Verdiktas paskelbtas – pagrindinių mokyklų rajone sumažės

daneliene taryboje
Laikinai Slavikų pagrindinei mokyklai vadovaujanti Rita Dainelienė dėl 5–8 klasių išlikimo  tarybos posėdyje kovojo ne viena – palaikyti atvyko bendruomenė. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Penktadienį tarybos nariai pritarė daug emocijų ir diskusijų sulaukusiai mokyklų tinklo pertvarkai, nuo rugsėjo 1 d. pakeisiančiai ne vienos rajono mokyklos bendruomenės gyvenimą. Drastiškai mažėjant mokinių skaičiui, savivaldai tenka priimti ryžtingus, nors ir nepopuliarius sprendimus, kuriems palaiminimo sulaukta ir iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.
 
Numatytiems veiksmams nepritarė

Rajono savivaldybės mero pavaduotojas Darius Jakavičius kartu su Mokyklų tinklo pertvarkos komisijos atstovais susitiko su Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinio ugdymo skyriaus, Šakių „Varpo“ mokyklos, Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro ir Slavikų pagrindinės mokyklos bendruomenėmis, kurias supažindino su ateities planais ir perspektyvomis. Tiesa, bendruomenės numatytiems veiksmams nepritarė ir mūru stojo prieš pertvarkas ir reorganizacijas, prašydamos negriauti mokyklų „buldozerio principu“, o leisti joms „natūraliai pačioms numirti“.

Uždegė žalią šviesą

Rajono savivaldybės administracija pateikė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai švietimo tinklo pertvarkos 2020–2021 metų bendrojo plano projektą, kuriame numatyta nuo 2020m. rugsėjo 1 d. reorganizuoti Slavikų pagrindinę mokyklą į Šakių „Varpo“ mokyklos pradinio ugdymo skyrių (paliekant vykdyti ir ikimokyklinio bei priešmokyklinio ugdymo programas) ir pradėti Šakių „Varpo“ bei Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro vidaus struktūros pertvarką, neformuojant 9-ųjų klasių, o nuo 2021m. rugsėjo 1 d. pakeičiant šių mokyklų tipą iš pagrindinės mokyklos į progimnazijos tipą. Prie šio projekto buvo pridėti ir minėtų mokyklų bendruomenių raštiški nepritarimai numatytiems veiksmams. Išnagrinėjusi pateiktus dokumentus apie mokyklų situaciją ir perspektyvas, sausio 9 d. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pateikė atsakymą, kuriame pritaria tokiam savivaldybės mokyklų tinklo pertvarkymui.

Liks pradinio ugdymo skyriais

Permainos nuo naujų mokslo metų įvyks ir Šakių „Varpo“ mokyklos Siesartėnų bei Kidulių pagrindinės mokyklos Sudargo pagrindinio ugdymo skyriuose – abi jos taps pradinio ugdymo skyriais, kuriuose bus vykdomos ir ikimokyklinio bei priešmokyklinio ugdymo programos. Kadangi Siesartėnų mokyklos ateitis buvo nulemta ankstesniuose pertvarkos planuose, o Sudargo bendruomenė nepateikė raštiško nepritarimo numatytiems veiksmams, dėl jų pertvarkymo į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją kreiptis nereikėjo.

Pastabų dėl tvarkos neturėjo

Nors prieš tvirtinant darbotvarkę tarybos narys Valdas Stankūnas ir prieštaravo dėl švietimo tinklo pertvarkos bendrojo plano projekto svarstymo, motyvuodamas, kad jis buvo pateiktas skubos tvarka, tačiau savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis priminė, jog pagal oficialią tvarką medžiaga siunčiama ne į el. paštą, o keliama į sistemą, tad dėl to, kad per vėlai pasižiūrėjo, kaltas pats tarybos narys. Be to, meras priminė, kad „apie tai, dėl ko šiandien tiek iečių laužoma, buvo pradėta kalbėti dar 2017 metais“. Posėdyje dalyvavęs Vyriausybės atstovas Kauno ir Marijampolės apskrityse Andrius Cechanavičius darbotvarkei jokių pastabų neturėjo ir atkreipė dėmesį, kad projektų svarstymai komitetuose yra tik rekomendacinio pobūdžio.

Skaudžiausiai palies slavikiečius

Nors „Varpo“ ir Plokščių mokyklų bendruomenės nepritarė pertvarkos veiksmams, tačiau į posėdį neatvyko. Vieninteliai slavikiečiai, kurių mokyklą reorganizacija palies skaudžiausiai (ji iš savarankiškos pagrindinės mokyklos taps kitos mokyklos pradinio ugdymo skyriumi), susirinko palaikyti laikinai Slavikų pagrindinei mokyklai vadovaujančios Ritos Dainelienės. Kreipdamasi į tarybos narius, ji prašė su skyriaus statusu kitais mokslo metais leisti formuoti 5–8 klases ir sudaryti sąlygas šiems vaikams mokytis arčiau namų. Pasak R. Dainelienės, planuojama, kad nuo rugsėjo 1d. mokykloje jungtinių klasių neliks, nes ateina vis daugiau vaikų iš gretimų teritorijų – šiuo metu mokosi 10, kitiems mokslo metams gauti dar 10-ties prašymai. Šiuo metu skaičiuojama, kad nuo naujų mokslo metų 5–8 klasėse Slavikuose mokysis 30 mokinių, kurių likimas bus nulemtas „vienu knopkės paspaudimu“. Jos pasisakymą slavikiečiai palydėjo plojimais.

Nebeturi šansų

Tačiau mero laikinosios direktorės kalba neįtikino. Jo teigimu, įvertinus visas perspektyvas, „Slavikų mokykla kaip pagrindinio ugdymo skyrius išlikti jau nebeturi šansų“. Be to, E. Pilypaitis priminė, jog 2016–2020 m. petvarkos programoje jau buvo nuspręsta, kad ji turi tapti skyriumi, tik dar kartą buvo perklausta, kurios mokyklos skyriumi norėtų tapti.

„Čia nėra jokio asmeninio nusiteikimo. Kaip daug kas nori pasakyti, kad meras nemėgsta Slavikų arba kitos vietos, tai iš tikrųjų, su visa pagarba visiems, šis sprendimas turėjo būti priimtas daug anksčiau ir šiandien yra uždelstas“, – pabrėžė meras, patikindamas, jog bus daroma viskas, jog visi rajono mokiniai gautų vienodas sąlygas ugdytis, kaip ir didmiesčių mokyklose.

Toks sprendimas nebus paskutinis

Už švietimo tinklo pertvarkos 2020–2021 metų bendrojo plano projektą balsavo 14 tarybos narių, vienas buvo prieš, septyni susilaikė. Tad dar šiais metais minėtų mokyklų bendruomenių lauks permainos ir nemaži iššūkiai. Pasak D. Jakavičiaus, tai nebus paskutinis nepopuliarus sprendimas, „nes ateityje, matant demografinę padėtį mūsų rajone, gali taip atsitikti, kad pagrindinių mokyklų dar mažės“. Kaip informavo E. Pilypaitis, Kazlų Rūdos savivaldybės mokyklų tinklo pertvarkos planas atitinka Estijos 2012m. pasirinktą modelį ir „eina labai drastiškai tuo keliu, kad viską padaryti vienu kirčiu“ (iš 11 planuojama palikti tik 3 mokyklas), todėl ir pas mus būtina „priimti atsakingus ir pamatuotus sprendimus, nes tai daroma visų rajono gyventojų sąskaita“. Vicemeras pridūrė, kad mūsų savivaldybės mokyklų tinklo pertvarkos planas nėra populiarus bendruomenėse, tačiau nėra toks skausmingas, koks būtų, jei būtų atiduotas į Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos rankas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.