Šiemet jau užregistruota Laimo ligos atvejų

Nors erkių aktyvumo sezonas prasidėjo maždaug prieš mėnesį, apskrityje jau registruoti trys Laimo ligos atvejai. Specialistai atkreipia dėmesį, kad kasmet registruojama vis daugiau erkių platinamų ligų – erkinio encefalito (EE) ir Laimo ligos (LL).

Marijampolės visuomenės sveikatos centras informuoja, kad erkių platinamų ligų sergamumo rodikliai kasmet kyla. Vienas iš faktorių – pastaraisiais metais stebimas erkių populiacijos pagausėjimas. Didžiausia erkių gausa bei didžiausias sergamumas erkių platinamomis ligomis yra Šiaurės ir Vidurio Lietuvoje, ne išimtis ir Marijampolės apskritis (Kazlų Rūdos girininkijos miškai yra laikomi EE endeminiu židiniu). Marijampolės apskrityje nuolat registruojami susirgimai LL ir EE.

Praėjusiais metais Marijampolės apskrities užkrečiamų ligų struktūroje, išskyrus gripą ir ŪVKTI, erkių platinamos ligos sudarė 4 proc. Tuomet buvo užregistruoti septyni EE atvejai – vienu sergančiuoju daugiau nei 2010 metais. Daugiausiai susirgimų buvo užregistruota Vilkaviškio rajone – keturi, Kazlų Rūdoje – du, Šakių rajone – vienas.
 
Pernai apskrityje užregistruoti 55 LL atvejai. Daugiausiai šia liga sirgo Marijampolės savivaldybėje - 26 sergantieji, Kazlų Rūdoje – devyni, Šakių rajone – septyni. Lietuvoje 2011 metais užregistruota 365 EE ir 2430 LL atvejų. Šiais metais, kaip praneša Marijampolės visuomenės sveikatos centras, apskrityje jau registruoti trys LL atvejai, visi jie - Marijampolės savivaldybėje.

Erkių aktyvumo sezonas prasidėjo ankstyvą pavasarį, balandžio mėnesį, ir tęsis iki lapkričio mėnesio. Erkės tampa aktyvios, kai vidutinė paros temperatūra pasiekia septynis laipsnius šilumos. Lietuva priskiriama didelės rizikos zonai - visose teritorijose paplitusios iksodinės erkės, todėl užsikrėsti erkių pernešamomis ligomis galima bet kur. Tam, kad žolėje tūnanti erkė patektų ant žmogaus kūno, pakanka vos kelių akimirkų. Jei erkė neturėjo kontakto su krauju, tai yra nebuvo įsisiurbusi, rizikos užsikrėsti jų platinamomis ligomis, nėra.

Įsisiurbusią erkę patariama kuo greičiau pašalinti, o jei to nepavyksta patiems, reikia kreiptis į medikus. Visais atvejais ištraukus erkę kreiptis į gydytoją nebūtina. Kreiptis į specialistus patariama tuo atveju, kai įkandimo vietoje oda parausta arba ją išberia, taip pat  dviejų savaičių  bėgyje atsiradus į gripą panašiems ar kitiems ligų simptomams.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.