Savanorystė: įspūdžiai, išliksiantys ilgam

erasmus
Nuotr. Apie neįkainojamą savanorystės patirtį su Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleiviais diskutavo Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros atstovė Aistė Eidukytė bei VšĮ „Sveikatingumo idėjos“ projektų vadovas ir konsultantas Vladas Polevičius.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Ketvirtadienį Šakių „Žiburio“ gimnazijoje lankėsi ir apie savanorystę pagal Europos Sąjungos programą „Erasmus+“ su gimnazistais diskutavo Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros atstovė Aistė Eidukytė bei VšĮ „Sveikatingumo idėjos“ projektų vadovas ir konsultantas Vladas Polevičius.

V. Polevičius visų pirma gimnazistus ragino paspėlioti, kokie kriterijai nustatyti norintiems savanoriauti. Kiek paspėliojus projektų vadovas pasakė, kad svarbiausia, ką privalo turėti būsimasis savanoris, – noras.

Savanoriais gali būti visi  17–30 m. jaunuoliai.

Nėra reikalavimo gerai mokėti bent vieną užsienio kalbą ar turėti kvalifikaciją, darbo patirties ar specifinių žinių. V. Polevičius juokavo, kad būsimiems savanoriams nieko daugiau nereikia, nes tiek už jų maistą, tiek už apgyvendinimą yra apmokama. Žinoma, savanorystė yra įsipareigojimas neatlygintinai prisidėti prie kasdienės veiklos kitos šalies organizacijoje, tad atlygio už šią veiklą tikėtis nereikėtų. Tačiau, kaip kalbėjo svečias, niekas nedraudžia po privalomų savanorystės valandų kitą dienos dalį skirti susirastam darbui, laisvalaikiui, poilsiui ar šalies pažinimui.

Kalboms šiek tiek atitrūkus nuo savanorystės, V. Polevičius gimnazistus ragino būti aktyvius, nesėdėti vietoje, pasireikšti jaunimo politikos klausimais ir bendradarbiauti su rajono politikais bei verslininkais, stengtis, šiems padedant, išplėtoti savo turimas idėjas.

„Turite kalbėtis su jais apie tai, kas jums yra svarbu. O kas jums svarbu? Ar jums rūpi, kad mokykloje būtų elektra, o žiemos metu čia būtų šilta? Ar jums rūpi, kad nuvykus į ligoninę būtų suteikta pagalba? Ar jums rūpi, kad Šakiuose nebūtų uždraustos kebabinės, o miesto aikštė atrodytų gražiai?“ – tokiais klausimais moksleivius bandė išjudinti svečias.

Tęsdamas kalbą V. Polevičius ragino moksleivius pagalvoti apie tai, ką jaunimas mieste ar aplinkiniuose miesteliuose nori pakeisti, ko jiems Šakiuose trūksta.

A. Eidukytė papasakojo apie savo veiklą – tarptautinių projektų koordinavimą jaunimo srityje. Be to, moteris gimnazistams pranešė dvi džiugias žinias. Viena iš jų – Šakių vaikų globos namai pateikė prašymą dėl akreditacijos, kad į įstaigą galėtų atvykti savanoriai iš užsienio šalių. Tiesa, prieš susitikimą su moksleiviais A. Eidukytė ir V. Polevičius taip pat spėjo apsilankyti ir Vaikų globos namuose. Kita, ne ką prastesnė naujiena – nuo 2018 m. atlikusieji tarptautinę ar nacionalinę savanorišką tarnybą, kuri trunka ne mažiau kaip 3 mėnesius, gaus papildomą ketvirtį balo stojant į aukštąsias mokyklas.

Deja, savanorystę Lietuvoje vis dar nėra tokia populiari, kaip norėtųs. A. Eidukytei salėj sėdinčių mokinių pasiteiravus, kiek iš jų savanoriauja ar kada nors prieš tai savanoriavo, salėje pakilo tik vienos moksleivės ranka (mokinė savanoriauja Šakių viešojoje bibliotekoje bei viename iš vaikų dienos centrų). Pasirodo, kiekvienais metais iš Lietuvos į užsienį savanorystės atlikti išvyksta tik 130 žmonių, populiariausia šalis – Turkija. Į Lietuvą praėjusiais metais atvyko180 savanorių, daugiausiai – iš Ispanijos. Tiesa, Suvalkijos regione (Kazlų Rūda, Kalvarija, Marijampolė) šiuo metų savanorišką veiklą atlieka po vieną asmenį iš Turkijos.

„Aš pati esu savanoriavusi jaunimo linijoje, iš viso – 700 valandų. Ši patirtis kardinaliai pakeitė mano gyvenimą ir padėjo susidėlioti planus, susidėlioti mintis ir tai, ką noriu veikti gyvenime. Jums taip pat tereikia motyvacijos. Esate jauni, kada, jei ne dabar? Vėliau kursite šeimas, planuosite savo ateitį, dabar pats tinkamiausias laikas pažinti pasaulį. Tokie įspūdžiai jūsų atmintyje išliks visam likusiam gyvenimui“, – kalbėjo moteris.

Džiugu, sprendimą padėti kitiems priima ir mūsų krašto žmonės. Štai viena iš Šakių „Žiburio“ gimnazijos abiturienčių, skirtingai nei jos klasės draugai, ateinančiais metais ne studijuos, tačiau vienoje iš užsienio šalių savanoriaus. Mergina teigė, kad metai atostogų po mokyklos baigimo jai padės apsispręsti ir sudėlioti visus taškus dėl studijų ir tolimesnių planų. Mintį, kad nori savanoriauti, gimnazistė gvildeno jau nuo praėjusios vasaros, o galutinai apsisprendė spalio mėnesį. Mergina savanoriaudama padės vaikams, turintiems regos sutrikimų, ir bus jų mokytojos padėjėja.

Be to, „Žiburio“ gimnazijoje šiuo metu eksponuojama nuotraukų paroda „PaliESTa patirtis“, kuri leis susipažinti su gyvais savanoriškos veiklos pavyzdžiais. Joje surinkta 20 istorijų apie Europos savanorių tarnybą, perteikiančių veiklų įvairovę ir  parodančių galimybes jaunam žmogui įgyti patirties norimoje srityje. Ši paroda sukurta minint Europos savanorių tarnybos dvidešimtmetį 2016 m.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.