Ilgai laukus, darželio remonto teks dar palaukti

rimaitiene
Nuotr. Griškabūdžio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ikimokykliniam ugdymui Ona Rimaitienė aprodė darželio patalpas, kurios remonto nematė jau keli dešimtmečiai, ir tikisi, kad rajono vadovai pagaliau atkreips dėmesį.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Kiekviena ugdymo įstaiga nori gyventi gražiai ir moderniai. Ne išimtis ir Griškabūdžio gimnazijos priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo skyrius „Pumpurėlis“, ne vienerius metus maitintas pažadais dėl būsimo remonto, bet viltys gauti lėšų iš europinio projekto praėjusią savaitę subliuško it muilo burbulas.

Remontavo patys

Sausio 24 d. į darželį atvykusius administracijos direktorių Dainių Grincevičių, vicemerą Bernardiną Petrą Vainių, Architektūros ir urbanistikos skyriaus architektą Mantą Paketurį, Griškabūdžio seniūną Saulių Naumavičių bei Griškabūdžio gimnazijos vadovą Arūną Šalnaitį pasitiko Griškabūdžio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ikimokykliniam ugdymui Ona Rimaitienė, kuri aprodė prieš 35-erius metus pastatyto darželio patalpas. Pasak O. Rimaitienės, nors per tą laiką darželis kapitalinio remonto nematė, tačiau griškabūdiečiai nesėdi rankų sudėję: prieš dešimtmetį buvo apšiltintas darželio pastato stogas, praeitais metais katilinėje pastatytas naujas katilas, pačios darželio darbuotojos nusidėvėjusį parketą uždažė dažais, gramdė sienas ir lubas vaikiškais kastuvėliais ir perdažė. O kad nesimatytų ant sienų nuo tekančio vandens atsiradusių dėmių, kūrybingos darželio darbuotojos sienas išpuošė piešiniais. Deja, laiptinėje pelėsiais išmargintų lubų jau nepaslėpsi.

Norėta modernaus

Griškabūdžio darželis „Pumpurėlis“ buvo planuojamas suremontuoti iš ES struktūrinių fondų lėšų, įgyvendinant savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus koordinuojamą projektą „Modernių ir saugių erdvių kūrimas Šakių rajono ugdymo įstaigose“. Projekte rašoma, kad numatoma modernizuoti darželio „Pumpurėlis“ ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo mokyklos bloko infrastruktūrą bei aprūpinti priemonėmis, skatinančiomis vaikų kūrybiškumą ir savireguliaciją.

Taip pat buvo planuojama darželyje įrengti dar vieną, trūkstamą darželio grupę, nes šiuo metu 26 mažieji griškabūdiečiai laukia eilėje. Atvykę rajono vadovai griškabūdiečiams pasakė, kad projektą, kurio preliminari vertė apie 200 tūkst. eurų, gali užmiršti. Pasak Regioninės plėtros skyriaus vedėjo Vito Girdausko, šitas projektas galbūt bus aptartas Marijampolės regiono plėtros taryboje.

„Ministerija patvirtino aprašus, kad projekte privalo modernumas būti taikomas pažodžiui, darželyje reikia daug ką sutvarkyti ir modernią aplinką sukurti. Kaštai labai išaugo, todėl visiems darbams lėšų nepakaktų“, – tepasakė V. Girdauskas.

Savo akimis pamatė

O. Rimaitienė, aprodydama darželio patalpas, žodžių į vatą nevyniojo ir sakė, kad kanalizacijos vamzdžiai susidėvėję, tad pirmadienį susirinkus į darbą nosį riečia nemalonus kvapas, būna, kad randa ir užlietas patalpas.

„Tualetuose trūksta unitazų ir prausyklų, reikia pakeisti grindis, sutvarkyti lubas ir sienas, spręsti šildymo klausimą, tvarkyti elektros instaliaciją, vaikai miega dešimtmečius nekeistose lovose. Pastato išorė taip pat ne ką geresnė, reikia pastatą apšiltinti, aptrupėjusios pastato išorės plytos“, – kalbėjo O. Rimaitienė.

Griškabūdiečiai nusivylę

Griškabūdžio gimnazijos direktorius A. Šalnaitis atviravo, kad per savo ilgametį vadovavimą jau tiek pažadų girdėjęs...  Esą atvažiuodavo ir ankstesnė valdžia, sakydavo – „griškabūdiečiai dar palaukit ir truputį pakentėkit“.

„Man vis galvoje kirba mintis, ar neatsitiks taip, jog atsiras kitas tinkamas objektas ir bus sutvarkytas iš tų lėšų, kurios buvo planuojamos skirti darželiui“, – svarstė Griškabūdžio gimnazijos direktorius.

Administracijos direktorius D. Grincevičius patikino, kad „projektai eina per Marijampolės regiono plėtros tarybą“ ir taip nenutiks.

„Tokių juodų vandenėlių čia yra... Rajone buvo 29 darželiai, liko tik 9... Jeigu būtume mes nekovoję, ir mūsų darželis būtų buvęs uždarytas“, – mintimis dalijosi ilgametė Griškabūdžio darželio vadovė O. Rimaitienė, dėkojusi Griškabūdžio gimnazijos vadovui, kuris pasirūpino, kad darželio teritorija pigesne kaina būtų aptverta tvora, taip pat už kitą jiems teikiamą pagalbą.

„Visiškai buvau įsitikinęs, kad bus viskas gerai, buvo pasakyta, kad projektas praeis. Seniūnui buvo pasakyta, kad bus renovuojamas darželis ir miesteliui nebus skirtos lėšos. Dabar nei miesteliui, nei darželiui lėšų nėra. Likom „išdurti“, – neslėpė pasipiktinimo A. Šalnaitis.

Seniūnas S. Naumavičius taip pat svarstė, kad šiuo metu visa Griškabūdžio miestelio infrastruktūra prasta.

Iš savivaldybės biudžeto

„Reikia galvoti apie savarankišką per dvejus metus šito darželio sutvarkymą iš rajono biudžeto. Šiuos planus reikia dėti į kitų metų programą ir 2019 metų birželio mėnesį pradėti darbą“, – svarstė vicemeras ir pažadėjo, kad ieškos problemos sprendimo būdų. Optimizmo šiuo klausimu dar nepraranda ir Regioninės plėtros skyriaus vedėjas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.