Vyriausybė nepritarė Transporto lengvatų įstatymo pakeitimui

mokiniu pavezejimasAsta GVILDIENĖ
 
Prasidėjus naujiesiems mokslo metams, lyg yla iš maišo išlindo sumaištį sukėlusios Transporto lengvatų įstatymo 6 straipsnio pataisos. Jose pabrėžiama, kad priešmokyklinio ugdymo ir 1 – 8 klasių mokiniams kelionė bus kompensuojama tik į artimiausią mokyklą. Tėvų nepasitenkinimas ir mokyklų skundai dėl sutrikdyto klasių komplektavimo pasiekė Švietimo ir mokslo ministeriją bei Lietuvos Respublikos Vyriausybę.
 
Nuotr. Transporto lengvatų įstatymo pakeitimas sujudino aukščiausios valdžios atstovus.
 
Rugsėjo 20 dienos laikraščio „Draugas“ numeryje informavome apie naują mokinių pavėžėjimo išlaidų kompensavimo tvarką, numatytą Transporto lengvatų įstatymo 6 straipsnio 1 dalies 1 punkto pakeitime. Joje numatyta, kad nemokamai iki 40 km ir atgal pavežami kaimuose ir miestuose gyvenantys 9 – 12 klasių (gimnazijų 1 – 4 klasių), profesinio mokymo įstaigų ir neformaliojo vaikų švietimo įstaigų moksleiviai. Tačiau priešmokyklinio ugdymo ir 1 – 8 klasių mokinių pavėžėjimas kompensuojamas tik iki artimiausios bendrojo ugdymo programą vykdančios mokyklos. Kaip informavo  G. Demenius, artimiausias mokyklas šiandien pravažiuoja 199 1 – 8 klasių mokiniai, 77 iš jų – ne mūsų savivaldybės moksleiviai. Vadinasi, 122 mūsų rajono moksleiviai važinėja mokytis į pasirinktas tolimesnes miestų mokyklas. Juos pagal naująją tvarką tėvai į mokyklas turėtų vežioti savo lėšomis. Tačiau tai sau galėtų leisti toli gražu ne visos šeimos.

Tėvų nepasitenkinimas ir mokyklų skundai dėl sutrikdyto klasių komplektavimo pasiekė rajono savivaldybės merą Juozą Bertašių, Švietimo ir mokslo ministeriją bei Lietuvos Respublikos Vyriausybę. J. Bertašiaus manymu, tai kažkoks nesusipratimas arba gyvenimo realijos nesuvokimas. „Pakeitimas buvo priimtas skubotai, nelaiku  ir neįvertinant realios padėties  ir susiklosčiusių situacijų, kokios yra atskiruose rajonuose, - kalbėjo meras. – Nežinau, kaip pakeitimus pritaikyti, kad nebūtų neigiamai paveikta visa ugdymo sistema ir nusistovėjusi tvarka, ypač dabar, kai jau prasidėję mokslo metai.“ Jis pasisakė už tai, kad įstatymo pakeitimai įsigaliotų nuo 2014 metų rugsėjo mėnesio.

Švietimo ir mokslo ministerija spalio 9 dieną miestų ir rajonų savivaldybių merams, administracijų direktoriams ir švietimo padalinių vadovams išsiuntinėjo raštą, kuriame rekomendavo Transporto lengvatų įstatymo 6 straipsnio pakeitimo įstatymo nuostatas taikyti mokiniams, kurie yra naujai priimami mokytis, o su mokiniais, kurie mokymo sutartis sudarė iki pakeitimo įsigaliojimo, laikytis sutartinių įsipareigojimų ir netrikdyti ugdymo proceso organizavimo, vykdyti pavėžėjimą ir jo išlaidų kompensavimą. Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis priminė, kad Transporto lengvatų įstatymo 6 straipsnio 2 dalis numato, kad savivaldybių tarybos savo nustatyta tvarka gali kompensuoti važiavimo išlaidas ir kitais atvejais.

Transporto lengvatų įstatymo 6 straipsnio pakeitimui nusprendė nepritarti ir Lietuvos Respublikos Vyriausybė, nes jis prieštarauja Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo 4 straipsnio 3 punktui, kuris teigia, kad kiekvienas vaikas turi lygias su kitais vaikais teises ir negali būti diskriminuojamas dėl savo arba savo tėvų ar kitų teisėtų vaiko atstovų lyties, amžiaus, tautybės, rasės, kalbos, tikėjimo, pažiūrų, socialinės, turtinės, šeimyninės padėties, sveikatos būklės ar kokių nors kitų aplinkybių, ir Lietuvos Respublikos lygių galimybių įstatymo 5 straipsnio 1 punktui, kad valstybės ir savivaldybių institucijos ir įstaigos pagal kompetenciją privalo užtikrinti, kad visuose teisės aktuose būtų įtvirtintos lygios teisės ir galimybės.

Be to, Transporto lengvatų įstatymo 6 straipsnio pakeitimo įgyvendinimui prireiktų papildomų savivaldybių biudžeto lėšų, o atsižvelgiant į valstybės finansinę būklę jų skirti nėra galimybės. Pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją įstatymų leidėjas negali sukurti tokios teisinės situacijos, kai išleidžiamas įstatymas arba kitas teisės aktas, kuriam įgyvendinti reikia lėšų, bet tokių lėšų neskiriama arba jų skiriama nepakankamai. Todėl Vyriausybė pritarė Švietimo įstatymo 36 straipsnio 1 dalies pakeitimo projektui, kuriame nelieka sakinio „Priešmokyklinio ugdymo ir 1 – 8 klasių mokiniai vežami į artimiausią atitinkamą ugdymo programą vykdančią mokyklą“. Šio įstatymo pakeitimas bus laikomas galiojančiu nuo 2013 metų rugsėjo 1 dienos, jei jį pasirašys Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.