Lietuvoje daugėja susirgimų tymais – rajone kol kas ramu

jakimonis
Nuotr. Nacionalinio sveikatos centro Marijampolės departamento Šakių skyriaus vedėjas Robertas Jakimonis pabrėžė, kad tymai buvo ir iki šiol yra viena dažniausių mirties priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Visame pasaulyje ir Europoje vis daugiau fiksuojama mirtinos ligos – tymų atvejų. Šiemet ir Lietuvoje buvo registruotas šios virusinės infekcijos protrūkis – 17 susirgimų. Daugiausiai iš jų Visagine ir Ignalinos rajone. Nors mūsų krašte šios ligos atvejų nėra nustatyta nuo 2011-ųjų, tačiau nėra jokios garantijos, kad niekas neapsirgs. Mat, kaip paaiškėjo, nuo šios ligos yra apsaugoti tik tie, kas yra skiepyti po 1992 m. pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.

Nacionalinio sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Marijampolės departamento Šakių skyriaus vedėjas Robertas Jakimonis, pristatydamas tymų simptomus, pabrėžė, kad tai yra itin užkrečiama virusinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu ir pasireiškianti karščiavimu, bėrimais ir kvėpavimo takų bei akių junginės uždegimu. Pasak jo, ši liga buvo ir iki šiol yra viena dažniausių mirties priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų, tymais vis dar daug sergama tose šalyse, kur nepakankamos skiepijimų apimtys. Specifinių šios ligos gydymo priemonių nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Jį apsunkina viruso sukeltos komplikacijos – plaučių uždegimas, gerklų pakenkimas, rečiau – smegenų uždegimas (encefalitas).

Tymų inkubacinis periodas trunka nuo 7–9 iki 17, kartais – iki 21 dienos. Liga prasideda karščiavimu, kosuliu, sloga, akių junginės uždegimu. Po 1–2 dienų nuo ligos pradžios atsiranda bėrimas, pirmiausia – galvos srityje, vėliau bėrimas leidžiasi žemyn, apima liemenį, galūnes.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, nuo vieno susirgusio tymais gali užsikrėsti 12–18 žmonių.

Informuojama, kad efektyviausias būdas apsisaugoti nuo šios ligos – skiepai. Lietuvoje kombinuota tymų-epideminio parotito-raudonukės (MMR) vakcina yra skiepijama pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.

Kadangi Europos ir pasaulio šalyse vis dažniau registruojami tymų protrūkiai, tad neskiepytiems keliautojams kyla realus pavojus užsikrėsti šia infekcine liga. Rizika kyla ir jų artimiesiems, kadangi grįžę keliautojai ją gali išplatinti. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, šiemet sausio–rugsėjo mėnesiais Europos regione tymais susirgo 54 tūkst. 339 asmenys. Europos regione Daugiausia tymų atvejų užfiksuota Ukrainoje, Serbijoje, Rusijoje, Rumunijoje, Italijoje, Sakartvele, Graikijoje, Prancūzijoje ir kt. šalyse. Dauguma susirgusiųjų buvo neskiepyti.

Kaip teigė buvusi rajono savivaldybės gydytoja Evelina Avlas, Lietuvoje nėra privalomų skiepų, visi skiepai yra rekomenduojamojo pobūdžio, todėl vis dažniau jų atsisakoma.

„Šiandien yra nuogąstaujama, kad dėl nesiskiepijimo gali kilti epidemija, nes vis dažniau susergama seniai pamirštomis ligomis, – kalbėjo E. Avlas, kviesdama mamas pasinaudoti nemokamai teikiamomis skiepų paslaugomis. – Jei kiltų tymų protrūkis ir atsirastų poreikis, manau, sveikatos priežiūros įstaigose būtų pradėti skiepyti ir suaugusieji.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.