Jaunas medikas Šakių ligoninėje „uždustų“ nuo neįdomių pacientų

zykusGintarė MARTINAITIENĖ

Apie pusmetį Šakių ligoninėje dirba naujas specialistas – gastroenterologas Romanas Zykus. Tad kaip jam sekasi ir kodėl jis pasirinko būtent Šakius? Jaunas specialistas nedvejodamas patikino, kad mūsų ligoninė jį patraukė dėl ypač gerų darbo sąlygų, tačiau, ar čia galėtų dirbti nuolat, abejoja – tikriausiai „uždustų“ nuo profesiškai neįdomių pacientų.

Nuotr. Gastroenterologas R. Zykus džiaugėsi puikiomis darbo sąlygomis, kurias galėtų pasiūlyti toli gražu ne kiekviena gydymo įstaiga.
Niekam ne paslaptis, kad didžiosiose šalies gydymo įstaigose dirbantys medikai tik tuo neapsiriboja ir dažniausiai dar dirba privačiose ar mažesniųjų miestelių ligoninėse. Panašiai buvo ir su gastroenterologu R. Zykumi. Doktorantas ir pirmųjų metų gydytojas dirba ir keletą kartų per mėnesį budi Kauno klinikose, o pirmadieniais pacientus priiminėja ir Šakių ligoninėje. Čia daug metų dirbo vienintelis endoskopijos – echoskopijos gydytojas Vladimiras Kalpokas, dirbantis ir dabar. Būtent Šakius trisdešimtmetis R. Zykus sako pasirinkęs dėl gerų darbų sąlygų, kurių kitos gydymo įstaigos tiesiog negalėjo pasiūlyti. „Privačios klinikos nesugeba nusipirkti tokios aparatūros, kokia yra čia, o tai labai svarbu. Svarbu ne tik kad gali pasiūlyti darbą, bet ir užtikrinti kokybiškas darbo sąlygas – tai aš čia turiu ir džiaugiuosi“, - akcentavo gastroenterologas, prieš įsidarbindamas Šakiuose sulaukęs pasiūlymų ir iš Jurbarko, Ukmergės, kitų gydymo įstaigų.
 
Nors jis ligoninėje pradėjo dirbti kaip endoskopijų specialistas, kadangi pagal specializaciją yra gastroenterologas, pasiūlė ir šias paslaugas. Be to, jis pastebi, kad šių specialistų trūksta ir džiaugiasi, kad tai gana plataus spektro specialybė. Jis gali atlikti ir endoskopijas, ir echoskopijas, o klinikose atlieka ir biopsijas. Pasak mediko, neužtenka turėti gerą aparatūrą ir mokėti su ja atlikti tyrimą – reikia būti šiuolaikiškai paruoštam ir mokėti įvertinti pakitimus, bendrą situaciją – būtent toks ir yra Šakių ligoninėje dirbantis R. Zykus.

Kaip vieną didžiausių problemų savo darbe R. Zykus išskyrė tai, jog žmonės šiais laikais dažniausiai prisidaro įvairiausių tyrimų, vėliau nesupranta, ką jie reiškia ir bėgioja pas specialistus ieškodami ligų. Pasak specialisto, dažnai tam tikra klinika atlieka tyrimus, bet neteikia konsultacijų. Galbūt tam žmogui nieko nėra, bet matydamas tam tikrus pakitimus, net ir paprastame kraujo tyrime, to nesupranta. „Pirmiausiai jis turėtų ateiti pas specialistą ir išsiaiškinti. Galbūt net tų tyrimų jam nereikia“, - kalbėjo gastroenterologas.

Rajone, pasak gydytojo, apie 90 proc. jo sutinkamų pacientų yra vadinami funkciniais, kuriems įprastai tam tikros patologijos nustatyti negalima, bet jis gerai nesijaučia, jam nuolat kažką skaudena, suprastėja žmogaus gyvenimo kokybė. Tai būtų tokios ligos kaip dirglios žarnos sindromas, vidurių užkietėjimas, refliuksas ir pan. Tikrųjų gastroenterologinių ligonių, pavyzdžiui, sergančių hepatitais, opaligėmis ar kitomis sudėtingesnėmis gastroenterologinėmis ligomis, rajone nelabai yra, nes dažniausiai tokie ligoniai „suplaukia“ į centrus. Tai viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl R. Zykus tokioje gydymo įstaigoje kaip Šakių ligoninė nuolat dirbti negalėtų – profesiškai neįdomu ir monotoniška. „Klinikose matai įdomių, įvairių ligonių, kurie tave verčia tobulėti. Tarkim, atvažiavęs ir nuolat dirbdamas tokiame mieste kaip Šakiai, nuo tų 90 proc. vienodų ligonių per kokius penkerius metus tiesiog ,,uždustum”, - tikino pašnekovas, pripažinęs, kad dėl to gana dažnai jauni specialistai nenori įsitvirtinti mažesnėse ligoninėse. „Tačiau aš įsivaizduoju, kad visą gyvenimą galėčiau čia važinėti ir, pavyzdžiui, pirmadieniais konsultuoti“, - pripažino gastroenterologas jau nuo pirmųjų darbo dienų Šakiuose įsivedęs ir savą tvarką – ligoniai rašomi į eilę, jiems skiriama po pusvalandį, nes iki tol, pasak jo, buvo tam tikras chaosas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.