Užvirus aistroms, sprendimą atidėjo

gimnazija ziburio
Nuotr. „Žiburio“ gimnazija į rajono savivaldybę kreipėsi dėl leidimo komplektuoti keturias pirmąsias klases, tačiau klausimas kol kas atidėtas. Svarstoma, ar tai nepakenktų kitoms rajono mokykloms.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Praėjusią savaitę vykusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje turėjo būti sprendžiamas klausimas dėl papildomo pirmos klasės komplekto steigimo Šakių „Žiburio“ gimnazijoje. Tačiau šis sprendimo projektas iš darbotvarkės buvo išimtas.

Nagrinės darbo grupė

Pasklidus žiniai, kad Šakių „Žiburio“ gimnazija į rajono savivaldybę kreipėsi prašydama leisti komplektuoti keturias pirmąsias klases, aistros užvirė ne tik Šakių „Varpo“ mokykloje, bet, ko gero, ir visose kitose rajono mokyklose, kurių mokiniai pasirenka mokslus tęsti „Žiburio“ gimnazijoje, o ne miestelio, kuriame gyvena, mokykloje.

Finansų komiteto posėdyje administracijos direktoriaus pareigas einanti Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė komiteto nariams paaiškino, kad dėl šio klausimo kilo daug diskusijų, bendros nuomonės neprieita, todėl nutarta, kad šį klausimą turėtų spręsti Švietimo įstaigų tinklo pertvarkos darbo grupė. O klausimą išnagrinėjus, išdiskutavus jį svarstymui pateiktų savivaldybės tarybos nariams.

E. Grigaitienė sakė, kad po diskusijų dėl papildomo klasės komplekto nutarta, kad tai žlugdo visą švietimo struktūrą. Švietimo ir sporto skyrius laikosi pozicijos, kad reikėtų leisti komplektuoti keturias klases ir tarybos sprendimu apriboti vaikų skaičių jose.

„Tačiau mano ir visų kitų manymu, jeigu yra Vyriausybės nutarimas, leidžiantis, kad viename klasės komplekte būtų 30 vaikų, vadinasi, keturiuose komplektuose galėtų būti 120 mokinių. Apribojus mokinių skaičių problema išspręsta nebus. Manau, kad „Žiburio“ gimnazijos direktorė laikytųsi susitarimo ir nepriimtų daugiau vaikų nei būtų nuspręsta. Bet jeigu tėvai norėtų, kad jų vaikas patektų į gimnaziją, o tai leidžia ir Vyriausybės nutarimas, tai, ko gero, jie ir laimėtų“, – komentavo E. Grigaitienė.

Kas svarbiau?

Tęsiant diskusijas komitete iškeltas klausimas, kas yra svarbiau – ugdymo kokybė ar Šakių „Varpo“ mokyklos pedagoginių darbuotojų interesai? Mat šios mokyklos atstovai, sužinoję apie „Žiburio“ gimnazijos planus, išreiškė savo poziciją bei nuogąstavimus, kad gimnazijos vadovybė gali nekreipti dėmesio į tvirtinamą aprašą, kuriame parašyta „Rajono centro gimnazijoje į pirmąją ir antrąją gimnazijos klases priimama mokytis ne daugiau nei po 100 mokinių“, o bus vadovaujamasi jau minėtu Vyriausybės nurodytu maksimaliu galimu mokinių skaičiumi klasėje (30) ir į gimnaziją priims mokytis 120 mokinių, kas, anot jų, neigiamai atsilieptų „Varpo“ mokyklos ir kitų mokyklų mokinių skaičiui.

Tačiau yra ir kita medalio pusė. Kiekvienais metais, pasibaigus priėmimui į „Žiburio“ gimnaziją, nepatekusių mokinių tėvai tiek raštiškai, tiek žodžiu kreipiasi į rajono merą, tarybos narius ir prašo, kad šioje gimnazijoje būtų komplektuojama papildoma pirma klasė. 2015 m. į „Žiburio“ gimnaziją nepateko dešimt mokinių, o praėjusiais metais – 14.

Tiesa, kad rajono švietimo įstaigose, turbūt kaip ir daugelyje kitų Lietuvos miestelių mokyklų, gana opia problema tapę nepilni klasių komplektai, žinoma gan seniai. Komitete laikinai mero pareigas einantis tarybos narys Juozas Puodžiukaitis pagarsino, kad iš viso rajono švietimo įstaigose yra 197 klasių komplektai, iš kurių net 117 yra nepilni.

Tarybos narė Irena Haase komiteto posėdyje taip pat kėlė klausimą, koks likimas laukia Šakių „Varpo“ ir Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos, kurios šiuo metu yra dešimtmetės. E. Grigaitienė atsakė, jog „2019 m. jau daug kur bus nekomplektuojamos devintos klasės“. Vadinasi, joms gresia tapti progimnazijomis. Taigi ir Šakių „Varpo“ mokykloje nuo 2019 m. mokinių skaičius taip pat žymiai mažės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.