Baltrušiuose ypatinga diena - naujų bendruomenės namų įkurtuvės

baltrusiaiAsta GVILDIENĖ

Rytoj Baltrušių krašto gyventojams ypatinga diena – jie švęs naujutėlaičių modernių bendruomenės namų įkurtuves. Vos prieš ketvertą metų susibūrusi Baltrušių, Gerulių, Ambrasų ir Simokų kaimų bendruomenė, vienijanti net 69 narius, iki šiol savo namų neturėjo. Buvusios pradinės mokyklos vietoje per keturis mėnesius išdygo jaukus ir šiltas pastatas, kurio slenkstį bendruomeniečiai rytoj peržengs su džiaugsmingai virpančia širdimi.

Nuotr. Modernūs Baltrušių bendruomenės namai iškilo gerokai anksčiau nei planuota – juos UAB „Statybų vizija“ darbininkai pastatė per keturis mėnesius.

Pastatė per keturis mėnesius


Pasak Baltrušių bendruomenės centro pirmininko Jono Būtauto, baltrušiečiai iki šiol savo namų neturėjo. „Susibėgdavome tai pas vienus, tai pas kitus, o kur dingsi, jeigu kaime jau nieko neliko - kultūros namai ir medicinos punktas privatizuoti, - mintimis dalijosi pirmininkas. – Vienintelis neprivatizuotas pastatas, į kurį galėjome pretenduoti -  gyvenvietės pakraštyje stovėjusi uždaryta kaimo pradinė mokykla. Neilgai galvoję nusprendėme čia įkurti bendruomenės namus. Tada ir pradėjome minti rajono savivaldybės vadovų kabinetų slenksčius. Džiugu, kad likome suprasti ir paskatinti rašyti projektą, kad pasinaudodami europiniais pinigais galėtume įgyvendinti savo viziją.“ Akivaizdu, bet neįtikėtina - projekto rašymas ir viso popierizmo suderinimas truko gerokai ilgiau nei pati rekonstrukcija. Projektą bendruomenė pradėjo rašyti 2010 metų pavasarį, o leidimą įgyvendinimui gavo tik 2011 metų rudenį. Tačiau visi darbai prasidėjo tik 2012 metų  pavasarį, galutinai patvirtinus techninį pastato rekonstrukcijos projektą. Daugelis baltrušiečių savo akimis negalėjo patikėti - per keturis mėnesius iškilo pastato sienos, pertvaros, perdengimai, buvo uždengtas stogas. Pilnai, kaip priklauso pagal projektą, įrengtą pirmąjį aukštą, UAB „Statybų vizija“ darbininkai atidavė visais metais anksčiau projekte numatyto laiko. Senąjį medinį pastatą primins tik salės gale paliktas restauruotas buvusios sienos kraštelis, deja, nostalgijos praeičiai visai nekeliančias – naujut naujutėlaitės ir vis dar dažais kvepiančios patalpos džiugina bendruomeniečių širdis.
 
Statėme statėme ir pastatėme

Nors, pasak J.Būtauto, projekto „Šilti ir jaukūs Baltrušių bendruomenės namai“ įgyvendinimui buvo skirta 450 tūkst. litų, tačiau, pasirodo, ir nuo europinių pinigų buvo nuskaitytas PVM.  „Iš likusios 320 tūkst. litų sumos mes statėme statėme ir pastatėme bendruomenės namus ir dar apšiltinome 15 centimetrų putų polistireno plokštėmis, kad net šalčiausią žiemą sienos neperšaltų“, - pasakojo pirmininkas. Visų bendruomenės narių ir statybininkų dėka darbai vyko sklandžiai, pagal planą, nebuvo jokių nesusipratimų ar vagysčių. Statybinės medžiagos buvo kraunamos čia pat lauke. Jas aplinkiniai gyventojai akylai saugojo. „Patikėkite, nedingo nei viena vinis, - tikino J.Būtautas. -  Ką pasidėjome, tą ir radome.“

Pirmame aukšte pagal visus naujausius reikalavimus įrengta ne tik 100 vietų salė, atskiri vyrų ir moterų tualetai, bet ir sanitarinė patalpa neįgaliesiems, pakabintas didžiulis veidrodis, pastatyta drabužių kabykla. Antrojo  aukšto apdailą baltrušiečiai ketina atlikti ateinančiais metais, pinigų tikėdamiesi gauti rašydami kitą projektą. Čia planuojama įrengti kompiuterinę, sporto saliukę, virtuvėlę ir poilsio kambariuką. „Ne paslaptis, kaimas sensta. Bendruomenės namai teiks šarvojimo paslaugas, tad viršuje bus galima pailsėti, pasiruošti kavos ir kokį sumuštinį, pabendrauti, - pasakojo J.Būtautas. – Viską darome žmonių patogumui, kad kiekvienas čia pasijustų savas. Šimto vietų salės, manau, 380 gyventojų turėtų užtekti.“

Reikia paminėti, kad visus patalpų ir bendruomenės namų aplinkos sutvarkymo darbus savanoriškai atlieka patys  bendruomenės nariai – puošiasi įkurtuvėms ir pagalbininkų toli neieško. Čia jų bendruomenės namai. Tai, matyt, supranta kiekvienas ir nori nors kažkuo prisidėti. Per ketverius bendruomenės gyvavimo metus jie įprato dirbti kartu: ir projektus rašyti, ir išvykas rengti, ir šventes organizuoti. Jau tradicinėmis tapo Užgavėnės, Motinos diena,  vasaros ir gandrų išlydėtuvės, Naujųjų sutiktuvės ir kitos šventės. Didelį dėmesį bendruomeniečiai skiria savo vaikams – vien jiems šią vasarą už projekto lėšas surengė keleto dienų stovyklėlę „Pažinkime savojo krašto amatus ir tradicijas“, kur galėjo išreikšti  save lipdyme iš molio ir piešime. Mažieji baltrušiečiai su tėveliais kasmet kala ir kelia inkilėlius šile prie Višakio upelio, noriai dalyvauja mamų ir močiučių pasveikinime, kartu su suaugusiais pluša talkose. Ne veltui sakoma, kad geras pavyzdys užkrečia.

„Džiaugiamės, kad veiklių ir iniciatyvių bendruomenės narių pastangomis turėsime šiltus ir jaukius bendruomenės namus, kuriuose turėtų rasti kampelį savo veiklai ir vaikai, ir jaunimas, ir suaugusieji, - kalbėjo  pirmininko pagalbininkė – žmona Ramutė. – Čia bus aptariami bendruomenei aktualūs klausimai, švenčiamos šventės, rengiamos parodos ir koncertai, pagaliau turėsime ir kur balsuoti.“ Modernūs bendruomenės namai bus ne tik gyvenvietės puošmena, bet ir jauki vis dažnesnių baltrušiečių susibūrimų vieta.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.