Paslaugą teiks naujas vandens tiekėjas

vandens_trasaGiedrė PLEČKAITYTĖ

Pamažu įsibėgėja Nemuno vidurio baseino projekto trečiasis Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros etapas, apimsiantis penkių seniūnijų gyvenvietes Šakių rajone. Panašu, jog didžiausi pokyčiai laukia Griškabūdžio gyvenvietės žmonių. Čia bus tiesiamos ne tik naujos nuotekų valymo trasos, bet ir keisis vandens tiekėjas, vandens kaina bus tokia, kaip ir mieste.

Nuotr. Šiuo metu Griškabūdžio gyvenvietės link tiesiama nauja vandentiekio trasa. Jau nutiestas beveik 1 km vandentiekio. Planuoja, jog nuo kitų metų vasaros griškabūdiečiams vandenį tieks UAB „Šakių vandenys“.

Darbai vėluoja

Pagal LR Aplinkos ministerijos ministro Gedimino Kazlausko 2010 metų vasario 24 dienos įsakymą, vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Šakių rajone (Kriūkuose, Joginiškiuose, Plokščiuose, Kiduliuose, Kaimelyje, Šiaudinėje, Judriuose, Griškabūdyje, Bliuviškiuose, Patašinėje, Lekėčiuose) turėjo startuoti minėtų metų liepos pirmą dieną. Preliminariais duomenimis, daugiau nei 23 mln. litų kainuosiantys darbai, kuriuos finansuoja Europos Sąjungos Sanglaudos fondas, LR Valstybės biudžetas bei UAB „Šakių vandenys“, turėjo būti baigti per trejus metus. Kaip patikino bendrovės „Šakių vandenys“ direktorius Vaidas Litinskas, trečiojo etapo plėtros darbai vėluoja pirmiausia dėl strigusio finansavimo bei užsitęsusio konkurso, kurį laimėjo UAB „Sumeda“ ir subrangovas UAB „LitCon“. Darbai jau baigiami Lekėčiuose, kur buvo rekonstruoti senieji nuotekų valymo įrenginiai, nutiesti 3,6 km naujų nuotekų tinklų, prie kurių turės prisijunti 204 gyventojai bei nutiesti 1,9 km naujų vandentiekio tinklų. Ministro įsakyme numatyta, jog Kriūkų seniūnijoje atsiras nauji nuotekų valymo įrenginiai ir bus nutiesti 4,4 km ilgio nuotekų tinklai, prie kurių privalės prisijungti 299 vietos gyventojai. Plokščiuose taip pat iškils nauji nuotekų valymo įrenginiai bei bus nutiestas vieno kilometro vandentiekis. Čia prie naujai nutiestų 2,4 km nuotekų tinklų prisijungs 139 gyventojai. Bene daugiausiai gyventojų - 570 prie naujai nutiestų 4,8 km nuotekų valymo tinklų privalės prisijungti Kidulių seniūnijoje. Čia numatyta nutiesti ir 1,5 km ilgio naują vandentiekio tinklą. Pasak V. Litinsko, iki 2013 metų minėtieji darbai bus atlikti, juos pabaigus, baigsis ir ES finansavimas. Priešingu atveju, tektų grąžinti neįsisavintas lėšas.  
 
Naujas vandens tiekėjas

UAB „Šakių vandenys“ direktorius V. Litinskas pripažino, jog daugiausiai problemų yra Griškabūdžio gyvenvietėje. Šiomis dienomis prie Griškabūdžio žemės ūkio bendrovei priklausančio vandentiekio, lig šiol gyventojams teikusio vandenį, vyksta naujos vandentiekio trasos tiesimo ir naujojo vandens gręžinio ieškojimo darbai. Mat dabartines miestelio vandentiekio trasas į savo rankas perima UAB „Šakių vandenys“. „Miestelyje esančio vandentiekio trasos yra niekieno. Savivaldybė jas perduoda mums. Savininkų nėra, todėl nereikėjo mokėti, - teigė V. Litinskas. - Griškabūdis yra išskirtinis tuo, kad gyventojams vandenį lig šiol tiekia nuo senų laikų išlikusi stipri žemės ūkio bendrovė, sugebėjusi tiekti vandenį gyventojams“. Šalia minėtojo vandens bokšto, savivaldybės paskirtame žemės sklype, gręžiami nauji vandens gręžiniai ir iškils naujas vandens bokštas. „Nutiesus vandentiekio trasą iki prie dirbtuvių pastatyto vandens paskirstytuvo - visos gyvenvietės gyventojų vandens tiekėju bus būtent UAB „Šakių vandenys“, - aiškino V. Litinskas. Perėmimas, planuojama, įvyks kitų metų vasarą. „Žinoma, vanduo brangs. Tiems, kuriems bus nuvestos nuotekų trasos, bus priskaičiuotas ir nuotekų valymo mokestis. Bet kas vandens pardavinėti negali. Turi pardavinėti atsakinga įmonė“, - teigė bendrovės direktorius. Esą vanduo gyventojams kainuos po tris litus už kubinį metrą, nuotekų sutvarkymas 3,81 lito, bendrai visa tai kainuos 6,81 lito. Pasak V. Litinsko, kaimo gyventojų ūkiuose bus įrengiama po du vandens skaitiklius, vienas namuose, kitas ūkiniame pastate. Taigi gyvulius kaimo žmonės girdys po 3 litus už kubinį metrą. Tačiau ženklus brangimas gyventojams neužtikrins galimybės gerti kokybiškesnį, švaresnį vandenį. Pasak V. Litinsko, tam reikia naujų nugeležinimo įrenginių, apie kuriuos geriausiu atveju bus galima svajoti žvelgiant į 2014 – 2020 metų naują ES paramos etapą. Tuo tarpu žemės ūkio bendrovė ir toliau naudos savojo vandens bokšto vandenį.

Naudosis ne visi

Kaip žinia, Griškabūdis yra vienas iš tų miestelių, kuris neturi nuotekų valymo įrenginių. Daugelį metų gyventojų nuotekos kanalu suteka į Novos upę. Bendrai trims seniūnijos gyvenvietėms (Griškabūdis, Patašinė, Bliuviškiai) numatyta nutiesti tik 11 km naujų nuotekų tinklų. Deja, atlikus darbus, tik maža dalis gyventojų galės pasinaudoti šiuolaikiška ir kiek kaimo žmogui neįprasta paslauga. „Normalioje valstybėje – didelis džiaugsmas turėti nuotekų tinklus. Pas mus tai yra didelė problema. Daug kas galvoja, kad mano pensija maža, vaikai išvažiavę ir užtenka nueiti į lauko išvietę, tad prie ko čia man ta kanalizacija“, - teigė V. Litinskas. Gyvenantieji prie naujai nutiestų nuotekų tinklų privalės bet kokiu atveju prie jų prisijunti ir naudotis šiomis paslaugomis. Nesutinkantys tai padaryti, mokės baudas. Kiek žmonių neprisijungė, tiek teks bendrovei grąžinti pinigų Europai, o to niekas nenori.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.