Vaikų sąskaita sprendimų nepriiminės

meno mokykla pauliukas
Nuotr. Meno mokyklos Kudirkos Naumiesčio filialo mokytojas Mindaugas Pauliukas kaip dirbo su mokiniais, taip ir dirbs. Beje, jis turi ir antrojo pastato aukšto panaudojimo viziją.  

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusią savaitę daug emocijų sukėlė Šakių rajono meno mokyklos Kudirkos Naumiesčio filialo mokytojus, mokinius ir jų tėvus apskriejusi žinia dėl filialo uždarymo. Sausio 31 d. vykusioje spaudos konferencijoje rajono vadovas Edgaras Pilypaitis prisipažino, kad ir jam pačiam ši žinia buvo labai netikėta.

Pasklido gandai

Gandai sklinda greitai. Žinia socialiniuose tinkluose pasirodė vos spėjus Šakių rajono meno mokyklos direktoriui Einarui Martinaičiui ir jo pavaduotojai Ramunei Valaitienei susitikti su Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktoriumi Romu Eikevičiumi ir aptarti filialo, kuriame mokosi 40 mokinių, perkėlimo į gimnaziją galimybes.

„Jau tada reagavau atrašydamas socialiniuose tinkluose, skambinau ir vienam iš tėvų, ir su mokyklos direktorium kalbėjau, likau tikrai labai priblokštas ir nesupratęs, kodėl buvo priimtas toks sprendimas, kuriame rašoma uždaryti Meno mokyklos filialą. Aš prašiau: parodykit tą sprendimą, kas jį rengė ir kas jį pasirašė“, – spaudos konferencijoje kalbėjo meras.

Jo teigimu, sausio 3d. svarstant biudžetinių įstaigų ūkinių išlaidų optimizavimo klausimus, buvo pastebėta, jog kasmet mažėjant po 200 mokinių, mažėja ir mokyklų patalpų, kurias savivaldybė įsipareigojusi išlaikyti iš biudžeto lėšų, t.y. iš visų mokesčių mokėtojų pinigų, užimtumas. Todėl „įstaigų vadovai buvo tiesiog paprašyti susižiūrėti, ar nebūtų galimybės sukelti veiklas į vieną pastatą“, o Kudirkos Naumiesčio filialo užimamo pastato išlaikymo klausimą spręsti šiek tiek kitaip. Mat antrajame jo aukšte yra įrengtas socialinis būstas, kuris iki šiol tuščias.

„Jo apšildymo klausimas yra gana opus, nes už jį moka seniūnija. Iš tikrųjų mes iškėlėm sau tokį uždavinį – viską taip sutvarkyti, kad nebūtų, jog vieni daro veiklą, o kiti už tai moka, nes kai reikia susivest galus, kas kiek kainuoja, niekas nieko nežino“, – konstatavo faktą E. Pilypaitis.

Pasak jo, buvo toks konsolidavimo pasvarstymas, tačiau iki kabineto niekas neatėjo nė su jokiais brėžiniais, nė su jokiu patalpų išdėstymu, kad štai tokioj patalpoj galėtų būti tas, o tokioj – šitas, bet čia reikėtų dar truputėlio remonto, o gal dar ir nupirkti ką nors papildomai.

„Tokių kalbų mes nesulaukėme, tik buvome staiga pastatomi prieš faktą, kad kažkas priėmė sprendimą uždaryti Meno mokyklos skyrių. Noriu nuraminti visus <...>, kad tokių sprendimų nebuvo ir nebus“, – patikino meras.

Pagalbos – į Seimo narę

Pasklidus kalboms apie Meno mokyklos filialo uždarymą, naumiestiečiai kreipėsi ir į Seimo narę Ireną Haase, buvo pasiryžę ir parašus dėl filialo išsaugojimo surinkti. Seimo narė neslėpė nustebimo dėl skubotumo uždarinėti mokyklą, be to, toks sprendimas gali būti priimtas tik rajono savivaldybės taryboje.

„Ieškoti kitų variantų reikėtų ne taip drastiškai, elgiantis šiek tiek ramiau, kad žmonėms nereikėtų stresuoti, – įsitikinusi I. Haase. – Abejoju, ar iš viso reikia iškraustyti filialą. Dabar sumokama už socialinį butą, o kai liks ir čia laisvos patalpos, reikės ir už jas mokėti. Manau, kur yra žmonės, vaikai, nereikėtų skubėti. Labai džiaugiuosi, kad perkėlimas buvo sustabdytas ir ieškoma kitokių variantų, kaip išlaikyti filialą.“

Perkelti būtų sudėtinga

Paklaustas apie galimybes į Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnaziją perkelti Meno mokyklos filialą, R. Eikevičius buvo atviras – tuščių klasių nėra. Jo manymu, muzikos specialybės mokiniai dar galėtų ne taip skausmingai persikelti į patalpas pusrūsyje, tačiau su dailininkais būtų sunkiau, nes jiems reikalingos atskiros patalpos, kad nereikėtų kiekvieną kartą nešiotis savo molbertų.

„Aptarę visas galimybes, kiek ir kokių patalpų filialui reikėtų, padarėme išvadą, kad į gimnazijos patalpas priimti Meno mokyklos mokinius būtų sudėtinga ir tai nebūtų pats geriausias sprendimas, nes jų sąlygos pablogėtų, bet tai tik viena problema, – įsitikinęs gimnazijos direktorius. – Kita yra ta, kad dauguma vaikų į mokyklą atvyksta iš kaimų, todėl kai filialas įrengtas atskirose patalpose, jie gali ten ateiti pasimokyti nuo 13 val. iki 15 val. ir važiuoti namo, o pas mus jų užsiėmimai galėtų prasidėti tik pasibaigus pamokoms, t.y. ne anksčiau nei 15.30 val., tad ne visi galėtų lankyti.“

Rajono vadovo teigimu, jeigu filialui nebus surastos kitos patalpos, klausimas bus sprendžiamas kitaip – galbūt antrame pastato aukšte reikia panaikinti socialinį būstą, už kurį savivaldybei nereikėtų mokėti administravimo mokesčio.

Siūlo viziją

Jei, pasak Šakių rajono meno mokyklos dailės mokytojo Mindaugo Pauliuko, filialo pastatas nėra nei šioks, nei toks, jis siūlo tokią viziją: pastato pirmajame aukšte palikti veikti filialą, o antrajame – įrengti menų inkubatorių ar menininkų rezidenciją, kokią šiuo metu turi Kražių kolegija. Čia galėtų lankytis menininkai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio, šioje aplinkoje kurtų, reprezentuotų mūsų kraštą. Pasak jo, užtektų vienos vidutinio lygio menininko pavardės ir pasirodytų tekstai apie tai, kaip jis tokioje ir tokioje valstybėje, tokiame krašte davė dailės pamokas vaikams ar pristatė savo darbų parodą.

„Tai būtų ir veiklos įprasminimas, ir pastatas duotų dividendus Šakių rajonui“, – įsitikinęs M. Pauliukas, atskleisdęs, kad šią idėją sugalvojo ne jis pats, o vienas vizionierius, ne kartą lankęsis Kudirkos Naumiestyje.

Meno mokyklos vadovo teigimu, dėl filialo uždarymo įvyko nesusikalbėjimas ir iš nieko pasidarė problema.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.