Sukaktis įamžino išskirtiniais kūriniais

vetrunge
Nuotr. Rugsėjo 1-ąją prie Šakių rajono meno mokyklos atidengta mokyklos 60-mečiui skirta dekoratyvinė vėtrungė.


Gintarė MARTINAITIENĖ  

Šiais metais Šakių rajono meno mokykla mini 60-metį, o mokyklos Dailės skyriui 25-eri. Neeilines progas mokykla nusprendė įamžinti: prie mokyklos Rugsėjo 1-ąją atidengta kompozicija – dekoratyvinė vėtrungė, o prie Dailės skyriaus atsirado sukaktį įprasminanti bronzinė žyma.

Prie unikalaus, ryškaus ir išskirtinio meno kūrinio bene daugiausiai teko padirbėti skulptoriui, Meno mokyklos mokytojui Kęstučiui Dovydaičiui. Su profesionalų darbu galimybę susipažinti turėjo ir moksleiviai, o pati vėtrungė, kaip ir neseniai Šakiuose atidengta mergaitės skulptūra, sukurta bendradarbiaujant su šiuo metu Lietuvoje negyvenančiu architektu Nerijumi Paruliu. Architektas pasiūlė vėtrungę kurti naudojant dailininko Chuano Miro kūrybos principus, kuriems būdingas dinamiškas siluetas, abstrakti kompozicija, gausybė nepriklausomų detalių, ryškių spalvų bei netikėtų derinių naudojimas. Architekto bei skulptoriaus nuomone, būtent šie kūrybiniai elementai atitinka užsibrėžtą tikslą – sukurti dekoratyvinę vėtrungę Šakių meno mokyklos jubiliejui.

Tuomet baigiamosios Dailės klasės moksleiviams teko savarankiškai studijuoti ispanų dailininko Chuano Miro darbus ir sukurti variacijas šio dailininko kūrybos temomis. Abu profesionalai vertino moksleivių pateiktus eskizus ir buvo atrinktos tos kompozicijos, kurios geriau atitiko vėtrungės specifiką (ji savitu siluetu turi išsiskirti iš aplinkos, judėti pučiant vėjui), be to, svarbu, kad kompoziciją būtų įmanoma realizuoti.

Galiausiai projektą vystyti nuspręsta pagal Dailės skyriaus baigiamosios klasės moksleivės Vaivos Frančiakaitės pateiktą eskizą. Pagal jį kompiuterinės grafikos dizaineris Aidas Lažauninkas sukūrė 3D maketą. Tam, kad objektas būtų stabilus bei atlaikytų vėjo apkrovas, statinę dalį apskaičiavo bei konstruktyvinę dalį parengė inžinierius-konstruktorius Mindaugas Kasiulevičius. Ypač svarbi kiekvieno statinio dalis – pamatas, jo gylis beveik trys metrai. Jį tapo įmanoma įrengti tik „Gelgaudiškio gelžbetonio“ gamyklos direktoriaus Edmundo Rinkevičiaus, kuris, beje, neatsisako dalyvauti ir realizuojant kitus meno kūrinius Šakiuose, pagalbos dėka. Galiausiai skulptorius K. Dovydaitis prakalbino metalą, kad šis iš subrandintos vizijos taptų regima forma. Prie skulptūros gamybos daug prisidėjo ir Kęstučio tėtis Mindaugas Dovydaitis, dažnai tampantis papildomomis sūnaus rankomis.

„Gamyba tikrai buvo gana sudėtinga, nes svoriai dideli, o sąlygų nebuvo. Bendras kompozicijos svoris gal 450 kg, aukštis 6 m. Kur gaminau? Kaime, kieme“, – apie kūrybinį procesą pasakojo skulptorius.

Paklaustas, tai kokią gi kryptį rodys vėtrungė, skulptorius sakė – „teisingą“, o kas yra teisinga, priklauso nuo kiekvieno individuliai.

„Skulptūra atiduodama pačiam reikliausiam – visuomenės, kiekvieno iš jūsų vertinimui. Nebijokime, kad naujoji vėtrungė neįprasta. Taip jau neretai esti su meno kūriniais: naujoji vėtrungė išties provokuoja. Tačiau būkime tikri, kad pirmam įspūdžiui nurimus, jau nebeįsivaizduosime šios erdvės kitaip“, – mintimis apie kūrinį dalijosi N. Parulis.

Nepamirštas ir Dailės skyriaus 25-metis. Čia taip pat neapsieita be skulptoriaus K. Dovydaičio. Kartu su moksleiviais buvo sukurta bronzinė, 25-metį įprasminanti žyma, įtvirtinta grindinyje prie mokyklos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.