Atsinaujinęs skyrius Vilkaviškyje laukia šakiečių

tumiene
Nuotr. Vilkaviškio ligoninės akušerijos-ginekologijos skyriaus akušerė-ginekologė Ajida Tumienė teigė, kad skyriuje atnaujinta visa įranga.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Visai neseniai atsinaujino Vilkaviškio ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyrius. Tiesa, šiame skyriuje dirbanti akušerė-ginekologė Ajida Tumienė apgailestauja, jog šakiečių šiame skyriuje sulaukiama labai nedaug.

1–2 gimdyvės

Gydytojos teigimu, nors ir nevedama statistika, pastebėta, jog iš Šakių krašto į Vilkaviškio ligoninę gimdyti atvyksta 1–2 moterys per mėnesį, o šis skaičius, anot A. Tumienės, yra nepaprastai mažas. Tiesa, kai prieš šešerius metus buvo uždarytas Šakių ligoninės Akušerijos skyrius,

pacienčių Vilkaviškio ligoninė sulaukė daugiau, bet taip buvo neilgai.

„Anksčiau gimdyvę greitoji medicinos pagalba veždavo į tą gydymo įstaigą, kuri yra arčiausiai moters gyvenamosios vietos, tačiau dabar sistema pasikeitusi. Tai moters pasirinkimas – jei ji nori gimdyti Kauno ligoninėje, yra vežama į Kauną, jei Vilkaviškio – tuomet į Vilkaviškį“, – mintimis dalijosi akušerė-ginekologė.

 Kita vertus, A. Tumienė pasidžiaugė, kad vis daugiau kraštiečių iš Kudirkos Naumiesčio ar Griškabūdžio į Vilkaviškį atvyksta pasitikrinti sveikatos ar pasikonsultuoti.

Vilkaviškio ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriuje darbuojasi septyni akušeriai-ginekologai, trys iš jų atvažiuojantys iš Kauno.

„Visi specialistai yra nestokojantys kompetencijos, o atvykstantys – jauni, neseniai mokslus baigę gydytojai, kurių profesionalumu galima neabejoti“, – kalbėjo A. Tumienė.

Atsinaujino iš pagrindų

Akušerė-ginekologė pasidžiaugė, kad dalyvaujant Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programoje skyrius šiais metais buvo atnaujintas iš pagrindų bei įsigyta moderni įranga: naujagimio gaivinimo stalelis, šildomos lovytės, naujos ginekologinės ir gimdymo lovos, įranga naujagimių akių ir klausos patikrai bei naujas echoskopas. Taip pat įsigytas nuotolinis kardiotopografas, kuris yra labai svarbus stebint nėščiosios ir vaisiaus būklę.

Verta paminėti, kad taip pat atnaujinti sanitariniai mazgai visose skyriaus palatose, kurių yra penkios. Palatos yra vienvietės, tad gimdyvės turi daugiau privatumo.

„Atlikus remonto darbus, buvo apšildytas visas korpusas, įvesta rekuperacinė sistema, tad, jeigu anksčiau palatose kartais prireikdavo šildytuvo, dabar jose šilta ir jauku“, – pasidžiaugė A. Tumienė.

 Tad gydytoja viliasi, kad sutvarkytos patalpos bei kompetentinga komanda priims ne tik vilkaviškietes, bet sulauks ir šakiečių dėmesio.

Sveikata rūpinasi atidžiau

Didėjantis gyvenimo tempas, karjeros siekimas, studijos skatina moteris šeimą kurti ir planuoti vis vėliau. Tai pastebi ir gydytojai. A. Tumienė atvirai kalbėjo, kad pastaruoju metu pirmą vaiką planuoja ir gimdo vyresnio amžiaus moterys negu anksčiau. O dažniausias moterų pasiteisinimas: „Dar per anksti.“

 „Tiesa, nors šeimos planuoti neskuba, moterys savo sveikata rūpinasi atidžiau. Mažėja sunkių komplikacijų, – komentavo akušerė-ginekologė ir pridūrė: – Jei moteris neturi jokių nusiskundimų, pas ginekologą apsilankyti turėtų bent kartą per vienerius metus.“

Beje, labai svarbu, kad 25–60 m. moterys dalyvautų Gimdos kaklelio vėžio ankstyvosios diagnostikos programoje. Tyrimą jos gali atlikti pirminiame centre toje gydymo įstaigoje, kurioje yra registruotos. Jis atliekamas nemokamai. Pirmiausia atliekamas citologinio tepinėlio tyrimas. Gavus jo rezultatus, gali būti atliekama biopsija, leidžianti objektyviai patvirtinti arba paneigti ligos diagnozę ir sudaryti tolimesnio gydymo arba sekimo planą.

Taip išaiškinama nemažai pradinės stadijos gimdos kaklelio vėžio atvejų ir ikivėžinių susirgimų. Per metus pasitaiko keturi–penki atvejai, kada randamas ir užleistas gimdos kaklelio vėžys. Tyrimas paprastas, be didelių investicijų, tad visos kviečiamos pasitikrinti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.