Verslininkas dar kartą išsisuko nuo atsakomybės

zemoitinasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Kudirkos Naumiesčio vartotojų kooperatyvo vadovas Vadimas Žamoitinas, regis, nesitikėjo, kad trečiadienį pas vietos seniūną Alfredą Vincą Puidą reikės viešai pasiaiškinti dėl daugelį metų neprižiūrimų ir gerokai apleistų kooperatyvui priklausančių pastatų. Tarybos nario ir savivaldybės atstovo viešai sugėdytas verslininkas buvo paskutinį kartą griežtai įspėtas. Situacijai per savaitę laiko nepasikeitus į gerą, kooperatyvui bus skiriamos tūkstantinės baudos.

Nuotr. Kudirkos Naumiesčio vartotojų kooperatyvo vadovas V. Žamoitinas paskutinį kartą buvo įspėtas dėl neprižiūrimų, apleistų pastatų. Už jų nepriežiūrą artimiausiu metu kooperatyvui gresia tūkstantinės baudos.

Pabodo įspėjinėti

Apie tai, kad Kudirkos Naumiesčio gyventojai jau seniai nesusikalba su Kudirkos Naumiesčio vartotojų kooperatyvo administracija dėl čia esančių kooperatyvui priklausančių apleistų ir neprižiūrėtų pastatų, rašėme jau ne kartą. Dar pavasarį vyko vietos gyventojų parašų rinkimai, parodantys žmonių nepasitenkinimą neprižiūrimais pastatais. Pavyko surinkti 534 gyventojų parašus, į kuriuos buvo tiesiog numota ranka.
 
Tai, kad kažkas gali keistis, paaiškėjo praėjusį trečiadienį, kai minėtojo kooperatyvo vadovas V. Žamoitinas buvo pakviestas pas seniūną pasiaiškinti dėl esamos situacijos. Kaip ir ankstesniais kartais kooperatyvo vadovas vėl be didesnio noro produktyviai bendrauti, kategoriškai tvirtino, jog pastatų sutvarkymui šiuo metu kooperatyvas neturi atliekamų lėšų. „Kooperatyvas neturi pinigų. Dar visai neseniai bankui buvome įsiskolinę 72 tūkst. litų, pavyko atiduoti 50 tūkst. litų. Liko grąžinti 22 tūkst. litų. Kooperatyve dirba beveik 50 asmenų kolektyvas, stengiamės išlikti. Apie pastatų tvarkymą net kalbų nėra. Kad ir kaip norėtume, bet mes nieko negalime padaryti, kol negrąžintos skolos“, - atkakliai tikino V. Žamoitinas. Tačiau seniūnas A. V. Puida ir tarybos narys Kęstutis Gudelevičius priminė, jog įspėjimai apie pastatų nepriežiūrą kartojami bene dešimtmetį, todėl vieną kartą reikia juos baigti ir pradėti konkrečius darbus. Valdžios atstovai, atsižvelgdami į kooperatyvo ekonominę padėtį, vadovui pasiūlė ieškoti kompromiso. Artimiausią savaitę V. Žamoitinui buvo pasiūlyta imtis sutvarkyti šalia muziejaus esančio apšiurusio pastato fasadą. Pasak K. Gudelevičiaus, paskaičiuota, kad šio pastato sutvarkymui reikia 1800 litų. Siekdamas bendro visuomenės intereso, seniūnas pasisiūlė pasirūpinti darbo jėga. Tuo tarpu verslo atstovo nuolat kartojamą tą pačią dainelę „pinigų nėra“ nutraukė griežti įspėjimai apie atitinkamuose įstatymuose numatytas gręsiančias baudas. Pasak K. Gudelevičiaus, vien už Kudirkos Naumiestyje esančių pastatų nepriežiūrą gresia  penkių tūkst. litų bauda. Po ilgų diskusijų V. Žamoitinas pagaliau sutiko skirti reikalingą sumą minėtojo pastato fasado sutvarkymui.

Kudirkos Naumiesčio vartotojų kooperatyvą slegia net 30 rajone esančių statinių, kurių nemaža dalis stūkso tušti, priežiūros našta. Kooperatyvo vadovas, paklaustas, kodėl neparduodami nereikalingi pastatai, atsakė: „O ką mes už juos gausime. Niekas nenori jų pirkti“.   

Gresia parduotuvės uždarymas

Į susitikimą su prekybininku V. Žamoitinu atvykęs Šakių rajono savivaldybės Ūkio skyriaus specialistas Antanas Margelis, atsakingas už rajono statinių priežiūrą, kalbėjo apie Keturnaujienoje esančios parduotuvės pastato būklę. Priminsime, kad parduotuvės pastate Naujųjų metų išvakarėse kilo gaisras. Tačiau ir šiandien apdegusiame ir be stogo likusiame pastate vykdoma prekyba. Ši parduotuvė Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų dėmesio sulaukė iš karto po gaisro. Vadovybė buvo įspėta tinkamai susitvarkyti prekybos vietą. Veterinarijos specialistams atlikus pakartotinį patikrinimą, parduotuvėje buvo prekiaujama tik fasuotomis prekėmis. Veterinarijos specialistai neužfiksavo maisto saugos pažeidimų ir atsižvelgdami į vietinių gyventojų pageidavimus turėti parduotuvę, netaikė jokių baudų bei leido toliau vykdyti prekybą.  

Sausio 26 dieną Statinių naudojimo priežiūros specialistas A. Margelis V. Žamoitinui surašė statinio techninės priežiūros aktą. Buvo užfiksuota, kad po gaisro stūksantis statinys yra nesaugus, kaminas kelia grėsmę. Vadovas buvo įpareigotas pagal paties pageidavimą iki gegužės 31 dienos tinkamai pasirūpinti pastato saugumu. Tačiau trečiadienį specialistas dar kartą įsitikino, kad dėl pastabų nepadaryta jokių išvadų. Keturnaujienos krautuvėlė kaip veikė, taip ir tebeveikia tarp išdegusių sienojų, po polietileniniu stogu. Šiuo klausimu V. Žamoitinas tvirtino, jog tvarkomi pastato dokumentai, o po gaisro nuniokotas statinys pavojaus nekelia. „Būtina laikytis įstatymų. Per tą laiką jūs neužtikrinote saugumo, todėl rašysiu antrą protokolą ir reikalausiu parduotuvėje sustabdyti veiklą, kol nebus sutvarkytas pastatas. Nedarydamas išvadų – jūs tiesiog laukiate kalėjimo, nes pastato sienos ir kaminas gali nugriūti bet kurią dieną ir, neduok Dieve, bus kas sužalotas“,- teigė specialistas A. Margelis. Už parduotuvės pastato nepriežiūrą, kaip numatyta Statybos įstatyme, kooperatyvui gali būti skiriama nuo dviejų iki 25 tūkst. litų bauda. Specialistas A. Margelis dar kartą situaciją vertins kitos savaitės pabaigoje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px