Kad vakcinavimas vyktų sparčiau, prašo ir seniūnų pagalbos

registratura centre
Nors norintys vakcinuotis gali registruotis tiek telefonu, tiek elektroniniu būdu, tačiau gyventojai šiomis galimybėmis naudojasi ypač vangiai. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors šią savaitę negauta tiek vakcinų, kiek buvo žadėta, prieššventinį šeštadienį vakcinavimas rajone nestojo, o vakcinas jau gavo pareigūnai, buvo skiepyti ir abiturientai. Tiesa, nemaža jų dalis arba visai atsisako skiepų, arba nesutinka būti skiepijami „AstraZeneca“, naujuoju pavadinimu „Vaxzevria“, vakcina. Be to, ypač vangiai vyksta registracija skiepijimuisi, tad administracijos vadovai į talką kviečiasi seniūnus.

Apskritai, kalbant apie sergamumo rodiklius, mūsų rajone situacija išties gera. Kaip ketvirtadienio ryte informavo savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas, administracijos direktoriaus pavaduotojas Redas Juškaitis, sergančių yra 27, saviizoliacijoje – 167 asmenys, o 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų tenka 84 sergantieji (Lietuvos vidurkis net 404). Tačiau ar tokia gera situacija išsilaikys ir toliau, klausimas atviras, mat aplinkinės savivaldybės yra raudonojoje zonoje, o atlaisvinus judėjimą tarp savivaldybių, tikėtina, kad ir rajono gyventojai judės daugiau.

Per savaitę buvo atlikti net 495 tyrimai, kone dvigubai daugiau nei anksčiau, iš jų tik 2,2 proc. teigiamų Covid-19 atvejų. Mobiliajame patikros punkte per dieną imami 79 ėminiai, tik neišnaudojamas limitas PGR ir antigenų testų, o paklausiausi greitieji antigenų, tad būtent jų kiekį ketinama didinti, o mažiau paklausių šiek tiek mažinti.

Daugiau problemų kyla su vakcinavimu. Tiksliau, žmonės gana vangiai registruojasi, tad savivaldybės administracijos vadovai, ypač kalbėdami apie vyresnio amžiaus asmenis, atkreipė dėmesį, kad į šį procesą galėtų labiau įsitraukti seniūnai. Pasak R. Juškaičio, ypač iš Griškabūdžio gauta signalų, kad gyventojai skundžiasi, jog nori pasiskiepyti, bet esą iš ambulatorijos nesulaukia skambučio, trūksta informacijos.

„Gal ir skambino kokį kartą, bet gal žmogus neatsiliepė, gal norėjo pagalvoti, ir viskas. Tai ne taip. Reikia dažniau, aktyviau. Jei ambulatorija nesugeba, aš jūsų prašau“, – į seniūnus kreipėsi administracijos direktoriaus pavaduotojas ir ragino pagalvoti apie tuos seniūnijos gyventojus, kurie dabar galėtų gauti vakcinas, pakalbėti jei ne su pačiais žmonėmis, tai su jų artimaisiais ir pan.

„Jei kažkas neaišku, reikia skambinti, klausti, aiškintis, o ne iš nuogirdų viskuo vadovautis“, – pritarė meras.

Kad iki sąrašų vakcinuoti sudarymo yra juodas darbas, pripažino ir Pirminės asmens sveikatos priežiūros centro, kuris koordinuoja vakcinavimo procesus rajone, laikinoji vadovė Laura Rusakevičienė. Pasak pašnekovės, kartais tenka skambinti ir keletą kartų, nes žmogus išgirsta informaciją, nori pagalvoti, pasitarti su artimaisiais, tad būna, jog reikia keleto skambučių kol jis užsiregistruoja vakcinacijai. Be to, anot R. Juškaičio, galbūt anksčiau atsisakę vienos iš vakcinų dabar sutiktų skiepytis, nes vakciną gali rinktis. Jis prašė, kad seniūnai nebūtų abejingi ir labiau skleistų žinią apie galimybę skiepytis, galbūt net pagelbėtų nuvykti į skiepijimo centrą ar ambulatoriją. Dar vieną galimybę kaip patogiai registruotis, ketinta įkelti ir į savivaldybės svetainę.

„Jei taip vangiai registruosis, galim susidurti su problema, kad kaupsis vakcina, neišnaudosim ir tada gali būti peržiūrėti kiekiai, ir tada gausim mažiau ir negalėsime pereiti prie kitų prioritetinių grupių“, – svarstė savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas.

Tiesa, kol kas tokios problemos nėra, nes ir vakcinų negaunama tiek, kiek žadėta, o gavus pirmiausiai siekiama užtikrinti revakcinaciją. Štai šią savaitę „Vaxzevria“ vakcinos kol kas negauta visai, bus skiepijama likučiais nuo ankstesnio gavimo, mat nors šeštadienį siūlyta skiepytis įvairioms grupėms, daugelis atsisakė, nes šventiniu laikotarpiu nenorėjo jausti galimų šalutinių poveikių. Tiesa, buvo, kas norėjo, tad iš viso šeštadienį buvo paskiepyta 180 žmonių, tarp kurių ir pareigūnai (priešgaisrinės tarnybos, užkardų, policijos, po keletą prokuratūros ir teismo darbuotojų). Tad šiai savaitei iš anksčiau gautų ir nesuskiepytų 600 „Vaxzevria“ vakcinų likę 420 dozių, ketvirtadienį buvo planuota, kad rajoną turi pasiekti ir 510 „Pfizer“ vakcinų. Tiesa, nors prioritetų viršūnėje yra švietimo srities darbuotojai bei abiturientai, pastarieji, anot R. Juškaičio, arba visai atsisako skiepytis, arba nesutinka būti skiepijami „Vaxzevria“ vakcina. Iš viso rajone yra paskiepyta 4211 žmonių arba daugiau nei 16 proc. gyventojų, Lietuvos vidurkis – 14,8 proc. Kalbant apie atskiras grupes, konkrečiai 70-mečius bei vyresnius ir 80-mečius bei vyresnius, atitinkamai paskiepyta 40 proc. ir 47 proc.

„Žinoma, yra ir daug atsisakančių, ir nemažai persirgusių“, – tikino R. Juškaitis, pagrįsdamas, kodėl procentas yra toks, koks yra.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.