Nominacija „Už pandemijos valdymo iššūkius“ – Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centrui

nominacija spaspc
Nominaciją atsiimdama laikinoji Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros vadovė Laura Rusakevičienė (centre) pripažino, jog sulaukti įvertinimo ypač netikėta. Greta savęs ji pakvietė daugiausiai prie pandemijos valdymo, tai yra skiepijimo bei tyrimų atlikimo, prisidėjusias slaugytojas. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Dar vieni pandeminiai, iššūkių nestokoję metai skaičiuoja paskutines minutes. Tęsdamas tradicijas bei atsižvelgdamas į jau besibaigiančių metų veiklą laikraštis „Draugas“ šiais metais įvertino Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centrą (PASPC) įteikdamas nominaciją „Už pandemijos valdymo iššūkius“.

Pandemija keitė ir tebekeičia žmonių gyvenimus, įpročius. Su virusu kovojo bei tebekovoja daugybė medikų, tačiau Šakių PASPC, kaip sutinka ir laikinoji įstaigos vadovė Laura Rusakevičienė, buvo ta įstaiga, į kurią išties dažnai krypo tiek valdžios, tiek žmonių ar net kolegų akys. Būtent PASPC buvo patikėtas vakcinavimo procesų koordinavimas, augant srautams vakcinavimo centras įkurtas Jaunimo kūrybos ir sporto centre, vėliau ant šios įstaigos pečių gulė ir mobilaus punkto veikla. Jeigu dabar prie esamos situacijos priprato, prisitaikė daugybė žmonių, tai pradžioje buvo daug nežinomybės ir pirmų kartų, su kuriais teko tvarkytis. Tad būtent už tai laikraščio kolektyvas ir nusprendė įvertinti šią įstaigą, šių eilučių autorė skyrė padėkos bei sveikino žodžius, įteikė nominaciją – autorinį keramikės Eglės Tyzenhauz darbą.

L. Rusakevičienė atviravo, jog įvertinimas malonus, tačiau ypač netikėtas, nes taip jau yra, kad dažniausiai šiai įstaigai skrieja ne padėkos.

Prašome prisiminti, kas šiais metais buvo sunkiausia. Anot L. Rusakevičienės, per vakcinacijos piką daugiausiai iššūkių kėlė žmogiškieji ištekliai, nes vakcinavimo tempai birželį buvo nemaži, kasdien buvo suvakcinuojama ir po 600 žmonių, vidurkis – 300 besivakcinuojančių, o darbuotojai ėjo ir atostogų.

„Buvo momentų, kai galvojom – jau viskas, bet susitvarkėm“, – sako L. Rusakevičienė ir atvirauja pati dirbusi be atostogų, savaitgalių, kitų ambulatorijų medikai neištiesė pagalbos rankos, užtat yra itin dėkingi savanoriams, reguliavusiems srautus, budėjusiems prie įėjimų tiek vakcinavimo centre, tiek mobiliame patikros punkte.

„Dabar viskas gerai, bet kol susistygavo, vasarą, buvo ką veikti“, – teigia pašnekovė ir sako, jog mobiliame punkte dirbti buvo pakviesta buvusi įstaigos darbuotoja Vilija Matijošaitienė, kuri mielai sutiko pagelbėti, pamainomis čia kartkartėmis darbavosi Diana Dobilienė, Bronislava Naujokaitienė.

Pradžioje, prisimena laikinoji įstaigos vadovė, buvo ir visiškai kitokia darbo specifika, kai didžiausias darbas būdavo atliekamas rankiniu būdu, būtent taip buvo sudarinėjami sąrašai, registruojami pacientai ir įstaigoje tai darė gal trys žmonės. Dabar yra speciali programa, kuri darbą atlikti leidžia operatyviai ir šiuolaikiškai.

„Pradžioje nebuvome tikri, kad nueisim į vakcinavimo centrą, pasijungsim programą ir ji veiks. Įsidėdavom tuščių lapų, tušinukų, nes būdavo, kad programa stringa, rankiniu būdu susirašai, o paskui duomenis suvedi, – patirtimi dalijasi laikinoji PASPC vadovė ir paklausta, kokias gi pamokas labiausiai išmoko, ji sako: – Išmokom darbus susidėlioti paskutinę minutę, nepulti į paniką, nes kad ir kiek planuoji, gali viskas griūti.“

L. Rusakevičienė pasakoja, kad vakcinavimo centre dirbančioms asmens sveikatos priežiūros specialistėms tekdavo atlaikyti ir nepatenkintų, priekabių žmonių priekaištus, per savaitę bent kartą kildavo konfliktinė situacija, o mažesnių nesusipratimų net neskaičiuoja.

„Pradžioj visi norėjo „Pfizer“, bet nenorėjo „Zenecos“, būdavo ateina ir filmuoja, reiškia priekaištus, tai kodėl vakcina ne iš šaldytuvo, tai kas atsakys, jeigu jis nukris ir pan. Tai išveda darbuotojus iš pusiausvyros“, – sako L. Rusakevičienė.

Vakcinavimo centre plušėjo įstaigos slaugytojos Milda Mitrikevičienė, D. Dobilienė, Dana Dovydaitienė, Audronė Šuopienė, Vilija Tamulaitienė, Rasa Dumčiuvienė, B. Naujokaitienė.

Dabar vakcinuoti savo pacientus jau gali ir pačios ambulatorijos. Kaip išties bendradarbiaujančias, pasiimančias normalius kiekius vakcinų, o ne kelis flakonėlius savaitei, L. Rusakevičienė įvardija Zanavykų kliniką, Kidulių ambulatoriją, Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros centrą.

Srautus reikia dėliotis ir dabar, vakcinavimas PASPC vyksta procedūrų kabinete, kur atliekamos ir kitos procedūros. Visgi dalis žmonių iki šiol nepripranta ateiti jam paskirtu laiku, nors net į telefoną gauna priminimą. Dabar prasidėjęs ir vaikų vakcinavimas.

„Būna ateina ir trimis valandomis anksčiau. Ir ką daryti? Neišvysi. Tada jau darosi eilė“, – darbo kasdienybe dalijasi L. Rusakevičienė.

Kalbėdama apie įstaigą ji džiaugiasi, kad šiuo metu pasikeitę maždaug ketvirtadalis–penktadalis asmens sveikatos priežiūros specialistų, atsigirsta vis daugiau teigiamų atsiliepimų apie čia pradėjusius dirbti specialistus, jaunėja kolektyvas. Šiuo metu įstaigoje dirba 38 darbuotojai, prisirašiusių pacientų turi 5 tūkst. 500. Visgi paklausta apie ateities planus, perspektyvas, L. Rusakevičienė nedvejodama keliskart pabrėžia, kad pirmiausiai Šakių PASPC reikia ne laikino, o nuolatinio vadovo, o iššūkių, didesnių ar mažesnių, gyvenime visada būna.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.