Vaikų globos namus šildo ne tik saulės energija, bet ir didelių širdžių šiluma

vokieciai kolektoriaiAsta GVILDIENĖ
 
Prieš savaitę ant šalia Šakių vaikų globos namų esančio pastato lyg grybai po lietaus dygo saulės baterijos. Nors oras nelepino, nes pūtė gana smarkus vėjas, savanoriai iš Vokietijos Matthias Auerswald, Jochen Drechsel ir Frank Nestler, vadovaujami Uwe Hofmann per septynias dienas sumontavo ir pajungė visą saulės energija maitinamą šildymo sistemą.
 
Nuotr. Savanoriai iš Vokietijos (iš kairės į dešinę) Uwe Hofmann, Matthias Auerswald, Frank Nestler  ir Jochen Drechsel kiekvieną kartą į Vaikų globos namus atvyksta su dideliu entuziazmu ir noru padėti.  
 
Pasaulis vis dažniau atsisako tradicinių energijos gavybos būdų ir ant namų stogų įrengia saulės baterijos. Deja, tokį vaizdą Lietuvoje galima pamatyti ne ant visų namų stogų – tai labai brangus malonumas, todėl kol kas baterijų kainos ir veiksmingumo santykis palankesnis angliakasiams.  Pasak Vaikų globos namų direktoriaus Virginijaus Kelerto, pagalba iš tiesų įspūdinga – dviejų dujinių katilų ir saulės energijos šildymo sistema kainavo 100 tūkst. eurų. Vaikų globos namams tai neįkainuojama savanorių iš Vokietijos dovana, prie kurios finansiškai prisidėjo ir  Simrischam parapija Švedijoje. Už jų pinigus Vokietijoje buvo nupirktos ir į Šakius atgabentos saulės baterijos.  Visą kitą šildymo sistemos įrangą – akumuliacinę, elektroninę ir kompiuterinę sistemas savanoriai po truputį pirko už Brunlos  (Saksonijos žemė) parapijos gyventojų suaukotas lėšas ir kaskart atvykdami montavo mažoje Vaikų globos namų elektrinėje.

Uwe Hofmann vadovaujama savanorių komanda per šešias dienas spėjo ant ūkinio namo stogo sumontuoti saulės baterijas ir pajungti šilumos tiekimą į Vaikų globos namus. Nors sakoma, kad saulės mūsų šalyje per mažai ir vien jos energijos neužtenka vandens šildymui bei šilumos tiekimui, tačiau čia sumontuotos unikalios saulės ultravioletinių spindulių baterijos gamins elektros energiją ištisus metus, nes neišnaudota energija bus kaupiama specialiose talpose. Po dviejų savaičių atvyks dar viena savanorių komanda, kuri atliks paskutinius darbus - pastato apdailą. V.Kelerto teigimu, net nesitiki, kad 2010 metais pradėtas projektas šiandien jau įgyvendintas. Išvykdami iš Vokietijos savanoriai nesitikėjo, kad viskas taip sklandžiai eisis Lietuvoje, nes ten buvo prasidėjusios pūgos, o pas mus nors ir vėjuota, tačiau stogai be sniego, nuo ryto iki vakaro saulė žeme ritinėjosi. Jie džiaugėsi, kad orai leido atlikti visus darbus, tačiau patikino, kad juos pabaigus kelionės į Lietuvą nesibaigs, jie čia ras dar kuo pasitarnauti, pagelbėti. „Modernūs dujiniai katilai ir ką tik sumontuota saulės energijos panaudojimo sistema - didelė parama Vaikų globos namams, nes tai leis taupyti šildymui skirtus pinigus ir juos išleisti prasmingesniems dalykams, - džiaugėsi direktorius. – Net svajot nesvajojom, kad kada nors tokia vizija gali išsipildyti. Netikėjome, kad šitą sistemą galėsime naudoti patalpų apšildymui. Galvojome, kad jei pavyks bent vandenį pakaitinti ir tai bus labai gerai.“

Patys savanoriai savo veiklos nesureikšmina ir kiekvieną kartą į Vaikų globos namus atvyksta su dideliu entuziazmu ir noru padėti. Nors namuose lieka šeimos, kurioms būna tuo metu šiek tiek sunkiau, jie jau galvoja, kuo galės prisidėti prie naujų Vaikų globos namų. Juk vienas iš didžiausių gyvenimo džiaugsmų yra dalintis su kitais tuo, ką turi geriausio - pagelbėti kitam. Ši veikla dažnam mūsų kraštiečiui dar nėra suvokiama, nes už padarytą darbą savanoriai gauna ne piniginį atlygį, o tai, kas neįkainojama – džiaugsmą ir dėkingumą! Todėl galima drąsiai teigti, kad Vaikų globos namus šildo ne tik saulės energija, bet ir didelių širdžių šiluma.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.