Apie būsimas darbo vietas informuoti nesistengia

jurgelaitieneSima KAZARIAN
 
VŠĮ „Vilties žiedas“ pavadinimas, atrodo, bus parinktas tinkamai. Šiai įstaigai mūsų rajone pavyko praskleisti ne vieną vilties žiedą, paskutinis, dėl naujų darbo vietų sukūrimo, jau baigia ir nuvysti.
 
Nuotr. Gyvenimo aprašymai plaukia net neįsteigtom darbo vietom, bet VšĮ „Vilties žiedas“ vadovės L. Jurgelaitienės tyla gyventojams daug vilčių nesuteikia.
 
Jau pavasarį Plokščių seniūnija pradėjo tvinti nuo gyvenimo aprašymų, kuriuos rašė norintieji įsidarbinti mišrių paslaugų socialiniame centre, kurį žadama atidaryti ne anksčiau kaip sausio mėnesį. Bėda tik viena – gyventojai nežino nei kiek bus darbo vietų, nei kokios jos.
Visi gyvenimo aprašymai jau nugulė ant VŠĮ „Vilties žiedo“ vadovės Liucijos Jurgelaitienės darbo stalo Kaune.

Pas ją ir nusprendėme ieškoti konkretesnės informacijos, tačiau žalios šviesos svajonių darbdavė neuždegė: tonas, išgirdus apie įdarbinimą, kažkodėl tampa atšiaurokas, o atsakymai vis lakoniškesni. Nors prieš kelis mėnesius žodžiai apie šio centro naudą gyventojams ir kuriamas naujas darbo vietas liete liejosi. Žmonės tokias kalbas vadina „išpūstu burbulu“.

„Mes skelbtis neprivalom“

Gyventojai, sužinoję, kad atidaromas mišrių paslaugų socialinis centras, nerimsta, tikėdamiesi įsidarbinti savo gyvenvietėje ir nuo pavasario pateikė virš dvidešimt gyvenimo aprašymų, kuriuos seniūnija perdavė paslaugų centro veiklą kuruosiančiai VšĮ „Vilties žiedas“. Tačiau apie siūlomas darbo vietas ši bendrovė neskelbė, o ir reakcijos į savo gyvenimo aprašymus žmonės taip pat nesulaukė.

Kalbėdama apie būsimų darbuotojų paiešką įstaigos vadovė dangstosi biurokratiniais paaiškinimais ir atkerta, kad skelbti viešą konkursą dėl priėmimo į darbą įstatymiškai jie neprivalo: „Mes ne biudžetininkai ir mums nėra privaloma skelbtis.“ Nežinodami, į kokias pareigas kandidatuoja, žmonės, kaip patys pasakoja, CV rašė „apgraibomis“, skundėsi, kad visa juos pasiekianti informacija apie būsimą paslaugų centrą yra labai nekonkreti. Ar po to nepaaiškės, kad gyventojų CV netinka užimti reikalingoms pareigoms?

 „Tik reklamuojasi, giriasi, pasakoja apie naudą, bet aiškiai pasakyti, tai nieko nepasako. Tiesiog išpūstas burbulas Europos Sąjungos milijonams išplauti ir tiek. Jokių terminų, jokių detalių. Panašu, kad viskas tik dėl akių. Gyvenime esu dirbusi pačius įvairiausius darbus, kuo tik nebuvau, tačiau pagal išsilavinimą galėčiau pretenduoti ir į aukštesnes pareigas. Norėčiau geresnių pareigų, tačiau sutikčiau dirbti ir paprastą darbą, juk gyvename kaime ir neturime labai daug iš ko rinktis“,- kalbėjo pusamžė moteris, kuri galiausiai susirado kitą darbo vietą. Panašu, kad panašios problemos būdingos ne jai vienai.

„Kas dar neaišku?“

VšĮ „Vilties žiedo“ vadovė per daug nesistengė atsakyti į pateiktą klausimą, kaip žmonėms sužinoti apie būsimas darbo vietas, kad jie galėtų parašyti tikslesnius, jų gebėjimus atspindinčius gyvenimo aprašymus: „Tegul rašo ir siunčia, visi CV bus perskaityti. Buvo pasakyta palikti savo CV seniūnijoje, kas dar neaišku?“ - nekantravo būsimoji darbdavė.“ Tą patį klausimą teko pakartoti net keletą kartų, kol L. Jurgelaitienė atskleidė savo požiūrį į gyvenimo aprašymų kūrimo subtilybes: „Jei aukštąjį mokslą baigęs pretenduos į valytojos postą, tai tokios ir ambicijos vadinasi. Viskas priklauso nuo ambicijų. Juk neis mokytoja žolę pjaut!“

Tiesą sakant, pusei etato aplinkos tvarkymo darbams atlikti vienas žmogus buvo įdarbintas. „Tikrai džiaugiamės šia moterimi, ji mums tikras lobis“,- apie magistro laipsnį turinčią darbuotoją atsiliepė L. Jurgelaitienė. Kol kas daugiau darbuotojų paslaugų centrui nereikia.

Viso kaimo neįdarbinsim

L. Jurgelaitienė, atrodo, ir toliau nepasirengusi numalšinti besidominčiųjų darbo vietomis alkio. „Tegu rašo CV ir viskas, siunčia, aš juos gaunu,- kartojo ji, atsakydama į pateiktus klausimus. - Visų Plokščių mes čia neįdarbinsim.“

Tuo tarpu visokiais būdais bandę sužinoti, kokių darbuotojų reikės būsimai įstaigai bei nesulaukę atsako į savo gyvenimo aprašymus, vieni gyventojai palaidojo viltis, o kiti net ir nekviesti važiavo į Kaune esančią VšĮ „Vilties žiedas“ būstinę. „Bet apie šitus atvejus čia nereikia kalbėti“,- teigė L. Jurgelaitienė.

Galiausiai pavyko išsiaiškinti, kad atrinkti kandidatai pokalbiui bus kviečiami spalio mėnesį į seniūniją. Kokios bus sukurtos darbo vietos? Kiek žmonių gali tikėtis jas užimti? Kol kas konkrečių atsakymų tik laukiama.

Pasitikėjimo gyventojų akyse toks elgesys nekelia. Vietiniai, nesulaukę atsako į savo nusiųstus gyvenimo aprašymus, pradeda manyti, kad šiam projektui trūksta skaidrumo. Kadangi informacijos apie būsimas darbo vietas, jų kiekį žmonės negavo, todėl ir įsidarbinimo galimybę laiko nelabai realia. „Sukiš savo pažįstamus ir tiek“,- pasigirsta atgarsių.

Kaip žinoma, VšĮ „Vilties žiedas“ paslaugų centro projektą plėtoja nuo 2005 metų. Iš pradžių bendradarbiavo su kunigu Antanu Urbanavičiumi, vėliau šis nusprendė atsiriboti dėl lėtos projekto eigos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.