Plokščiuose – naujos veiklos galimybės

balkevicius
Nuotr. Aeromodeliuotojas Jonas Balkevičius moksleiviams demonstravo skraidančius lėktuvų modelius.


Praėjusią savaitę prie Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro vyko aeronautikos popietė, kurios metu savo sukurtus skraidančius lėktuvų modelius demonstravo vilnietis aeromodeliuotojas Jonas Balkevičius.
 
Svečias pasakojo, kad kurti skraidančius lėktuvų modelius pradėjo dar mokydamasis mokykloje – lankė konstruktorių būrelį, daug dirbo savarankiškai. Vėliau ilgesnį laiką savo pomėgį buvo apleidęs. Tačiau jau dešimt pastarųjų metų vėl kuria naujus vis sudėtingesnius modelius, aktyviai dalyvauja bendraminčių modeliuotojų veikloje. J. Balkevičius pasakojo, kad sukurti skraidančio lėktuvo modelį užtrunka apie 3 mėnesius, paprastai dirba pagal savo parengtus brėžinius, kuria tikrų lėktuvų modelius atitinkančias kopijas.

Skraidinti lėktuvų modelius negalima lyjant lietui ar pučiant smarkesniam vėjui. Todėl savo susitikimus modeliuotojai turi planuoti sekdami orų prognozes. Lėktuvams pakilti reikalinga erdvė, svarbus ir dalyvių susiklausymas, saugus elgesys.

Lėktuvų modelių skraidymo demonstravimas plokštiečiams buvo pažintis su naujos įdomios veiklos galimybėmis. Atsirado grupė, kuri tuoj pat dėliojo planus, kaip tokią veiklą plėtoti Plokščiuose. J. Balkevičius taip pat džiaugėsi suradęs naujų gerbėjų ratą. Šį kartą buvo pademonstruota tik dalis jo turimos kolekcijos, taigi liko intriga naujiems susitikimams. Susitikimo dalyviai stebėjo keturis lėktuvų modelius. Kaip juokavo svečias, daugiau jų atsivežti iš Vilniaus neužteko vietos automobilyje.  

Kiekvienas modeliuotojo sukurtas lėktuvas kažkuo ypatingas: mažiausias, pavadintas „Žvirbliu“, yra labai lengvas ir sveria apie 100 g, todėl juo skraidyti galima tik esant labai mažam vėjui. „Tylusis“ labai patogus ir manevringas. Trečiasis modelis „Santaris 07“ pakilęs numeta parašiutą. O ketvirtas demonstruotas lėktuvo modelis – anglų karo metais naudoto naikintuvo „Spitfire“ kopija. Jam skrendant girdimas tikro naikintuvo skridimo garsas.

Plokšių mokyklos-daugiafunkcio centro bendruomenė džiaugiasi pavykusiu susitikimu bei tikisi, kad atsiras entuziastų tarp jaunimo ir gražus ir įdomus bendradarbiavimas vyks  ateityje – visi kartu galės plėtoti naujus projektus. Pavasarį jau suplanuotas susitikimas su teoriniu aviacijos vystymosi pristatymu ir kitų modelių demonstravimu.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.