Vyriausioji rinkimų komisija aiškinosi, ar M. Bastys papirkinėjo rajono rinkėjus

bastys_karpisGintarė MARTINAITIENĖ

Ar Seimo narys Mindaugas Bastys, įsteigdamas prizą Šakių ežere organizuotojoje „Karpių loterijoje“ iš tikrųjų padarė pažeidimą ir galimai norėjo papirkti rinkėjus? Gavusi neprisistačiusio asmens skundą šį klausimą gvildeno ir Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Nuotr. Seimo narys M. Bastys dėl paženklinto ir Šakių ežere paleisto karpio pateko VRK akiratin.


Balandžio pabaigoje Šakiuose buvo suorganizuotas netradicinis renginys. Žvejų varžybų „Karpių loterija“ organizatoriai ir pavieniai rėmėjai į ežerą paleido 38 specialiais žetonais paženklintus karpius. Jei žvejai juos per keturis mėnesius pagaus, laimės rėmėjų įsteigtus prizus.
Savo karpį, kurį sugavus galima laimėti 100 litų, paleido ir Seimo narys Mindaugas Bastys.

Jo paženklintas karpis buvo vienas didžiausių ir svėrė 5 kg. Būtent dėl šio poelgio seimūnas vienas pirmųjų dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo pateko VRK akiratin. Skundą iš neprisistačiusio asmens VRK gavo elektroniniu paštu. „Mūsų manymu, čia nėra papirkinėjimo, tačiau komisija balsuos ir nuspręs tai pažeidimas, ar ne“, - komentavo VRK pirmininko pavaduotojas Pavelas Kujalis. Skundą parašęs asmuo mano, kad tokie prizai – rinkiminės kampanijos dalis ir bet kokia veikla, susijusi su prizais traktuojama kaip rinkėjų papirkinėjimas. Visgi trečiadienio vakare posėdžiavusi komisija nusprendė, kad M. Basčio poelgis nėra papirkinėjimas. „Svarbiausi argumentai buvo tie, kad ne jis organizavo šią loteriją, į renginį jis buvo pakviestas iki politinės kampanijos pradžios. Be to, prizas dar nėra niekam įteiktas, jis bus skirtas vienam žmogui ir tai taip pat dar tik teorinė galimybė“, - po komisijos sprendimo „Draugui“ komentavo P. Kujalis.
 
Pats M. Bastys įsteigdamas šį prizą sako pirmiausiai galvojęs apie gražią idėją ir išskirtinį renginį. „Kai gavau organizatorių siūlymą paremti renginį, dar nebuvo prasidėjusi rinkiminė kampanija. Be to, neaišku, ar tas karpis apskritai bus pagautas, o jeigu ir pagaus, tai jį pagaus vienas žvejys mėgėjas. Suprasčiau, kad tai būtų masinis renginys, ar didžiulis karpis, skirtas tūkstantinei miniai“, - kalbėjo Seimo narys.  

M. Bastys nesidomėjo, kas galėjo pateikti anoniminį skundą, bet mano, kad tai vienos iš konkuruojančių partijų poelgis. „Aišku, tokią teisę turi kiekvienas pilietis, tačiau manau, kad taip pasielgė kažkuri konkuruojanti partija“, - tikino socialdemokratas Seimo narys. Jis kalbėjo, kad politinės reklamos įstatymas gana griežtas ir jis sako tikrai nepritariantis jokiems pažeidinėjimams, tačiau pats nesijaučia nusižengęs. „Nesinorėtų, kad būtų piktnaudžiaujama įstatymais, bet pats tikrai nesijaučia nusižengęs. Aišku, priklausys, kaip nubalsuos VRK. Neturėjau konkretaus tikslo papirkinėti. Be to, kaip minėjau, tai nebuvo kažkoks masinis renginys ar pan.“, - sakė M. Bastys, pabrėždamas, kad ir nebūdamas Seimo nariu jis buvo aktyvus pilietis ir dažnai remdavo įvairias šventes, dalyvaudavo panašaus tipo akcijose. Kraštietis politikas tikino, kad jeigu VRK būtų nusprendusi, jog jis pažeidimą padarė, būtų atšaukęs savo prizą. „Tektų atsiprašyti organizatorių, bet jeigu komisija taip nuspręs, taip ir padarysiu“, - dar nežinodamas galutinės išvados žadėjo Seimo narys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.