Tropiniai karščiai dar nesitraukia iš Lietuvos

Savaitgalį daugelyje rajonų oro temperatūra perkopė 30 laipsnių ribą. Sinoptikai prognozėmis nedžiugina – tropiniai karščiai dar tęsis. Medicinos darbuotojai perspėja, kad karštis ir saulė yra pavojingi sveikatai.
 
Kaip informavo VšĮ „Šakių ligoninė“ Priėmimo – skubios pagalbos skyriaus vyresnioji slaugos administratorė Irena Petrauskienė, nors pacientų su saulės smūgiu dar neturėjome, tačiau prasidėjus karščiams besikreipiančių į Priėmimo – skubios pagalbos skyrių padaugėjo – per parą pagalba suteikiama 40-50 ligonių.

„Ligonių antplūdis pastebimas dar ir dėl to, kad šiuo metu daug kam vasaros atostogos. Į mus kreipiasi ne vien tik rajono gyventojai, bet ir atostogų į Lietuvą sugrįžę emigrantai, pravažiuojantys pro šalį žmonės. Daugiausiai pacientai skundžiasi silpnumu, galvos svaigimu, aukštu kraujospūdžiu. Šiemet pagausėjo ir vabzdžių įgėlimų, matyt, nuo karščio jie taip pat tampa agresyvesni. Tad nemažai turime besikreipiančių į mus dėl alerginių reakcijų, kurios sukelia įvairių organizmo sutrikimų“, – vardijo I. Petrauskienė.

Daugiausiai nuo kaitros nukenčia tie, kurie turi širdies ir kraujagyslių ligų problemų. Jautriausi karščio bangoms yra pagyvenę žmonės ir vaikai. Priėmimo – skubios pagalbos skyriaus vyresnioji slaugos administratorė patarė karštomis dienomis gerti daugiau skysčių, vengti vidurdienio saulės nuo 12 iki 15 val., mažiau būti aktyviems. Lauke dirbantiems žmonėms turėtų būti sutrumpintos darbo valandos. Einant į lauką reikėtų užsidėti galvos apdangalą ir dėvėti saulės akinius su UVA ir UVB filtru, dėvėti lengvus, šviesius, natūralaus audinio, neveržiančius, orui pralaidžius drabužius.

Poilsiui gamtoje pasirinkti vietą pavėsyje, vengti saulėkaitos, tiesioginių saulės spindulių, riboti buvimo saulėje laiką, būti po skėčiais. Nepalikti uždarytame automobilyje vyresnio amžiaus ar neįgalių žmonių, vaikų bei gyvūnų net ir tuomet, jei visi langai atviri.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.