Perkėla sujungs du kultūros objektus

nemunasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Baigiant restauruoti Gelgaudiškio dvaro rūmus, gelgaudiškiečiams suteikiama vilčių, jog artimiausiu metu šalia miestelio bus įrengta ne vieną milijoną kainuosiantis Nemunu žmones kelsiantis įrenginys. Tikimasi, jog naujasis keltuvas ilgam sujungs abipus upės esančius kultūros objektus – Gelgaudiškio dvarą ir Panemunės pilį. Rajono valdžios atstovo tikinimu, greitu laiku ši idėja gali virsti realybe.

Nuotr. Šiomis dienomis Šakių rajono savivaldybė ieško galimybių, kaip būtų galima įgyvendinti Panemunių parkų turizmo infrastruktūros plėtros projektą. Jį įgyvendinus planuojama pastatyti keltuvą, skirtą kelti žmones per Nemuną.

Seniai užgimusi idėja

Idėjų nestokojantys gelgaudiškiečiai lig šiol gvildena mintį, kad Nemune, netoli baigiamų rekonstruoti dvaro rūmų, būtų galima pastatyti žmonių perkėlimui per upę skirtą įrenginį.
 
Prie šios minties puoselėjimo prisidėjo ir Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas, kuris šią savaitę intensyviai derino projekto įgyvendinimo reikalus. Gelgaudiškio Kultūros centro direktorius ir bendruomenės centro pirmininkas Edgaras Pilypaitis patikino, jog ta mintis, kaip sujungti abipus Nemuno esančius kultūros objektus – Gelgaudiškio dvarą ir Panemunės pilį, kirba gana seniai. „Gelgaudiškio dvaras labai įdomioje vietoje. Tiek Panemunės pilis ant šlaito, tiek Gelgaudiškio dvaras įsikūręs ant šlaito. Buvo pagalvota, kodėl gi nepadaryti keltuvo“,- kalbėjo E. Pilypaitis. Planuojama, kad Nemunu žmonės būtų keliami specialiame vagonėlyje, galinčiame talpinti apie 20 asmenų, kuris virš Nemuno lynais slinktų į vieną ir į kitą upės krantą. Besikeliantieji galėtų pasigrožėti Nemuno kraštovaizdžiu. Beje, tokio keltuvo, kaip planuojama statyti Gelgaudiškyje, Lietuvoje dar nėra. Analogišką įrenginį galima pamatyti tik Latvijoje.  Gelgaudiškio krašto kultūros atstovas įsitikinęs, kad šis įrenginys tikrai būtų naudingas abiem minėtiems kultūriniams objektams. „Tai iš tikrųjų būtų naudinga abiem objektams ir patrauklu turistams. Reikia pripažinti, kad kita Nemuno pusė „nusineša“ pagrindinius turistų srautus“, - kalbėjo E. Pilypaitis.

Idėja virs realybe

Tokią idėja palankiai vertina Vilniaus dailės akademija, Panemunės pilyje turinti ekspozicinę salę. Tam pritaria ir statybos darbus Gelgaudiškio dvare bei Panemunės pilyje atliekančios UAB „Virmalda“ atstovai. Po praėjusią savaitę vykusių intensyvių derybų apie perkėlos statymą viešai pradėjo kalbėti ir rajono meras Juozas Bertašius. Jis įsitikinęs, jog tai būtų vertinga investicija. „Tai būtų dviejų savivaldybių kultūros ir turizmo bendradarbiavimo tiltas“,- pridūrė meras. Pasak jo, šiam projektui pritarė ir Jurbarko savivaldybė. Ji būtų kaip viena iš partnerių, bet projektą įgyvendintų Šakių rajono savivaldybė. „Tai būtų nacionalinio lygmens projektas. Atstačius dvarą reikia galvoti, kaip jis pritrauks lankytojus. Reikia galvoti, kad dvaras būtų visiškai išnaudojamas kaip kultūros ir turizmo objektas. Jeigu pavyktų  tokį projektą įgyvendinti, dvaras įgautų dar patrauklesnį statusą. Manau, kad tai būtų patrauklu ir užsienio turistams“,- mintimis dalijosi J. Bertašius. Tuo pačiu rajono vadovas svarstė, jeigu Druskininkai gali turėti slidžių trasą vasarą, kodėl Šakių rajonas negali įgyvendinti šio projekto. „Jeigu atsiras tokios galimybės – tai mes tą projektą įgyvendinsime, o tai paaiškės labai greitai“, - pridūrė meras.

Žinoma, tai būtų labai brangus projektas, kuris planuojama kainuos ne mažiau kaip penkis mln. litų. Keltuvo statyboms didžiąja dalimi planuojama įsisavinti europines lėšas. Kaip žinia, į pabaigą eina Europos sąjungos 2007 – 2013 metų Struktūrinės paramos programa, todėl pats laikas ieškoti pinigų, likusių nuo įvairių projektų įgyvendinimo. Šiomis dienomis projektas pristatomas tose institucijose, nuo kurių priklauso tokių projektų įgyvendinimo galimybė. Pasak V. Girdausko, jeigu nebūtų tikima, jog projektą pavyks įgyvendinti, nebūtų šiomis dienomis dedamos didelės pastangos dėl derybų su atsakingomis institucijomis. Birželio pirmą dieną projektą svarstys Ūkio ministerija.

Prieplaukos liks likimo valiai?

Kaip žinia, Gelgaudiškyje palyginus neseniai buvo įrengta mažųjų laivų prieplauka tikintis, kad atsiras galimybė jomis pasinaudoti. Tačiau jos mažai tenaudojamos. „Iš tikrųjų, kada buvo statomos prieplaukos, buvo galvojama, kad mes jomis naudosimės. Bet prieplaukos pastatytos jau keleri metai, tačiau jomis nesinaudojama. Todėl reikia galvoti apie kitą variantą“,- teigė E. Pilypaitis. J. Bertašiaus tvirtinimu, automobilių keltas sudarytų trikdžių galimai atsigausiančiai laivybai Nemune, todėl dabartinis variantas – įrengti keltuvą virš Nemuno - vertinamas kur kas palankiau. V. Girdauskas įsitikinęs, jog pastačius minėtąjį keltuvą, į Gelgaudiškio prieplauką atplauktų ir žmones plukdančių laivų. Tad ir prieplaukos bus tinkamai panaudotos. Tikimasi, kad milijoninio projekto įgyvendinimas į prieplaukas pritrauks laivelių su turistais, kurie norės išbandyti keltuvą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.