Daugelis valgančių žvėrieną susimąsto, ar iš tiesų žvėriena yra sveika mėsa, juk laukiniai žvėrys maitindamiesi neišvengia šiuolaikinės civilizacijos užterštumo. Vis tik naujienos geros: žvėriena –švari mėsa.
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas atliko 30 laukinės faunos tyrimų ir tirdamas radioaktyvaus cezio koncentraciją paėmė 8 stirnų, 6 šernų, 11 elnių, 2 fazanų ir 3 stručių mėginius. Pasak instituto, Lietuvos miškuose sumedžiojamų ir ūkiuose auginamų laukinių žvėrių mėsa yra visiškai saugi - pastarųjų dvejų metų tyrimai rodo, kad pesticidų, sunkiųjų metalų ar radioaktyviųjų medžiagų koncentracija žvėrienoje neviršija leistinų normų.
2011-aisiais šernienoje didžiausia rasta radioaktyvaus cezio koncentracija sudarė 28,9 Bq/kg, stirnų mėginiuose - 16,3 Bq/kg. Kitais metais šie skaičiai dar labiau sumažėjo - šernienoje aptikta didžiausia koncentracija siekė 23,3 Bq/kg, stirnienoje - 0,8 Bq/kg.
Europos Sąjungoje didžiausia leidžiama cezio koncentracija yra 600 Bq/kg mėsos, taigi, visuose tirtuose mėginiuose cezio kiekiai buvo daug kartų mažesni už leistiną normą.
Tiriant pesticidus ir sunkiuosius metalus laukinėje faunoje, 2012 metais atlikti 34 tyrimai. Teršalų, viršijančių leistinas normas, rasta nebuvo.
Medžiotojai ir kiti žvėrienos vartotojai neturėtų baimintis dėl jos užterštumo radioaktyviais elementais, mat atlikti tyrimai ir mokslinė informacija rodo, kad po Černobylio atominės elektrinės avarijos išaugęs žvėrienos radioaktyvumas jau sumažėjo iki nepavojingos ribos.
Radioaktyvieji elementai į žvėrių organizmus patenka jiems ėdant grybus, uogas ir kitus miško paklotės augalus.
„Draugo“ inf.