Vieversys – pavasario pranašas

Nors už lango tebesiaučia žiema ir pavasariu dar nė nekvepia, tačiau kalendorius skaičiuoja paskutines žiemos dienas, o  pirmasis pavasario pranašas vieversys jau skrenda namo. Nuo seno vasario 24-oji tapatinama su šio paukščio sugrįžimu ir vadinama Vieversio diena. Tą dieną senoliai vis dažniau į dangų akis pakeldavo ir atidžiau klausydavosi, ar nepamatys vieversėlio, neišgirs jo sveikinimo giesmelės.
 
Vieversėlis – vienas iš pirmųjų paukščių, pavasarį sugrįžtančių į Lietuvą iš šiltųjų kraštų.  Kas neprisimena iš vaikystės dienų tos nuostabios paukščio giesmės: „Čir vir vir pavasaris!“. Jis nuo seno buvo laikomas pavasario pranašu, artojų draugu bei nuolatiniu palydovu. Mūsų protėviai pagal jo sugrįžimą spėdavo orus. Jei parskris anksčiau nei vasario 24 dieną - dar ilgokai šals, jei vėliau - pavasaris bus ankstyvas.

Senoliai sakydavo: jei nori būti greitas kaip vieversys, vasario 24 - ąją turi apibėgti du kartus apie trobą, nubėgti iki kiemo galo ir atgal. Su Vieversio diena siejama ir keletas prietarų. Šią dieną buvo draudžiama sijoti miltus – pasėlius gali užpulti amarai, plaukus šukuotis - vištos daržus iškapstys.  Iki šios dienos reikėdavo suverpti visas vilnas. Merginos būdavo gėdijamos: „Skubėkit verpt, nespėsit – atlėks vieversys, susisuks iš vilnų sau lizdelį.“

Meteorologų prognozės nedžiugina – šią savaitę jie pranašauja sniegą, o kitą – šalčius, tad vargu, ar vieversėlį išgirsime. Jei jis ir sugrįžtų, tai dar anksti jam būtų pavasarį sveikinti.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px