Kokioje aplinkoje gyvensime, priklausys nuo mūsų pačių sąmoningumo

poceviciusVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Prasidėjus šildymo sezonui, visoje Lietuvoje nuo praėjusių metų gruodžio mėnesio iki šių metų kovo mėnesio vykdoma  akcija „Kaminukas“. Jos metu tikrinama, kaip eksploatuojamos katilinės ir įvairaus kuro katilai, ar nedeginamos draudžiamos atliekos. Šakių rajono aplinkosaugininkai rajone jau surengė tris reidus, kurių metu išaiškino ir nubaudė keletą pažeidėjų.
 
Nuotr. „Už atliekų deginimą, nesilaikant atmosferos apsaugos reikalavimų, numatyta bauda piliečiams nuo 100 iki 200 litų, o pareigūnams, nuo 200 iki 400 litų“, - teigė S. Pocevičius.
 
Su intensyviu šildymu susijęs ir oro taršos padidėjimas, kuris  ypač juntamas individualių namų rajonuose, nes neretai patalpos šildomos naudojant nekokybišką kurą arba įvairias atliekas. Pavojingiausios žmonių sveikatai yra smulkios, nematomos kietosios dalelės, kurios nesulaikomos viršutiniuose kvėpavimo takuose ir prasiskverbia į žmogaus organizmą. Kaip rodo tyrimų duomenys, didžiausia kietųjų dalelių KD10 koncentracija fiksuojama per didžiausius šalčius, kai ypač suintensyvėja kūrenimas. Lyginant šių kietųjų dalelių koncentraciją šiltuoju ir šaltuoju metų laiku, ji gali skirtis net iki kelių kartų. Ypač pavojinga deginti plastikinę tarą, gumą, impregnuotą medieną, senus baldus, rūbus, batus ir cheminėmis medžiagomis užterštus audinius ar pakuotes. Privačių namų kvartaluose, deginant nekokybišką kurą ar atliekas, į aplinkos orą patenka didelės koncentracijos žmogaus sveikatai kenksmingų (sieros, azoto junginių, anglies monoksido ir kt.) medžiagų.
 
Taikomos drausminės nuobaudos

Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento Šakių rajono agentūros vyresnysis specialistas Stanislovas Pocevičius rajono gyventojus įspėja, kad Aplinkos oro apsaugos įstatymo 20 straipsnio 2 dalis draudžia krosnyse deginti atliekas. Už atliekų deginimą, nesilaikant įstatymuose ir kituose teisės aktuose nustatytų atmosferos apsaugos reikalavimų,  Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta bauda piliečiams nuo 100 iki 200 litų, o pareigūnams – nuo 200 iki 400 litų. Rajono aplinkosaugininkai didesnį dėmesį kreipia į tai, kaip elgiasi individualia veikla užsiimantys  šakiečiai, ar kurui nenaudoja draudžiamų atliekų, teršiančių aplinką. „Šiemet dviems Šakių ir Griškabūdžio seniūnijų  gyventojams jau teko pritaikyti tam tikras nuobaudas už neteisėtą atliekų deginimą. Šie asmenys savo garažuose užsiima tam tikra veikla. Neretai pasitaiko, kad žmonės į krosnį įmeta automobilių filtrus, degina įvairias plastmases. Taip elgtis griežtai draudžiama. Pažeidėjai baudas paprastai iš karto susimoka, nes jos yra gana simbolinės. Visos surūšiuotos atliekos turi būti atiduodamos atliekų tvarkytojams“, - pabrėžė inspektorius  S.Pocevičius.

Šiukšlina ir kaimynai

Pasak aplinkosaugininko,  iš esmės Šakių rajone  atliekos rūšiuojamos gana neblogai, visgi atsiranda pavienių atvejų, kai žmonės nesilaiko nustatytos tvarkos.  Pareigūnai gauna pranešimų ir iš gyventojų, jog iš vieno ar kito kamino rūksta juodi dūmai. Į tas vietas, kur vyksta tam tikra ūkinė veikla ir kyla įtarimų , kad  čia yra deginamos atliekos, gamtosaugininkai užsuka dažniau. Patikrinimo metu turi būti pateikiami  dokumentai, įrodantys, kur dedamos susidariusios atliekos. „Nors ant kiekvieno kampo jau stovi konteineriai, sudarantys puikias galimybes atliekas rūšiuoti, nuolat surenkamos ir išvežamos buitinės atliekos, žmonės vistiek susigundo teršti aplinką. Jau yra nubausti penki aplinkos teršėjai, dalis jų - iš kaimyninio Vilkaviškio rajono. Pastarieji  toli šiukšles vežti nesivargina ir jomis atsikrato kaimyninėje Barzdų seniūnijoje. „Kas maišą, kas tris išmeta pamiškėje, miške, apleistose sodybose. Pasitaiko, randame šiukšlių Šilgalių soduose . Esame radę vestuvių, laidotuvių nuotraukų, adresų. Iš karto aišku, į kuriuos namus eiti ieškoti šiukšlintojo“,- pasakojo aplinkosaugininkas S.Pocevičius, ragindamas šakiečius būti kuo sąmoningesniais ir neteršti nei savo gyvenamosios aplinkos, nei oro.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.