„Vyčiui“ – 30 tūkstančių eurų – daug ar mažai?

vytis finansavimas
Gintarė MARTINAITIENĖ


Kiekvienais metais, tvirtinant biudžetą ir skiriant lėšas Šakių krepšinio klubui „Vytis“, kyla vienokių ar kitokių diskusijų. Šie metai – ne išimtis. Krepšinio klubui iš biudžeto skirta 30 tūkst. eurų. Viena pusė aiškina, kad suma ir taip nemaža, kita pusė sako, kad ji turėtų būti dar didesnė.

Finansų ir rajono plėtros komiteto posėdžio metu Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė sakė: 20 tūkst. eurų bus skirta iš karto, o 10 tūkst. eurų perkeliama į lengvatinio pavėžėjimo eilutę. Iš šių lėšų vežiojama komanda (per sezoną pavėžėjimas atsieina 5–6 tūkst. eurų), o likutis metų pabaigoje atiduodamas.

„Galima duoti iš karto 30 tūkst., tačiau pavėžėjimu turėtų rūpintis patys“, – sakė E. Grigaitienė.

Tačiau Arūnas Tarnauskas bei Paulius Puskunigis, Jaunimo kūrybos ir sporto centro direktoriaus pavaduotojas, suabejojo, ar tikrai išlaikomas susitarimas. Jų nuomone, krepšininkų pavėžėjimas turėtų būti kompensuojamas papildomai šalia skirtų 30 tūkst. Be to, pasak P. Puskunigio, kitos savivaldybės skiria gerokai daugiau.

„Kiek domėjausi, kiek kitos komandas remia, tai mūsų savivaldybė prisideda mažiausiai. Telšiai, Jonava, Mažeikiai po 80 tūkst. skiria, Molėtai 40 tūkst., nors mūsų komanda iš lygos skamba garsiausiai“, – kalbėjo P. Puskunigis.

Savivaldybės administracijos vadovai aiškina, kad kažkada buvęs kažkoks žodinis susitarimas dėl finansavimo, tačiau jokio rašytinio susitarimo esą niekas niekada nematė.

Pasak E. Grigaitienės, kuriai pritarė ir administracijos direktorius Dainius Grincevičius, būta bandymų inicijuoti susitarimą, sėsti prie bendro stalo ir „nešti visas turimas sutartis“, bet tai ir liko iniciatyva.

„Prašėm, neškit viską, darom susirinkimą, buvom atsakingą paskyrę administracijos direktorių, bet nieko nėra“, – sakė meras Edgaras Pilypaitis.

Krepšinio klubo „Vytis“ pozicija kardinaliai priešinga. Klubo valdybos narys Justinas Garliauskas sako, kad būtent savivaldybė nėrė į krūmus ir nesirašė sutarties.

„Tegul net neprovokuoja šio pokalbio, kad nepasakyčiau, ko nereikia“, – sakė J. Garliauskas, pridūręs, kad metai iš metų girdi tik pažadus, bet ne jų tesėjimą.

Administracijos direktorius mano, kad 30 tūkst. eurų, turint ir taip skurdų biudžetą, yra pakankama suma. Finansų ir rajono plėtros komiteto pirmininkė Raminta Jakelaitienė sakė, kad skirtų dar mažiau.

„Aš už tai, kad savų kompetenciją keltume, ne atvykėlių“, – sakė ji.

E. Grigaitienė taip pat kėlė retorinį klausimą, kodėl vienai komandai viskas, o kitoms nieko. Juk Šakiai turi „Šakius“ – Regionų krepšinio lygoje (RKL) žaidžiančią komandą. Iš valdžios „Šakiai“ gauna transportą ir salę. Apie jokias finansines injekcijas nekalbama – komandos biudžetą sudaro tik rėmėjų, daugiausiai ūkininkų, pinigai, o žaidėjai rajono garbę gina už tai negaudami jokio atlygio.

P. Puskunigis sako, kad „Vytis“ – elitinė komanda ir jeigu ji nuspręstų trauktis, rajonui būtų didžiulis praradimas. Pasak jo, būta svarstymų, kad jeigu finansavimas bus toks, kokį ir patvirtino tarybos nariai, gali būti priimtas būtent toks sprendimas.

J. Garliauskas sako kol kas negalintis pasakyti, kaip bus kitais metais, nenori jis detalizuoti – daug tie 30 tūkst. ar mažai, tačiau priduria, kad yra savivaldybių, skiriančių ir 100 tūkst.

„Toks įspūdis, kad aš turiu prašyti miesto, kad jie turėtų savo komandą. Jie turėtų prašyti, kad aš duočiau pinigų jai, o ne atvirkščiai“, – sako klubo valdybos narys, apgailestaudamas, kad valdžios požiūris toks, koks yra. Ir nereikia čia lyginti, pasak jo, tarkim, finansavimo ligoninei ir lėšų krepšiniui. Čia požiūrio ir prioritetų klausimas.

Pasak jo, jei komanda būtų paskutinė, galbūt būtų kita kalba, tačiau dabar sąnaudų, rezultatų ir gaunamos grąžos kontekste tai neadekvatu, nes „Vytis“ lygoje pirmasis. Jis sako, kad su tokiu finansavimu net RKL komandos neitų išlaikyti, o mes kalbame apie Nacionalinę krepšinio lygą.

Neoficialiais duomenimis, „Vyčio“ sezono biudžetas yra apie 200 tūkst. eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.