Uniformos yra, tačiau mokiniai rengiasi kaip nori?

uniformaAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

„Varpo“ mokykloje tik nuo šio rugsėjo įvestos uniformos, tačiau ne pirmą kartą tenka nugirsti, kad mokiniai jų nedėvi. Kai kurie tėvai piktinasi, kam išvis reikėjo uniformų, jei jų dėvėjimo niekas nekontroliuoja. Pasirodo, tokia situacija – ne tik „Varpe“.

Nuotr. Ne tik „Varpo“ mokykloje uniformas mieliau dėvi mažesnieji.

Nenešioja uniformų

Viena „Varpo“ mokyklą lankančio moksleivio mama atsitiktinai užsukusi į mokyklą pastebėjo, jog moksleiviai nedėvi uniformų. Tik mažuma, pasak jos, apsirengusi pagal reikalavimus. Moteris teigė nesuprantanti, kodėl apskritai klausimas dėl uniformų „Varpe“ buvo iškeltas, jei dabar toli gražu ne visi vaikai su jomis eina į mokyklą.

„Kam tada jų išvis reikėjo? Vieni su uniformomis, kiti be... Mišrainė kažkokia. Manau, jei nusprendėme, kad reikia uniformų, tai visi vaikai jas tegul ir nešioja, o jei nenešioja, pagalvokim, gal jų iš viso nereikia?“ – teiravosi ji.

Pašnekovė sakė, kad yra tėvų, kurie jas be vargo galėjo vaikams nupirkti, bet yra ir tokių, kuriems uniformoms skirtos lėšos – dideli pinigai. Pavyzdžiui, švarkas, priklausomai nuo vaiko ūgio, kainavo apie 33–40 eurų, sijonas ar sarafanas – 20–30 eurų. Tad berniukams užteko tik švarko, o mergaitėms pinigų atseikėti reikėjo gerokai daugiau. Be to, pagal pirminę tvarką, net marškinėliai po švarkais turėtų būti lygūs, be užrašų ir pan. Taip pat privaloma buvo įsigyti emblemą ant švarko (2,70 euro) ir kaklaraištį (4,50 euro).
Anot mamos, kai kurių klasių auklėtojos gan griežtai reikalauja, kad mokiniai uniformas dėvėtų, bet taip yra toli gražu ne visose klasėse. Jos manymu, kai kurie mokytojai į jų nešiojimo taisykles žiūri pro pirštus. Kai nėra vieningo požiūrio, ypač iš vyresniųjų išreikalauti nešioti bent švarką, gana sunku.

„Tiesiog pareiškia, kad nenešios ir viskas, nes klasėje su uniforma vos du ar trys vaikai“, – pasakojo šakietė.

Prieš šių mokslo metų pradžią, kai tėvams reikėjo nuspręsti, ar reikia „Varpe“ uniformų, virė didelės aistros. Mat tėvai stojo į dvi stovyklas: vieni kovojo už tai, kad uniformų mokykloje žūtbūt reikia, o kiti tokiam sprendimui priešinosi. Vis dėlto daugiau nei pusei mokinių tėvų pasisakius už uniformų įsigijimą, nuo rugsėjo 1-osios varpiečiai į mokyklą žygiuoja pasipuošę mėlynos spalvos aprangomis.

Neigia gandus

Susisiekus su „Varpo“ mokyklos direktoriumi Vitu Daniliausku, šis kategoriškai neigė tokius dalykus. Priešingai – anot jo, tiek mažesni, tiek vyresnieji varpiečiai su uniformomis į mokyklą kiekvieną dieną eina su mielu noru.

„Varpo“ mokyklos mokinio uniformos dėvėjimo taisyklėse nurodoma, jog mokiniai jos dėvėti neprivalo per neformalaus ugdymo užsiėmimus, mokyklos poilsio vakaruose, diskotekose, išvykose ir ekskursijose (jeigu dėvėti mokinio uniformą nenurodo išvykos/ekskursijos vadovas dėl ekskursijos metu vyksiančių oficialių susitikimų ar renginių) ir sutrikus sveikatai ar dėl kitų nenumatytų aplinkybių.

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Vida Kočiūnienė taip pat tikino, jog moksleiviai uniformas dėvi. Kita vertus, savaime suprantama, pasitaiko dienų, kai vienas kitas moksleivis būna be uniformos: kaip ne visi mokosi dešimtukais, ne visi pažangiai lanko pamokas, taip ir ne visi mokiniai su didžiausiu noru mokyklon žygiuoja pasipuošę uniformomis.

Privalu ne visiems

Pavaduotojos pasiteiravus, kokios nuobaudos mokiniams gresia dėl uniformų nedėvėjimo, ši atsakė, jog tokiu atveju pirmiausiai su mokiniu kalbasi klasės auklėtojas, apie nusižengimus informacija pateikiama tėvams per elektroninį dienyną „TaMo“. Tada, kad moksleivis būtų sudrausmintas, klasės auklėtojos individualiai kalba su jo tėvais. Jei uniforma nedėvima savaitę, mokinys turi pateikti raštišką savo ir tėvų (globėjų) paaiškinimą mokyklos administracijai, tuomet vyksta mokyklos administracijos individualus pokalbis. Kol kas tokių drausminių priemonių imtis „Varpe“ neteko.

V. Kočiūnienė taip pat informavo, jog buvo nuspręsta, kad vyresniesiems, 8–10 klasių mokiniams, uniformas dėvėti nėra privalu.

„Suprantate, aštuntokams, kurie galbūt kitais metais išeis mokytis į gimnaziją, uniformas pirkti nelabai apsimoka, tas pats galioja ir 9–10 klasių mokiniams. Aišku, yra ir tokių šių klasių mokinių, kurie uniformas pirko, tačiau tai jiems nebuvo būtina“, – sakė pavaduotoja.

Apsilankius penktokų pamokoje, visi mokiniai buvo su uniformomis, šypsodamiesi ir laimingi sakė, kad jiems tokia apranga patinka ir ją dėvi kiekvieną dieną. Mokinukų pasiteiravus, ar visi jų bendraamžiai į mokyklą eina su uniformomis, plepesnieji pasakojo, kad ne visi ir ne visada jas dėvi. Vienos mergaitės teigimu, pažįsta mokinuką, kuris neseniai uniformą į mokyklą apsirengęs atėjo tik antrą kartą.

Situacija įvairi

Uniformos taip pat privalomos visose keturiose rajono gimnazijose: Griškabūdžio, Šakių „Žiburio“, Lukšių Vinco Grybo ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos.

Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktorius Romas Eikevičius neslėpė, kad jo vadovaujamoje gimnazijoje uniformas nori dėvėti toli gražu ne visi mokiniai.

„Mažesnieji uniformas dėvi, tačiau vyresnių klasių mokiniai, ypač abiturientai, jų dėvėjimu nėra sužavėti ir tikrai ne visi jas nešioja. Aišku, kalbamės ir su vaikais, ir su tėvais, kad juos sudrausmintų, tačiau ne visuomet situaciją pavyksta kontroliuoti“, – mintimis dalijosi R. Eikevičius.

Griškabūdžio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja popamokinei veiklai Vida Čeplevičienė teigė, jog griškabūdiečiai sėkmingai dėvi uniformas, tačiau yra ir tokių moksleivių, kurie „jas nešioja ne taip aktyviai“.

Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė atviravo, kad uniformų dėvėjimo klausimu jos vadovaujama gimnazija niekuo nesiskiria nuo kitų rajono mokyklų.

„Pastebiu tokią tendenciją, kad kuo mokinys vyresnis, tuo uniformą dėvėti jis nori mažiau. Pavyzdžiui, kai kurie vienuoliktokai, kuriems švarkas jau per mažas, kaip nors be jo stengiasi pratempti ir paskutiniuosius mokslo metus“, – nuomone dalijosi J. Mozūraitienė.

„Žiburio“ gimnazijos direktorės teigimu, didžioji dalis tėvų uniformų dėvėjimo klausimą vertina tik teigiamai, vaikus į mokyklą išleidžia su jomis. Tačiau tai nereiškia, kad vaikas, pasiėmęs švarką į mokyklą, jį ten ir dėvi. J. Mozūraitienė juokavo, kad kai kuriems gimnazistams labai patogu švarkus pasidėti ant suolo ar tiesiog nešiotis kuprinėse.

„Visaip“, – į klausimą, kaip sekasi dėvėti uniformas, atsakė Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktorės pavaduotoja Irena Lukšienė. Kaip ir visur, nustatytai tvarkai spyriojasi vyresniųjų klasių mokiniai. Lukšių gimnazijos administracija yra sugalvojusi originalų būdą, kaip moksleivius paskatinti uniformas dėvėti kasdien. Tai ilgalaikė akcija „Nė dienos be uniformos“. Susumavus pusmečio rezultatus, aktyviausiai uniformas dėvėjusios klasės apdovanojamos nemokamu pasiplaukiojimu Šakių baseine.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.