Vėl gvildenama dvidešimtmečio problema

drevininkaiciaiGintarė MARTINAITIENĖ

Trukt už vadžių - vėl iš pradžių. Šakiečiai Janina ir Juozas Drevininkaičiai kreipėsi į rajono tarybą su prašymu, kad ši padėtų išspręsti daugybę metų nesibaigiančią problemą dėl paveldėto sklypo Striūpų kaime, Šakių seniūnijoje, kurio ribos, jų įsitikinimu, buvo neteisėtai pakeistos. Rajono tarybos nariai aiškino, kad tai ne jų kompetencija ir patarė kreiptis į teismą. Vėliau persigalvojo, dar kartą išklausė pareiškėjo ir klausimo sprendimą atidėjo iki kito mėnesio.

Nuotr. J. ir J. Drevininkaičiai dar kartą bandė įrodyti savo tiesą, tačiau savivaldybės administracija aiškino, kad yra nekompetentinga spręsti jų problemą.

Jau daugybę kartų ir daugybę metų ši problema gvildenama tiek spaudoje, tiek savivaldybėje, tačiau jos kaip neina išspręsti, taip neina. J. ir J. Drevininkaičiai, kaip anksčiau, taip ir dabar siekia vieno – kad būtų atstatytos senosios, 1993 metais patvirtintos, sklypų ribos. To padaryti negalima, nes, savivaldybės administracijos aiškinimu, visi naudojasi 1999 metais patvirtintu detaliuoju planu. Tad taip ir vyksta šakiečių kova su vėjo malūnais. Tuo labiau, kad šioje situacijoje sprendimą yra priėmęs ir teismas, deja, J. ir J. Drevininkaičių nenaudai. Be to, kaimynas, kuris, sutuoktinių tikinimu, „įlindęs“ į jų sklypą, visus reikalingus dokumentus susitvarkęs. J. ir J. Drevininkaičiai to daryti neketina, nes nesutinka su esamomis ribomis.
 
Ūkio komiteto nariai aiškino, kad tokius klausimus spręsti ne jų kompetencija. Be to, nesutvarkyti ir paveldėjimo dokumentai, nors savivaldybės darbuotojai ragino tai padaryti. Dar žiemą šią problemą bandė gvildenti ir specialiai sudaryta komisija, tačiau jos priimtas išvadas Ūkio komitetas sukritikavo ir iš esmės jos situacijos nekeičia. „Situacijos nepakeis ir tai, jei jie susitvarkys tą paveldėjimą, nes mes nieko negalime padėti. Mes teisinių funkcijų nevykdome“, - teigė rajono meras Juozas Bertašius. Tiek juristė Jūratė Šneideraitienė, tiek Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė, tiek administracijos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Damijonaitis aiškino, kad savivaldybės veiksmai teisėti ir reglamentuoti. Svarbiausia, kad viskas vyko bemaž prieš 20 metų ir daugelis dabartinių darbuotojų savivaldybėje net nedirbo. „Jei bus teismo sprendimas, kad mūsų planas negeras, jį atšauksime. Dabar neturime tam pagrindo, neturime jokio dokumento“, - aiškino rajono vadovas. Jam pritarė ir kiti posėdžio dalyviai sakydami, kad tokių klausimų ateityje nereikėtų gvildenti. „Pažeidimų savivaldybė tikrai padariusi, bet rajono taryba to neatstatys, nes negali. Be to, seniai viskas vykę. Ką mes galime padaryti? Nebent patarti šiam žmogui, kur kreiptis ir ką daryti“, - tarybos posėdžio metu svarstė H. Zaremba. Tačiau niekas konkrečių problemos sprendimo būdų nepasiūlė. Nuspręsta sprendimo projektą ir konkretesnius patarimus J. ir J. Drevininkaičiams pateikti kitą mėnesį.

Visgi į akis krinta tai, kad J. ir. J. Drevininkaičiams, dalyvavusiems komitetų posėdžiuose, buvo patarta kreiptis į teismą ir pasakyta, kad rajono valdžia nepajėgi spręsti šio klausimo. Sutuoktiniams pareiškus norą tuo pačiu klausimu pasisakyti ir po tarybos posėdžio, jiems vėl buvo suteikta ši galimybė. Tiesa, neatrodė, kad daugeliui tarybos narių ši problema labai rūpėtų, nes jie tiesiog šnekučiavosi tarpusavyje. Rodos, panašioms situacijoms spręsti savivaldybėje buvo sudaryta administracinių ginčų komisija, kuri, kaip matome, nelabai pasiteisino. Ir toliau piliečiai su savo problemomis eina tiesiai į komitetų ir tarybos posėdžius. Be to, ar tai prasminga, kai tarybos pozicija aiški, kad jie nieko keliamu klausimu negali padėti. Tad, kaip sakoma, trukt už vadžių - vėl iš pradžių... Iki kito karto.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.