Aukščiausias įvertinimas rajone – Šakių „Žiburio“ gimnazijai

ziburio gimnazija pastatas
Asta Saulė ŠULSKYTĖ


Praėjusią savaitę žurnalas „Reitingai“ pristatė šalies švietimo įstaigų reitingą, kuriame paskelbė geriausias šalies gimnazijas, progimnazijas ir mokyklas, įvertino universitetus ir kolegijas. Žvilgtelėjome, kur šiuose sąrašuose figūruoja mūsų rajono mokyklos ir kaip jos įvertintos.

Vertindamas gimnazijas, žurnalas „Reitingai“ mokinius atsirenkančias mokyklas atskyrė nuo mokyklų, kurios priima mokytis visus mokinius. Nors tarp mūsų rajono mokyklų vienintelė Šakių „Žiburio“ gimnazija visuomet darydavo mokinių atranką, tačiau ji buvo priskirta prie mokyklų, kurios priima mokytis visus mokinius. Pasak gimnazijos direktorės Jūratės Mozūraitienės, jei iš 100 mokinių gimnazija priima 93 ir nepatenka tik septyni, tai nėra ko lygintis su tokiomis mokyklomis, kaip Vilniaus licėjus.

Analizuojant kelerių metų rezultatus, klausimų, ko verta mokykla, jos vadovai ir mokytojai, nebekyla. Tarp mūsų rajono gimnazijų į viršų gerokai šoktelėjo Šakių „Žiburio“ ir Griškabūdžio gimnazijos. Deja, kitos dvi rajono gimnazijos palyginus su praėjusiais metais gerokai smuktelėjo.

Šakių „Žiburio“ gimnazijos įvertinimas išlieka pats aukščiausias tarp rajono gimnazijų – ji surinko 45,14 taško ir užėmė 52-tą, t.y. pačią aukščiausią vietą, palyginus su ankstesniais metais (2017 m. ji buvo 74 vietoje). Net 84 abiturientai iš 137 baigusių įstojo studijuoti į valstybės finansuojamas vietas šalies aukštosiose mokyklose, septyni išvyko mokytis į užsienio universitetus. Aštuoni gimnazistai laikydami valstybinius brandos egzaminus gavo po vieną šimtuką, vienas – du, vienas gavo tris šimtukus. Griškabūdžio gimnazija taip pat šiemet pakilo net keliomis dešimtimis pozicijų – ji pelnė 36,27 taško ir įsitvirtino 152 vietoje (2017m. užėmė 197 vietą). Iš 36 mokyklą baigusių abiturientų į valstybės finansuojamas vietas šalies aukštosiose mokyklose įstojo 13, tačiau nė vienas nesimoko užsienio aukštosiose mokyklose ir nė vienas nesurinko šimto taškų iš kurio nors egzamino. Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija buvo įvertinta 28,94 taško ir reitingų lentelėje atsidūrė 238 vietoje (2017 m. ji užėmė 145 vietą). Iš 34 gimnaziją baigusių mokinių aštuoni įstojo į valstybės finansuojamas vietas šalies aukštosiose mokyklose. Vienas abiturientas iš valstybinių brandos egzaminų gavo vieną, kitas – du šimtukus.
Lukšių Vinco Grybo gimnazija, surinkusi 23,07 taško, iš 360 reitinguotų šalies gimnazijų papuolė į trečią šimtuką ir reitingų lentelėje užima 300-ąją vietą (2017 m. ji buvo 222-ta). Iš 73 abiturientų, tik devyni įstojo mokytis į valstybės finansuojamas vietas šalies aukštosiose mokyklose, tačiau nė vienas nesimoko užsienio aukštojoje mokykloje ir nė vienas nesurinko šimto taškų iš kurio nors egzamino.

Antrą kartą pristatomas ir pagrindinių mokyklų vertinimas, kuris atliktas remiantis dešimtokų laikomais pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo (PUPP) rezultatais. Reitingai parodė, kad daugybė pagrindinių mokyklų murkdosi prastų rezultatų liūne – mokinių pasiekimų rezultatai skiriasi net penkis kartus. Daugelyje mokyklų mokytojai stengiasi vaiką mokyti, bet ne išmokyti. Kai kurios švietimo įstaigos virsta laisvalaikio centrais. Tad nenuostabu, kad vis prastėjančias lietuvių kalbos žinias jau lenkia neigiami matematikos pasiekimai. Realybė tokia, kad daugeliui mokinių matematika tampa paukščių kalba, kurios išmokti – misija neįmanoma.

Pagal mokinių lietuvių kalbos ir matematikos PUPP rezultatus mūsų rajono mokyklos išsirikiavo tokia tvarka. Geriausiai šiame reitinge pasirodė Gelgaudiškio pagrindinė mokykla, kurios bendras vidurkis – 5,845 balo (pagal dešimtbalę sistemą vaikų lietuvių kalbos pasiekimų vidurkis siekia 6,59, o matematikos – 5,1 balo). Sintautų pagrindinės mokyklos bendras vidurkis – 5,765 balo (pagal dešimtbalę sistemą vaikų lietuvių kalbos pasiekimų vidurkis siekia 6,33, o matematikos – 5,2 balo).
Štai Lekėčių mokykloje-daugiafunkciame centre vaikai geriau moka lietuvių kalbą, kurios pasiekimų vidurkis siekia net 7,09 balo, o matematikos – tik 4 balus. Bendras pasiekimų vidurkis –  5,45 balo. Panaši situacija Kidulių pagrindinėje mokykloje: lietuvių kalbos pasiekimų vidurkis – 6,29 balo, matematikos – 4,53 balo (bendras vidurkis – 5,41 balo) ir Kriūkų mokykloje-daugiafunkciame centre: lietuvių kalbos pasiekimų vidurkis – 6,08 balo, matematikos – 3,67 balo (bendras vidurkis – 4,875 balo).

Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro dešimtokų pasiekimų bendras vidurkis – 5,17 balo. Lietuvių kalbos pasiekimų vidurkis – 5,56 balo, o matematikos – 4,78 balo. Žemiausias pasiekimų vidurkis nustatytas Šakių „Varpo“ pagrindinėje mokykloje. Jis siekia tik 4,45 balo. Tiek lietuvių kalbos (vidurkis – 4,9 balo), tiek ir matematikos (vidurkis – 4 balai) pasiekimai labai panašūs.

Pagrindinės mokyklos šiandien sulaukia vis daugiau priekaištų todėl, kad, turėdamos devintas ir dešimtas klases, tarsi konkuruoja su gimnazijomis, bet galvoja ne apie mokinių pasiekimus ir mokymo kokybę, o apie savo egzistenciją, siekdamos bet kokiomis priemonėmis užtikrinti kuo daugiau mokinio krepšelių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.