Atsiimti kompensacinės technikos – ne su savo dokumentu

mikelionisGintarė MARTINAITIENĖ

„Kodėl reikia mano asmens dokumento, jei, pavyzdžiui, neįgaliojo vežimėlio reikia mano žmonai?”, - Socialinės paramos skyriaus vedėjos Leonoros Pocevičiūtės teiravosi Ūkio komiteto pirmininkas Henrikas Zaremba. Jis kėlė klausimą, kad nesaugu patikėti asmens dokumentą kitam asmeniui ir ragino keisti galiojančią tvarką.

Nuotr. D. Mikelionis tikino, kad centras yra tik paslaugos tiekėjas ir vadovaujasi jau esamais įstatymais.

Kiekvienas iš mūsų gali atsidurti situacijoje, kai sutrikus sveikatai gali prireikti ramentų, neįgaliojo vežimėlio, vaikštynės ar kitos kompensacinės technikos. Šias priemones rajone išdavinėja Socialinių paslaugų centras, tačiau esmė ne priemonėse, o kas ir su kieno asmens dokumentu jas gali atsiimti.
 
Kaip pasakojo Socialinės paramos skyriaus administratorius Darius Mikelionis, žmogus, kuriam yra sutrikusi sveikata dėl kompensacinės technikos dažniausiai pats nesikreipia. Tuo rūpinasi kas nors iš artimos aplinkos. „Sutartis yra sudaroma su gydytojo pažymoje nurodytu sergančius asmeniu, tad ir reikia to asmens dokumento, nesvarbu, kas iš artimųjų ar asmeniu besirūpinančių tą techniką paima. Mes dirbame vadovaudamiesi Vyriausybės nutarimais. Ne centras tokią tvarką sugalvojo. Įstaiga yra tik paslaugos teikėjas, neturintis jokio juristo, dažnai priverstas vadovautis tik savo pajėgomis ir protu“, - aiškino D. Mikelionis. Tai posėdžio metu aiškino ir Socialinės paramos skyriaus vedėja, pabrėždama, kad tiesiog tokia tvarka. „Pagalvokite, kaip nesaugu. Yra atvejų, kai anūkas su savo močiutės asmens tapatybės kortele ir greitųjų kreditų paima, ir į didžiules skolas įtraukia. Tai labai nesaugu. Šiais laikais labai daug nesąžiningų žmonių. Nesvarbu, ar artimasis, ar ne, bet reikėtų žiūrėti, ar negalima kažkaip pakeisti galiojančią tvarką“, - mintimis posėdžio metu dalijosi Kęstutis Gudelevičius.

Socialinių paslaugų centro administratorius aiškino, kad iki šiol centras tiesiog vadovaudavosi žmogiškuoju faktoriumi. „Kaip žmonės reaguotų, jei, pavyzdžiui, artimasis atvažiuoja iš kokio kaimuko paimti ramentų ar vežimėlio, o mes jam pasakome, kad tu dar grįžk namo, paimk sergančiojo parašą ir paskui sugrįžk pas mus - tada jau duosime reikiamą daiktą“, - kalbėjo D. Mikelionis. Jis aiškino, kad dirbant tokį darbą reikia žmogiškumo ir supratimo, nes į centrą, pasak administratoriaus, ateina papagalbos prašantys, pažeisti žmonės. Dabar daiktą paimantis žmogus tiesiog pasirašo, kad jį paėmė, nors privalo būti pateiktas sergančiojo asmens dokumentas.

Visgi, sulaukus tam tikrų raginimų, imtis priemonių bent iš dalies keisti galiojančią tvarką centras nesipriešina. Pasak centro administratoriaus, nuo šiol sutartyje bus įrašoma, kas konkrečiai atstovauja sergančiajam ir tuomet bus reikalaujama jo dokumentų. „Tai tada tas žmogus, kuris atstovauja ligoniui, paima priemonę, pateikia savo dokumentą ir prisiima atsakomybę“, - aiškino D. Mikelionis, pabrėždamas, kad prievolė reikalauti sergančiojo asmens dokumentų, išliks.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.