Paluobiuose duris netrukus atvers neįgaliųjų dienos užimtumo centras

paluobiuose dienos centras
Nuotr. Paluobių mokykloje-daugiafunkciame centre neįgaliųjų dienos užimtumo centrui bus skirtos keturios patalpos.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Apie tai, kad Kudirkos Naumiesčio–Griškabūdžio krašte žūtbūt reikalingas sutrikusio intelekto žmonių dienos užimtumo centras, kalbama jau ne vienerius metus. Atrodo, greitu metu šis noras taps realybe, mat po Paluobių mokyklos-daugiafunkcio centro stogu toks centras pradės veikti.

15 lankytojų
Vyko ne vienas valdžios atstovų, tėvų bei kitų suinteresuotų asmenų susitikimas, kai buvo stengiamasi pasverti visus už ir prieš bei priimti tinkamiausią sprendimą, kuris ir nulemtų tokio centro atsiradimą. Iš pradžių buvo kalbėta, kad neįgaliųjų dienos užimtumo centrą būtų galima steigti Griškabūdyje esančiame dienos centre. Tačiau vėliau vis tik nuspręsta, kad toks centras bus atidarytas Paluobių mokykloje-daugiafunkciame centre, kurio administracija tam pritaria bei turi visas sąlygas: patalpas, transportą, dėkingą aplinką, pakankamą skaičių darbuotojų (mokytojai sutiko keisti savo kvalifikaciją). Sausio mėnesio pabaigoje rajono savivaldybės taryba patvirtino daugiafunkcio centro papildytus nuostatus, kuriuose buvo išdėstyti reikalingi pakeitimai dėl papildomos veiklos vykdymo.

Neįgaliųjų dienos užimtumo centro tikslas – teikti socialines paslaugas rajono savivaldybės gyventojams, kurie dėl amžiaus, neįgalumo, socialinių problemų iš dalies ar visiškai neturi, neįgiję arba praradę gebėjimus ar galimybes savarankiškai rūpintis asmeniniu gyvenimu, sudarant šiems asmenims sąlygas ugdyti ar stiprinti gebėjimus ir galimybes savarankiškai spręsti savo socialines problemas, palaikyti socialinius ryšius, padedant įveikti socialinę atskirtį.

Rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė pasakojo, kad iš viso Griškabūdžio, Kudirkos Naumiesčio, Barzdų, Žvirgždaičių seniūnijose gyvena  20 šeimų, kurios prižiūri sutrikusio intelekto asmenis, iš jų 5 šeimos augina neįgalius vaikus, užimtumo centrą jie lankytų per rudens ir vasaros atostogas. Tinkamiausia tokio centro veiklos apimtis – 10 asmenų.

Mokyklos-daugiafunkcio centro atstovai vyko į susitikimus su kiekviena šeima, kalbėjosi ir pranešė, kad visai netrukus pradės veikti toks centras. 15 tėvų pasakė, kad jų prižiūrimi sutrikusio intelekto asmenys lankytų šį centrą – dešimt suaugusiųjų ir jau minėtieji penki nepilnamečiai jį lankytų vasaros atostogų metu. Beje, ši paslauga jos gavėjų tėvams atsieis apie 10–15 proc. nuo gaunamų pajamų.

Licencija
Kadangi Paluobių mokykloje-daugiafunkciame centre bus teikiamos dienos užimtumo paslaugos, reikalinga dienos socialinės globos paslaugų teikimo licencija, dėl kurios gavimo šiuo metu pateiktas prašymas jau trečią kartą. Tikimasi, kad gavus licenciją ir po įstaigos darbuotojų dalyvavimo kvalifikacijos kėlimo mokymuose dienos užimtumo centras duris atvers jau liepos mėnesį.

Tiek mokyklos direktorius Algirdas Buragas, tiek jo pavaduotoja ugdymui Rita Langienė pasakojo, kad sprendimą, ar turėtų jų mokykloje įsikurti toks centras, priimti nebuvo sudėtinga. Anot jų, juk jų švietimo įstaiga ne veltui ir yra daugiafunkcis centras – ta vieta, kurioje turėtų vykti įvairios veiklos.

„Dienos užimtumo centrui įsikurti skirtos keturios pirmojo aukšto patalpos, kurios dar bus atnaujintos, nes dabar vienoje iš jų yra pavaduotojos darbo kabinetas, kitose – klasės. Iš rajono savivaldybės skirtų lėšų bus įsigytas reikiamas inventorius – stalai, kėdės, minkšti baldai, žaidimams reikalingi daiktai ir kitos priemonės. Centro lankytojams bus įrengtas atskiras įėjimas bei pandusas“, – pasakojo A. Buragas.

Sutrikusio intelekto asmenų bei neįgaliųjų su proto negalia užimtumui Šakių rajone yra įsteigti du dienos užimtumo centrai – tai VšĮ Šakių vaikų globos namų Dienos užimtumo centras, kurį lanko Šakių miesto ir aplinkinių seniūnijų proto negalią turintys asmenys, ir Gelgaudiškio „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centro Neįgaliųjų dienos užimtumo skyrius, kurį lanko Gelgaudiškio seniūnijos ir aplinkinių seniūnijų proto negalią turintys asmenys. Įstaigos yra įsigijusios dienos socialinės globos paslaugų teikimo licencijas, aprūpintos transportu – centro lankytojai atvežami į jį ir parvežami į namus.



Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.