Profilaktinis tikrinimas - ne tik dėl pažymos

dapkieneGintarė MARTINAITIENĖ

Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiemet, gydytojai ragina tėvelius nedelsti ir kol mokyklos skambutis nesukvietė jų atžalų į klases, pasitikrinti sveikatą. Tuo labiau, kad kiekvienais metais šių patikrinimų metu diagnozuojama naujų sveikatos sutrikimų.

Nuotr. G. Dapkienė teigė, kad profilaktinių patikrinimų metu vaikams vis dažniau diagnozuojami nauji sveikatos sutrikimai.

Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro pediatrė Gintarė Dapkienė pripažįsta, kad gyvename greitu tempu ir daugelis dalykų daromi paskubomis ar prisimenant juos tik paskutinę akimirką. „Kad ir kaip būtų keista, vienu iš tų dalykų tampa sveikata, kurios mes linkime vienas kitam kiekviena proga, bet patys ja pasirūpinti atkakliai nenorime“, - tikina medikė. Vasara jau eina į pabaigą, todėl gydytojai ragina sveikatą tikrintis atsakingai. Darželinukus ir mokyklinio amžiaus vaikus iki 16 metų pas gydytoją turi atlydėti tėvai, o vyresnieji pasitikrinti sveikatą jau gali ir savarankiškai.
 
„Profilaktinis tikrinimas suteikia daug informacijos apie vaiką ne tik auklėtojoms, mokytojams ugdymo įstaigose dirbančioms slaugytojoms, bet ir patiems tėvams. Šie tikrinimai yra vienas iš būdų laiku nustatyti ligą, kuri yra lengviau išgydoma pradžioje“, - teigė vaikų pediatrė G. Dapkienė. Kaip ir kiekvienoje gydymo įstaigoje, taip ir Šakių PASPC, profilaktinio tikrinimo metu pacientai yra sveriami, matuojami, patikrinamas jų regėjimas, klausa, pamatuojamas kraujospūdis, nustatomas kūno masės indeksas, darželinukams tikrinama psichomotorinė raida, būsimiems pirmokams - mokyklinė branda, įvertinama visų organizmo sistemų veikla, taip pat rekomenduojama profilaktinė odontologo konsultacija. Pasak G. Dapkienės, bent kartą per dvejus metus netgi visiškai sveikiems vaikams siūloma atlikti bendruosius kraujo ir šlapimo tyrimus. Jeigu yra nusiskundimų arba pediatrui kyla įtarimų, jis paskiria papildomus tyrimus, jei reikia - vaiką nukreipia pas specialistus. Apibendrinęs tyrimų duomenis, gydytojas parašo išvadas, rekomenduoja fizinio ugdymo grupę, nurodo priežastis, dėl kurių vaikui darželyje ar mokykloje gali prireikti skubios pagalbos, pavyzdžiui, dėl alergijos, cukrinio diabeto, bronchinės astmos, epilepsijos ir kt.

Visgi dažnai tenka išgirsti, kad profilaktinis patikrinimas reikalingas tik dėl pažymos, kurios reikalauja ugdymo įstaigos, tačiau G. Dapkienė mano priešingai. „Šie patikrinimai ne prievarta, o būtinybė. Tai jokiu būdu ne skubi konsultacija, o planinė patikra, kuriai reikalinga išankstinė registracija pas gydantį gydytoją“, - tikino medikė. Ji kalbėjo, kad kasmet profilaktinių tikrinimų metu vis dažniau diagnozuojami nauji regėjimo, laikysenos sutrikimų atvejai, bei kitos ligos, taip pat stebima ir anksčiau nustatytų ligų dinamika. Tuo labiau, kaip daugelis akcentuoja, kad vaikai, lyginant su ankstesniais metais, vis dažniau turi įvairių nusiskundimų, negalavimų. „Todėl kasmetiniai patikrinimai gali tapti ne itin maloniu, bet labai reikalingu atradimu tėveliams“, - pokalbio pabaigoje akcentavo G. Dapkienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.