Kontrolės komiteto nuostatai sulaukė pasipriešinimo

kontroles_komitetas2Gintarė MARTINAITIENĖ

Kontrolės komitetas, vadovaujamas Edmundo Rinkevičiaus, taryboje ne pirmą kartą bando pasitvirtinti savo veiklos nuostatus, tačiau vis nesėkmingai. Kolegos šiam sumanymui nepritarė ir ketvirtadienį vykusiame posėdyje. Tačiau nuostatai nepriimtini ne tik valdančiai daugumai, bet ir pačio komiteto nariams jau ne pirmą kartą pritrūksta vieningumo.

Nuotr. Balsuojant už Kontrolės komiteto veiklos nuostatus vieningai nebalsavo net patys komiteto nariai. Jie šiuo klausimu nesutaria ne pirmą kartą.

Kontrolės komitetas ne pirmą kartą kelia klausimą dėl savo veiklos nuostatų tvirtinimo. Kaip reikalauja pagrindinis rajono tarybos dokumentas - reglamentas, jiems turi pritarti rajono taryba.

Paskutiniajame Kontrolės komiteto posėdyje buvo nuspręsta, kad komitetas, skirtingai nei visi kiti, nori turėti savo veiklos nuostatus, juos pasitvirtinti taryboje ir jais vadovautis. Tiesa, kai komiteto pirmininkas E. Rinkevičius siūlė už tai prabalsuoti, ne visi komiteto nariai balsavo vieningai.
 
Kaip tarė, taip ir padarė. Šio mėnesio tarybos posėdžiui buvo parengtas sprendimo projektas dėl nuostatų tvirtinimo, tačiau tikriausiai niekas nesitikėjo, jog atėjus laikui balsuoti šiuo klausimu kils tokios diskusijos. Tarybos narys Zenonas Ulkė tikino, kad parengtas sprendimas, jo manymu, prieštarauja vienam iš vietos savivaldos įstatymo punktų ir jis tiesiog ragino nepriimti tokio sprendimo. Jam pritardami vicemerė Rima Rauktienė bei tarybos narys D. Mikelionis tikino, kad nuostatai dubliuojasi su galiojančiu ir taryboje patvirtintu reglamentu, todėl abejojo, ar reikia tvirtinti dar vieną panašų dokumentą. „Mūsų manymu, jūs galite ir dabar dirbti vadovaujantis tais dokumentais, kurie jau yra patvirtinti. Be to, kai kur nuostatuose net viršijami įgaliojimai“, - kalbėjo R. Rauktienė. Tiesa, nei Kontrolės komiteto pirmininkas E. Rinkevičius, nei jo kolegė Irena Haase jokių neatitikimų su kitais įstatymais tikino nematantys. „Iki šiol komitetas dirbo pagal šiuos nuostatus ir nė vienas tarybos narys jokių pastabų nesakė. Manau, patvirtinti nuostatai komitetui leistų dirbti dar sparčiau, geriau“, - tikino I. Haase. Z. Ulkė sveikino komitetą su iniciatyva išplėsti veiklą, bet, jo nuomone, nuostatų tvirtinimas menkina reglamentą. „Tai tada gal inicijuokit reglamento pakeitimus ir sudėkit savo pasiūlytus punktus. Man tai nepriimtina, todėl ir iškėliau šį klausimą“, - tikino Z. Ulkė.

„Iki šiol nesuprantu, kodėl toks pasipriešinimas prieš Kontrolės komitetą ir prieš opoziciją. Netinka kažkas? Tai tiesiai šviesiai pasakykit, kad valdančiajai daugumai netinka opozicija ir apskritai Kontrolės komitetas bei jo nuostatai, nes įžvelgiu tik tai“, - piktinosi I. Haase. Tiek ji, tiek komiteto pirmininkas ne kartą pabrėžė, kad joks įstatymas nedraudžia turėti nuostatus ir juos pasitvirtinti taryboje. Pasak E. Rinkevičiaus, savo veiklos nuostatus turi Jonava, Jurbarkas, Anykščiai ir dar keletas savivaldybių, tad jis nesuprantąs, kam reikia ieškoti adatos šieno kupetoje.

Tiesa, komitetas suformuotas ir veiklą vykdo daugiau nei metus, tačiau iki šiol neturi pirmininko pavaduotojo. Kadangi pats komitetas šio klausimo neišsprendžia, rajono meras tikino ilgiau nelauksiantis. „Maniau, kad atsakomybę prisiims ir pavaduotoją išsirinks opozicinė dauguma. Praėjo daugiau nei metai ir nieko. Kitam posėdžiui tikrai pasiūlysiu kandidatą“, - žadėjo J. Bertašius.

Po išsakytų minčių ir nuomonių buvo nuspręsta daugiau nesiginčyti, o tiesiog balsuoti dėl parengto sprendimo projekto. 13 tarybos narių balsavo prieš, šeši susilaikė, o penki pasisakė už veiklos nuostatų tvirtinimą, tad sprendimas nebuvo priimtas. Galbūt šiek tiek keista dėl to, kad netgi komitete dirbantys Kęstutis Gudelevičius, Kęstutis Smirnovas, Aurelija Masvytienė ir Zigmas Povilaitis balsuojant šiuo klausimu susilaikė. Palaikė tik opozicija - E. Rinkevičius, I. Haase, Antanas Burkšaitis, Violeta Simonavičienė, Vaidas Balčiūnas. Tačiau ar tokiu klausimu pirmiausiai vieningai neturėtų balsuoti pats komitetas, norintis nuostatų?

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.