Daug metų nekitęs mokestis gali didėti

darzeliu direktores
Nuotr. Šakių vaikų lopšelio-darželio „Berželis“ direktorė Lina Viliūšienė (kairėje) ir Šakių vaikų lopšelio-darželio „Klevelis“ direktorė Vilija Butikienė tvirtino, kad tokio mažo mokesčio, kuris nesikeitė nuo 2005-ųjų, už darželio lankymą niekur kitur nėra.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį penktadienį vykusiame švietimo įstaigų vadovų pasitarime buvo paliestas mokesčio už vaikų darželio lankymą klausimas. Kaip paaiškėjo, jis nesikeitė nuo 2005-ųjų, tad litui pakilus iki euro, išaugus maisto, higienos ir kanceliarinių prekių kainoms, darželiai su gaunamom lėšom vos išsiverčia.

Respublikinėje ir rajoninėje žiniasklaidoje buvo daug kalbėta apie mokinių maitinimo pasikeitimus ir su tuo iškilusias problemas. Įdomu, kaip naujoji tvarka prigijo darželiuose? Šakių vaikų lopšelio-darželio „Klevelis“ direktorė Vilija Butikienė pripažino, kad pasikeitus valgiaraščiams, kuriuose daržovės sudaro didžiąją dalį dienos maisto raciono, kokybiškų produktų įsigyti darosi vis sunkiau.

„Tokio mažo mokesčio, kuris nesikeitė nuo 2005m., už darželio lankymą niekur kitur nėra“, – konstatavo Šakių vaikų lopšelio-darželio „Berželis“ direktorė Lina Viliūšienė.

Pasak V. Butikienės, jos atliko apklausą (viena vienoj pusėje Nemuno, kita – kitoj) ir padarė išvadą, kad tokio juokingo mokesčio už ugdymą, kaip mūsų rajone, kai tėvai už dieną moka 14 centų, niekur nėra. Kituose rajonuose šis mokestis sudaro nuo 20 centų iki vieno euro per dieną.

Rajono savivaldybės merui Edgarui Pilypaičiui pasidomėjus, koks darželio mokestis už vieną vaiką, darželių vadovai patikino, kad jis gali būti skirtingas, nes sistema labai tolerantiška. Galima pasirinkti, kiek kartų vaikas valgys: vieną, du ar visus. Už mėnesį su pilnu maitinimu darželis vienam vaikui kainuoja iki 50 eurų.

„Tai paskaičiuokit ir pasiūlykit racionalų, adekvatų mokestį. Darželis yra socialinė funkcija, kuri padeda tėvams dirbti. Galbūt verta padaryti darželį išvis nemokamą? Bet kas padengs išlaidas?“ – svarstė meras.

Mokyklų direktoriai taip pat pritarė, kad už surinktą mokestį, jei ugdymui teskiriama 14 centų per dieną, sunku vaikams supirkti visas reikalingas kanceliarines ir higienos prekes, ypač taip sparčiai kylant kainoms. Anksčiau šis mokestis sudarė 0,5 lito.

„Visi žino, kiek už tą pačią sumą buvo galima nupirkti prieš penketą metų ir kiek dabar. Beveik nieko. Reikalavimai didžiuliai. Tėvai nori, kad su vaikais būtų einama keliais žingsniais į priekį, o mokėti už tai norima tiek, kiek prieš n metų“, – kalbėjo V. Butikienė.

Gelgaudiškio vaikų darželio „Eglutė“ direktorė Vilma Vidrienė nepritarė ugdymo mokesčio darželiuose kėlimui motyvuodama, kad mūsų rajone tėvai uždirba nedaug, tad jiems ir tas 40 su viršum eurų yra nemaža suma.

E. Pauliukėno manymu, per mažas mokestis už darželį šiandien rodo ir tai, kad yra tėvų, kurie niekur nedirba, sėdi namuose, bet vis tiek vaikus veda į darželį. Pasak švietimo įstaigų vadovų, darželis – tai ne vien priežiūra ir maitinimas, tai ir socializacija, nes matyti, kuris vaikas ateina į mokyklą iš darželio, o kuris iš šeimos.

Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų vyriausiasis specialistas Gintaras Demenius pasiūlė tų tėvų, kurie niekur nedirba, vaikus statyti į eilės galą, suteikiant visas galimybes dirbantiems.

„Kai kam tai galėtų atrodyti kaip diskriminacija, tačiau ką galim pasakyti tiems tėvams, kurie dirba ir neturi kur vaikų dėt?“ – klausė E. Pilypaitis.

Darželių vadovai pritarė, kad dirbantiems tėvams reikia padėti ir grįžtančiai į darbą mamytei turėtų būti pirmenybė gauti vietą darželyje.

Pasirodo, lopšelyje-darželyje „Klevelis“ tėveliai ir ugdymo mokestį moka, ir privalo savo vaikams supirkti ne tik visas kanceliarines, bet ir higienos priemones – nuo tualetinio popieriaus iki stalo servetėlių. Būna, kad tenka pinigėlių įnešti ir į grupės fondą, kurio lėšos panaudojamos įvairiems ugdymo užsiėmimams. Be to, pagal poreikį tėveliams prieš didžiąsias šventes tenka pasipurtyti daugiau – ir magnetafoną, ir fotoaparatą ar kilimą darželiui padovanoti. Tačiau tokie dalykai ne naujiena ir mokyklose, kai tėvai, pavyzdžiui, rūpinasi roletais, grindų dangomis, sienų atnaujinimu, geriamu vandeniu, spausdintuvais ir kt.

Lankančių vaikų lopšelį-darželį „Berželis“ tėveliai teigė prie kanceliarinių ar higienos prekių pirkimo kažkiek prisidedantys tik per grupės fondą, tačiau atskirai priemonių supirkti ir atnešti nereikia. Tad, ko gero, darželis darželiui nelygus. Kai kur tėvams dar gerokai tenka patuštinti pinigines dėl savo vaikų ugdymo, o kai kur išsiverčiama ir su tais 14 centų.

Tikėtina, kad klausimas dėl lėšų ugdymui darželiuose didinimo gali būti keliamas artimiausiame posėdyje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.