Barzdiečiai susitiko su Seimo nariu

bastys lebedzinskasVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Į susitikimą su Seimo nariu Mindaugu Basčiu praėjusią savaitę Barzdų kaimo bendruomenės nariai susirinko seniūnijos salėje. Tai vienas pirmųjų šį rudenį numatytų tradicinių Seimo nario susitikimų su rajono gyventojais,- kitas susitikimas bus surengtas  Slavikuose.
 
Nuotr. Seimo nariui M. Basčiui barzdiečiai pateikė nemažai klausimų, susijusių su šalies energetinėmis problemomis, o neetatinis Seimo nario padėjėjas R.Lebedžinskas išsakė savo nuomonę apie numatomas sveikatos apsaugos sistemos reformas.
 
Barzduose kartu su Seimo nariu M.Basčiu viešėjo ir jo neetatinis padėjėjas, Šakių greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Rimgaudas Lebedžinskas. Kaip pastebėjo Seimo narys M.Bastys, lankytis Barzduose visada malonu, nes čia sukurta stipri ir aktyvi bendruomenė, daranti gražius ir prasmingus darbus. Susitikimo tikslas – atsakyti į bendruomenės nariams rūpimus klausimus, pasikalbėti apie šalies bei rajono aktualijas ir perspektyvas.

Seimo narys M.Bastys, vadovaujantis Seimo informacinės visuomenės plėtros komitetui, su grupe Seimo narių neseniai grįžo iš savaitę trukusios komandiruotės Kinijoje. Kaip žinia, Lietuva siekia pasirašyti ekonominio bendradarbiavimo sutartį su Kinija dėl žemės ūkio perdirbimo produktų eksporto. „Atsivėrus plačioms Kinijos rinkoms, Lietuvos verslininkams susidarytų sąlygos pieno produktų eksportui,- kalba pirmiausiai eitų apie pieno miltelių eksportą“,- sakė Seimo narys, trumpai pasidalinęs įspūdžiais iš kelionės. Anot jo, akivaizdus itin spartus Kinijos, turinčios 1 milijardą 300 tūkst. gyventojų, ekonomikos vystymasis,- čia vienoje pramonės įmonėje gali dirbti ir 100, ir 100 tūkst. darbuotojų. Užmegzti tampresnius prekybinius santykius su tokią plačią rinką turinčia šalimi yra tikrai svarbi dabartinės Vyriausybės užduotis.

Daugiausia dėmesio susitikimo Barzduose metu buvo skirta šalies energetinio saugumo klausimams. Barzdiečius domino, kokie prioritetai numatyti formuojant kitų metų šalies biudžetą, ar nebrangs elektros energija, kaip vyksta suskystintų dujų terminalo statyba. „Suskystintų gamtinių dujų terminalas – labai svarbus objektas Lietuvai. Suprantama, būtina turėti alternatyvą. Kadangi nepadarytos jungtys ir iškyla kitų problemų, kurios atsirado dėl ankstesnės Vyriausybės pasirašytų susitarimų, dabar teks intensyviai dirbti, kad viskas laiku būtų atlikta“,- sakė Seimo narys. Svečias teiravosi barzdiečių, ar šie pritartų jo nuomonei, kad dėl atominės elektrinės statybos, parengus saugesnį ir efektyvesnį projekto variantą, reikėtų dar kartą atsiklausti visuomenės ir surengti referendumą.

Kalbėdamas apie valstybės 2014 metų biudžeto formavimą, Seimo narys pastebėjo, kad prioritetinei švietimo sistemai numatyta papildomai skirti 67 mln. litų. Nenumatytų lėšų pareikalaus Konstitucinio teismo priimto sprendimo dėl per krizę sumažintų atlyginimų atstatymo įgyvendinimas, tad socialdemokratų Vyriausybės numatyti planai didinti pensijas turės būti nukelti į ateitį. Naujajame biudžete numatyta grąžinti skolas policijai, kadangi piliečių saugumą užtikrinti yra būtina. Nuo kitų metų pačios rajonų savivaldybės spręs, kaip panaudoti socialinėms išmokoms skirtas lėšas. „Savivaldybėms tai bus savotiškas iššūkis, tačiau keliose savivaldybėse eksperimento būdu jau vykdytas toks finansavimo modelis pasiteisino“,- sakė svečias. Barzdiečius taip pat  domino, ar kels savo kandidatą į Prezidentus valdančioji Socialdemokratų partija. Seimo narys patikino, kad rinkimuose  į aukščiausio šalies vadovo postą partijos kandidatas tikrai bus pasiūlytas, tačiau kol kas viešai neįvardijamas.

Apie sveikatos apsaugos sistemos problemas kalbėjo Seimo nario padėjėjas, Šakių greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius R. Lebedžinskas. Anot gydytojo, Sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio pradėtos sveikatos sistemos reformos reikalingos, tačiau kai kurių sprendimų nereikėtų forsuoti, kai kurių numatytų pertvarkų reikėtų apskritai atsisakyti. Reformos medicinos sistemoje turėtų būti vykdomos neskubant ir gerai apsvarstant galimas pasekmes. „Manyčiau, pirmiausia ministerijos atstovai turėtų savo akimis pamatyti, kaip teikiama medicininė pagalba kaimo žmonėms. Miesto ir kaimo teritorijose sveikatos apsaugos specifika turėtų būti vertinama skirtingai. Norint suteikti tinkamą pagalbą kaimo žmonėms, kaime turi išlikti medicinos priežiūros taškai. Deja, buvę felčeriniai punktai daug kur sunaikinti“,- sakė R.Lebedžinskas. Anot Seimo nario padėjėjo, pagaliau turėtų būti padaryta tvarka farmacijos srityje. Žmones piktina „išpūstos“ medikamentų kainos, farmacijos firmų darbo metodai. „Vieša paslaptis, už kokius pinigus gydytojai važinėja į  Izraelį, Prancūziją ar kitas užsienio keliones. Už tai jie ligoniams turi išrašyti būtent tos, o ne kitos farmacijos kompanijos vaistus. Tokie dalykai vieną kartą turi baigtis“,- piktinosi esama padėtimi R.Lebedžinskas, prisipažindamas, kad ir pats yra sulaukęs pasiūlymo už neblogą atlygį pacientams skirti tam tikrus vaistus. „Vienos tokios firmos atstovei paaiškinau, kad beveik keturiasdešimt metų išdirbęs gydytoju, aš pats geriau žinau, kokius vaistus turiu išrašyti ligoniui“,- atviravo R.Lebedžinskas.

Seimo narys M.Bastys į barzdiečių klausimą, kokias pagrindines rajono perspektyvas jis matantis, nedvejodamas atsakė: „Žemės ūkis - pagrindinė ūkio šaka mūsų rajone, kurią būtina ir toliau vystyti. Ūkininkams reikėtų stengtis įsigyti kuo daugiau nuosavos žemės, aktyviai naudotis Europos Sąjungos struktūrine parama. Perspektyvu būtų rajone įkurti stambią, apjungiančią kelias verslo įmones, žemės ūkio produkcijos perdirbimo šaką. „Žinoma, pirmiausia reikėtų atlikti tam tikrus išsamius paskaičiavimus ir analizę. Manyčiau, susikooperavus galima būtų daug ką nuveikti“,- barzdiečiams savo nuomonę išsakė Seimo narys M.Bastys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.