Negavę norimos vakcinos vienos įstaigos pedagogai išvis atsisakė skiepytis

vakcina sakiuose2
Šią savaitę rajoną turėtų pasiekti dar 352 vakcinos, kuriomis toliau bus skiepijami asmenys pagal prioritetines grupes. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Rajono sergamumo situacija dėl Covid-19 žymiai gerėja, šią savaitę dar bus baigti skiepyti praėjusią savaitę skiepo nespėję gauti pedagogai, o po jų toliau vakcinuojami asmenys pagal prioritetinę eilę. Tiesa, viena rajono švietimo įstaiga, sužinojusi, kad gautų ne to gamintojo vakciną, kurios pageidauja, išvis atsisakė skiepytis.

Pasak savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovo, administracijos direktoriaus pavaduotojo Redo Juškaičio, Šakių rajonas šiuo metu patenka į taip vadinamą geltonąją B zoną, vidutiniškai per dieną dabar suserga po vieną žmogų. Jei skaičiuotume sergamumą, tenkantį 100 tūkst. gyventojų per paskutiniąsias 14 dienų, rajone yra 81 atvejis, Lietuvos vidurkis – 243 sergantieji. Iš viso šiuo metu rajone Covid-19 serga 24 asmenys, saviizoliacijoje – 133.

R. Juškaitis informavo, kad galimai imunizuotų šiuo metu rajone yra 7,5 proc. arba 1942 gyventojai. Tai reiškia, kad tiek žmonių yra persirgę, turi antikūnus arba jau yra paskiepyti.

Per septynias paras rajone buvo atlikti 304 testai, iš kurių 2,6 proc. teigiami, tad šis rodiklis vienas geresnių šalyje.

Su vakcinacija rajonas tvarkosi sėkmingai ir šiuo metu jau yra 1393 paskiepyti gyventojai arba 5,34 proc.  (Lietuvos vidurkis – 4,3 proc.). Tarp paskiepytų 8 proc. sudaro moterys ir 2,4 proc. – vyrai.

Praėjusią savaitę intensyviai buvo skiepijami pedagogai, tačiau ne visus buvo spėta suvakcinuoti – liko apie 50, tad šią prioritetinę grupę baigti skiepyti ketinama šią savaitę. Tiesa, vienos švietimo įstaigos 36 darbuotojai buvo pageidavę gauti vakcinas, darėsi testus, tačiau sužinoję, kad gaus ne „Pfizer“, o „AstraZeneca“ jie galimybės skiepytis visai atsisakė. R. Juškaitis neįvardijo, kuri tai mokykla, motyvuodamas, kad skiepijant pedagogus ir taip daug sumaišties, tad nenorima dar daugiau įtampos. Jeigu pedagogai persigalvotų, dabar skiepytis galėtų nebent tada, kai ateis visų eilė, mat atsisakius savo eilės automatiškai iškrenti iš sąrašo, tokia situacija įnešė sumaišties ir dėl to, kad staiga reikėjo perdaryti skiepijamų asmenų sąrašą. Pasak R. Juškaičio, kol kas nėra galimybės rinktis, kokios vakcinos nori. Tuo labiau, kad jeigu anksčiau dėl skiepijimo „AstraZeneca“ buvo amžiaus ribojimas, jog ji tinkama ne vyresniems kaip 55-erių metų amžiaus žmonėms, nuo praėjusios savaitės šio ribojimo nėra ir šia vakcina galima vakcinuoti visus, vyresnius nei 18 metų asmenis.

„Skiepijame ta vakcina, kurią tą dieną turime. Jei leistume rinktis, vėl sukurtume precedentą, o ir taip nemažai sumaišties“, – sakė savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas, pridūręs, kad  rinktis galbūt bus galimą vasarą, kai planuojama visuotinė vakcinacija ir bus galima skiepytis ne tik savo gyvenamojoje teritorijoje.

„Galbūt galėtume leisti rinktis, jei vakcinų būtų pakankamai ir tų, ir tų, bet taip nėra“, – aiškino R. Juškaitis.

Šią savaitę rajonas turėtų gauti 352 vakcinas ir toliau bus vakcinuojami asmenys pagal prioritetines grupes. Baigus skiepyti pedagogus, vakcinos bus kreipiamos į ambulatorijas ir jose vakcinas gaus vyresni nei 80 metų asmenys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.