Dėl vakcinų ketina laikytis principingai

vakcinos svirkstai
Sergamumo Covid-19 situacija stabili ir linkusi gerėti, tačiau šiokios tokios sumaišties įneša „AstraZeneca“ nenorintys skiepytis senjorai.

Pasak savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovo, administracijos direktoriaus pavaduotojo Redo Juškaičio, išties apmaudu, kad užuot pasidžiaugtų, jog gauna vakciną, žmonės vakcinavimą atliekančią komandą apiberia įvairiausiais kaltinimais, skundais ir nepasitenkinimo žodžiais. Esą yra atvejų, kad senjorai,
 
sužinoję, jog jie bus skiepijami ne ta vakcina, kurios pageidautų, sėda į eilę ir laukia, galbūt sulauks kitos vakcinos, galbūt kažkas neatvyks, atsisakys ir pan.

„Sakiau, kad elgtųsi principingai, jeigu atsisako, reikia braukti ir viskas. Jokių sėdėjimų ir laukimų. „Pfizer“ mes važiuojame patys pasiimti, o „AstraZeneca“ atveža mums. Tie laikai nesutampa. Vienu metu turime daugiau vienokios, kitu laiku – kitokios vakcinos“, – aiškino R. Juškaitis ir dalijosi mintimis, kad žmonėms reikėtų daugiau švietimo ir informacijos, kad skiepytis yra tikslinga.

Pirmadienio ryto duomenimis, rajone buvo paskiepyti 1508 žmonės. Pirmadienį vakcinuoti vyresnius nei 80 metų asmenis ketinta vykti į Kidulių ir Gelgaudiškio ambulatorijas, antradienį skiepijimas numatytas Griškabūdyje ir Kudirkos Naumiestyje. Šį darbą ambulatorijose atliks Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro komanda, kuri vakcinavimą vykdo ir Šakiuose. Čia vyresni asmenys skiepijami Jaunimo kūrybos ir sporto centre.

„Atsisakys, tai atsisakys, eisim prie kitos prioritetinės grupės“, – kalbėjo savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas.

Kalbant apie statistinius rodiklius galima paminėti, kad rajono duomenys gana geri. Praėjusią savaitę per septynias dienas buvo tik nauji penki susirgimai, tad naujų atvejų vidurkis yra nepilnai vienas atvejis per dieną. Per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų rajone tenka 54 atvejai, Lietuvoje šis rodiklis siekia 250. Anot R. Juškaičio, mūsų rezultatas yra trečias Lietuvoje. Sergančiųjų koronavirusu rajone yra 14, saviizoliacijoje – 124, tačiau pašnekovas mano, jog skaičius realiai yra mažesnis, nes šie rodikliai matomi tik per nacionalinio visuomenės sveikatos centro sistemą, kur duomenys pagal naujumą gana atsilieka.

Beje, vis randasi naujų rodiklių, pagal kuriuos vertinama bendra sergamumo situacija. Pavyzdžiui, dinamika, kur žiūrima trijų savaičių sergamumas ar pagreitis, parodantis, kaip keičiasi (didėja ar mažėja ir kaip stipriai) paros naujų patvirtintų atvejų skaičius (greitis). Mūsų rajone šie rodikliai minusiniai, o tai rodo, kad pandemija slopsta, rezultatai gerėja.

Pagal testavimo apimtis esame prie minimalias rekomendacijas įgyvendinančių savivaldybių, mat rekomenduojama testuoti 1–4 proc. per savaitę. Pasak R. Juškaičio, praėjusią savaitę testai buvo atlikti 262 rajono gyventojams, iš jų teigiamų atvejų 2,3 proc. Artimiausiu metu ketinama testuoti tikslines grupes, o konkrečiau – savivaldybei pavaldžių įmonių darbuotojus. R. Juškaitis informavo, kad artimiausiu metu turėtų būti sudaryti sąrašai ir atliekamas reguliarus sutinkančių testuotis darbuotojų testavimas kas 7–10 dienų.

Šakių rajonas išlieka geltonojoje zonoje, kurioje visoje Lietuvoje yra aštuonios savivaldybės.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.