Griškabūdiečių „eTwinning“ projektams - keturi Europos Kokybės ženkleliai

griskabudzio gimnazija moksleiviaiAsta GVILDIENĖ
 
Jau ne pirmus metus Griškabūdžio gimnazijos moksleiviai ir mokytojai dalyvauja „eTwinning“ programoje, kuri skatina Europos mokyklų bendradarbiavimą naudojantis informacinėmis ir komunikacinėmis technologijomis. Šiemet net keturi jų projektai buvo apdovanoti Europos Kokybės ženkleliais.
 
Nuotr. Aštuntų klasių  mokiniai aktyviai įsitraukė į projektą „Kerpės – oro kokybės indikatorius“ ir remdamiesi kerpių testu vertino aplinkos užterštumą.  
 
„eTwinning“ Kokybės ženkleliai pažymi, kad projektas pasiekė tam tikrą nacionalinį ar Europos standartą. Dėl šios priežasties yra skiriami du ženkleliai: Nacionalinis Kokybės ženklelis ir Europos Kokybės ženklelis.

Pasak biologijos mokytojos ir projekto „eTwinning“  Griškabūdžio gimnazijoje koordinatorės Neringos Stravinskienės, Kokybės ženklelis - tai konkretus pripažinimas mokytojams ir mokykloms, kad jų „eTwinning“ veikla pasiekė aukštą lygį. Mokiniams tai - paskatinimas už jų pastangas, o visai mokyklai - viešas jų pasiryžimo siekti kokybės bei atvirumo europinėje bendradarbiavimo veikloje pripažinimas.

N.Stravinskienė pasakojo, kad įsitraukimo į „eTwinning“ programą pradžia buvo 2010 metai, kai Griškabūdžio gimnazijos informacinių technologijų mokytoja Rima Apanavičiūtė, dalyvaudama distancinio mokymo seminare „Virtuali klasė“, užregistravo mokyklą „eTwinning“ portale.  Tais pačiais metais gimnazija buvo pakviesta dalyvauti pirmuosiuose projektuose, kurie vadinosi „Matematikos gėlės“ ir „Virtualus gidas mano mieste“.

„Nors tada ir nieko nelaimėjome, tačiau užsidegėme noru išbandyti savo jėgas ir kituose projektuose, - prisiminė N.Stravinskienė. – 2011 metais įgyvendinome projektą „Voluntary expo“ ir parengėme savanorystės fotografijų parodą. Ši veikla buvo integruota į visus mokyklos bendruomenės labdaringus renginius. Mūsų komandos (R.Apanavičiūtės, socialinės pedagogės Auksės Makūnienės, muzikos mokytojos Violetos Briaukienės ir N.Stravinskienės) darbas buvo iš karto pastebėtas ir įvertintas. Už jį buvome apdovanoti  pirmuoju Europos Kokybės ženkleliu.“

2012 metais  Griškabūdžio gimnazijos mokytojai ir mokiniai su dar didesniu entuziazmu kibo į projektus. „Gavau pasiūlymą iš Rumunijos Busteni sanatorinės mokyklos fizikos mokytojos Julijanos Cubus kartu parengti naują projektą „Gamtos harmonija“, kurį patvirtino nacionalinės ir Europos „eTwinning“ paramos tarnybos, - prisiminė N.Stravinskienė. – Septintų klasių moksleiviai kartu su geografijos mokytoja Marija Senkiene stebėjo gamtos reiškinius, juos fiksavo ir skelbė „eTwinning“ portale, taip pat iš atliekų kūrė visokiausius darbelius.“ Prie šio projekto prisidėjo ir savo šalyse orų kaitą bei fenologinius reiškinius stebėjo dar ir Vengrijos, Bulgarijos, Ispanijos bei Kroatijos mokyklos. Šis projektas buvo jau antrasis, apdovanotas Europos  Kokybės ženkleliu, ir pirmasis, turintis tokį tęstinumą. Programos „eTwinning“ koordinatorė pasakojo, kad projektas „Gamtos harmonija“, skirtas Europos piliečio metams,  buvo vykdomas ir šiais metais. Taip pat jį ketinama pratęsti ir ateinančiais, 2014 metais.

Trečiasis Europos Kokybės ženklelis praėjusiais metais buvo skirtas projektui „Olimpinis Londonas 2012“, į kurį įsitraukė mokytoja M.Senkienė. Jo veiklos buvo integruotos į geografijos ir kūno kultūros pamokas. Projekto metu mokiniai kūrė marškinėlius, pašto ženklus, logotipus, skirtus olimpinėms žaidynėms Londone, pristatė savo gimnazijos bei Lietuvos sportininkų pasiekimus. „Šįsyk viską vertėme ne į anglų, kaip buvo įprasta „eTwinning“ erdvėje, bet į vokiečių kalbą. Prie to labai daug prisidėjo mokytoja Irena Vasiliauskienė, - teigė N.Stravinskienė. - Už tai, kad populiariname vokiečių kalbą ir buvome pagirti.“

Šiemet Europos Kokybės ženkleliai suteikti jau net keturiems Griškabūdžio gimnazijoje įgyvendinamiems „eTwinning“ projektams ir jiems vadovaujančioms mokytojoms. Tai  I. Vasiliauskienei ir M. Senkienei už dalyvavimą projekte „Skanios vėliavos“ bei N. Stravinskienei už projektus „Kerpės – gamtiniai oro kokybės indikatoriai“ bei „Sveikas gyvenimo būdas“.

Projekto „Skanios vėliavos“ tikslas - susipažinti su Europos Sąjungos valstybių vėliavomis ir jų istorija bei rasti jų spalvas maisto produktuose, nacionaliniuose valgiuose. Vaikai „eTwinning“ portale sukūrė lietuviškų sriubų receptų blogą, pristatė pačią ilgiausią lietuvišką vėliavą - pyragą, iškeptą vienos iš Lietuvos nacionalinių švenčių metu.

Kartu su Malta ir Estija projekte „Kerpės – oro kokybės indikatoriai“ mokytoja N.Stravinskienė ir aštuntų klasių  mokiniai biologijos pamokų metu tyrė, kokios kerpės auga Griškabūdžio miestelyje ir kitose Lietuvos vietovėse.  Remdamiesi kerpių testu jie vertino aplinkos užterštumą.  Antrame projekte „Sveikas gyvenimo būdas“, kurį kuravo mokytoja N.Stravinskienė,  dalyvavo dar ir Turkija, Rumunija, Bulgarija, Malta bei Kroatija.  Jo idėjų generatorė buvo gimnazijos sveikatos specialistė Loreta Zakarauskienė. Projekto metu pradinių klasių mokiniai organizavo pusryčių fiestą ir noriai mankštinosi rytinėse mankštose. Vyresnieji mokiniai daug kalbėjo apie sveiką gyvenseną, braižė mitybos piramidę, susipažino su žalingų įpročių pasekmėmis.

„eTwinning“ portalas – tai pagrindinė programos susitikimų ir darbo vieta. Jis verčiamas į 25 kalbas ir dabar jame yra užsiregistravę beveik 170 000 narių, įgyvendinančių daugiau nei 5324 projektus tarp dviejų ar daugiau mokyklų visoje Europoje. Pasak N.Stravinskienės, „eTwinning“ – tai galimybė bent virtualiai pasijusti Europos ir pasaulio piliečiais, susipažinti su kitų šalių kultūromis, sutikti įdomių žmonių. „eTwinning“ dėka Griškabūdžio gimnazija susirado partnerius savo Comenius projektui, kurį šiuo metu sėkmingai įgyvendina.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.