Šilumininkai prognozuoja 3 – 4 proc. šildymo kainos didėjimą

saskaita_uz_sildymaAsta GVILDIENĖ

Baigiantis vasarai ir vis labiau artėjant naujam šildymo sezonui gyventojai pradeda nerimauti dėl šilumos kainų, kurios tiesiogine prasme daugelį verčia iš kojų. Ypač pasigirdus energetikų prognozėms, kad ateinantis šildymo sezonas sąskaitomis pranoks praėjusįjį, kuris jau ir taip buvo vadinamas istoriškai brangiausiu Lietuvoje. Primename, kad taip yra didžiuosiuose šalies miestuose, kurie moka už vadinamąją „dujinę“ šilumos kainą. Tokie provincijos miestai, kaip mūsų Šakiai, kurie šilumos gavimui naudoja biokurą, jau ir pernai už šildymą mokėjo trečdaliu mažiau. O kokios šių metų prognozės?

Nuotr. Nors praėjęs šildymo sezonas buvo vadinamas istoriškai brangiausiu Lietuvoje, energetikai jau dabar prognozuoja, kad ateinančio šildymo sezono sąskaitos pranoks 2011 - 2012 metus.

Priklausys nuo perkamo kuro kainų

UAB „Šakių šilumos tinklai“ generalinio direktoriaus Laimučio Kasparavičiaus teigimu, tokias prognozes skelbia ne tik energetikai, bet ir energetikos ekspertai, o taip pat Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. Nors praėjęs šildymo sezonas buvo vadinamas istoriškai brangiausiu Lietuvoje, jau dabar teigiama, kad ateinančio šildymo sezono sąskaitos pranoks 2011 - 2012 metus. Taigi ir vėl bus istoriškai brangiausiu. Valstybinė kainų  ir energetikos kontrolės komisija prognozavo, kad kainos šalyje turėtų augti vidutiniškai apie 4 proc., tačiau kai kuriuose miestuose gali padidėti ir  11 proc. „Mūsų bendrovės, kaip ir kitų šilumos tiekėjų, kaina priklausys nuo dujų brangimo ir nuo dujinio kuro santykinio naudojimo, lyginant su kitomis kuro rūšimis, kiekio, - informavo L.Kasparavičius. - Labiausiai kainos turėtų šoktelti tuose miestuose, kurie šilumą gamina vien tik dujiniu kuru, nors tokių miestų, iš tiesų, jau nedaug liko. Prognozuočiau, kad, pabrangus dujiniam kurui, mūsų bendrovės kainos didėjimas turėtų lygiuotis į šalies prognozuojamą vidutinį didėjimą, t. y. apie 3-4 procentus. Tokį palyginti nedidelį augimą  sąlygotų tas faktas, kad mes šilumos gamybai dujinio kuro sunaudojame mažiau nei 50 proc. nuo viso sunaudojamo kuro kiekio.“ Pasak jo,  biokuro kainos UAB „Šakių šilumos tinklai“ gaminamos šilumos kainos augimui didelės įtakos kol kas dar neturi.  Tos bendrovės, kurios spėjo 100 proc. įdiegti biokuro naudojimą, šildymo kainos augimo turėtų nepajusti. Net jei kaina ir augtų, tai kažin ar viršytų 1 proc.  Primename, kad šildymo kainos perskaičiuojamos kas mėnesį, priklausomai nuo perkamo kuro kainų. Tačiau jau daugiau kaip dvejus metus iš eilės, ypač vasarą, kai bendrovė pilnai išsiverčia be dujinio kuro naudojimo, šilumos kainos nesikeičia ir yra stabilios.
 
Katilinės statyba nusitęs

L.Kasparavičius apgailestavo, kad naujos biokuru kūrenamos katilinės statyba, deja, nusitęs į kitus metus ir taip ilgai puoselėtos viltys šiais metais liks neįgyvendintos. „Dar 2009 metų pabaigoje buvo kalbama, kad 2010 metais turėtų atsirasti europinių lėšų parama tokių projektų, kaip biokuru kūrenamų katilinių statyba, įgyvendinimui, - prisiminė bendrovės generalinis direktorius. - Tačiau kažkodėl jų neatsirado nei 2010, nei 2011 metais. Ir tik po didžiulių ginčų valstybinėse institucijose, 2012 metais  pagaliau atsirado finansavimas, kuris remia tokį projektų įgyvendinimą. Buvo nuspręsta skirti finansavimą iš Aplinkos ministerijos klimato kaitos specialių fondų lėšų.“ Nors UAB  „Šakių šilumos tinklai“ paraišką pristatė praėjusių metų lapkričio 2 dieną, tačiau jos vertinimas užtruko net šešis mėnesius. Pasak L.Kasparavičiaus, dideliam visų džiaugsmui  vis tik buvo nuspręsta mūsų projektą paremti, o šiuo metu , t. y. jau daugiau kaip tris mėnesius, vis dar vyksta sutarčių rengimas. Jose turi būti numatyti projekto įgyvendinimo terminai. Tikimasi, kad sutartys artimiausiu  metu bus pateiktos pasirašymui, nes šiuo metu vyksta ir pasirengimas vykdyti katilų bei jų įrangos tarptautinį viešąjį  pirkimą. Pradžioje buvo nuspręsta, kad tokį pirkimą turės atlikti Centrinė projektų valdymo agentūra, tačiau paskutiniu metu, jai atsisakius vykdyti Viešųjų pirkimų procedūras, ši funkcija patikėta UAB „Mažeikių šilumos tinklai“.

„Ar biokuru kūrenamos katilinės yra pigiausias variantas, šiandien atsako tos bendrovės, kurios jau 100 proc. perėjo prie biokuro, ir mūsų pačių bendrovėje nuo 2003 metų pastatyto biokuro katilo darbo nauda, ir Gelgaudiškyje įgyvendintos šildymo sistemos veikla, deginant vien tik  biokurą, - tvirtino L.Kasparavičius. – Šildymo savikaina čia maždaug 20 cnt už kilovatvalandę, kai tuo tarpu dauguma miestų, kurie neturi įgyvendinę šilumos gamybos vien tik biokuru, skaičiuoja 27-30 cnt už kilovatvalandę, be to ir šio šildymo sezono kainos augimas čia prognozuojamas didžiausias.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.