus užimta dešimt vaikų iš socialiai remtinų šeimų. Be abejo, tai nebus tokio lygio stovykla, kokia pagal Leader programą buvo suorganizuota praėjusiais metais, pasinaudojant europinėmis lėšomis, tačiau vaikai galės pasportuoti, užsiimti saviraiška, pabendrauti.

Liepos mėnesį sporto klube „Audra“ vyks dieninė sporto ir savęs pažinimo mokama vasaros stovykla „Šypsenos“, kurią inicijavo VO „Gelbėkit vaikus“ Šakių skyriaus vadovė Jūratė Arštikaitienė ir klubo „Audra“ prezidentas Kęstutis Smirnovas. Pasak jo, tai galimybė ne tik socialiai remtinų, bet ir visų šakiečių šeimų vaikams iki 16 metų gerai praleisti dieną nuo 10 iki 15 valandos.  Trijų, po penkias dienas truksiančių pamainų metu čia galės stovyklauti net 60 vaikų. Jiems užsiėmimus ves ne tik stovyklos vadovai, bet ir vyresni moksleiviai bei studentai savanoriai, kurie pasirūpins, kad čia netrūktų veiklos ir gerų emocijų. Užsirašius į stovyklą iki liepos 1 dienos pamainos kaina – 130 litų. Po liepos 1 dienos - 150 litų. Antram šeimos nariui taikoma 20 litų nuolaida.

Visos visuomenės rūpestis

Panašu, kad vaikų užimtumas tampa visos visuomenės rūpesčiu – koks užaugs jaunimas, tokia bus ir mūsų ateitis. Ir  ji pirmiausiai priklausys nuo to,  kaip suaugusieji pasirūpins vaikais. Jeigu jie liks gatvėje be priežiūros, ten, kur labai lengvai prieinami narkotikai, alkoholis ir prastos kompanijos, apie kokią ateitį mes galime kalbėti. Džiugu, kad atsiranda vis daugiau  vaikus užimančių dieninių stovyklų, kad ir švietimo įstaigos rūpinasi, ką jų mokiniai veikia vasaros atostogų metu, organizuoja keleto dienų ekskursijas, turistinius žygius, sudaro galimybes sportuoti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.