„Eismo saugumas bendruomenėse“ keičia eismo dalyvių kultūrą

atsvaitaiPraėjusią savaitę baigėsi Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos jau penktus metus iš eilės organizuojamas konkursas „Eismo saugumas bendruomenėse“, į kurį aktyviai įsijungė ir mūsų rajono bendruomenės.
 
Nuotr. Baigiamojoje konkurso „Eismo saugumas bendruomenėse“ akcijoje prie Šakių „Varpo“ mokyklos pėsčiųjų perėjos moksleiviams buvo dalijami atšvaitai.
 
Trejus metus iš eilės Zanavykų muziejaus darbuotojos kartu su Girėnų bendruomene aktyviai įgyvendina įvairias eismo saugumo veiklas ir mokymus. Šiais metais prie šio projekto prisijungė ir Šakių „Varpo“ mokykla bei Slavikų ir Lukšių bendruomenių centrai. Šio projekto tikslas – tęsti saugaus eismo propagavimą visame Šakių rajone, o ateityje, pasitelkus dar daugiau bendruomenių, ir kituose šalies regionuose.  

Šiais metais daugelis Zanavykų muziejaus ir kitų projekte dalyvaujančių bendruomenių surengtų akcijų,  neapsiėjo be saugaus eismo projekto švietėjiškos veiklos. Vyko ne vienas renginys, kurio metu buvo aktyviai užsiimta saugaus eismo sklaida: organizuota Muziejų naktis, dviračių žygiai, sporto varžybos, paskaitos, šventės, kurių metu visuomenė buvo visapusiškai informuojama apie elgesio keliuose ir gatvėse reikšmę, kultūrą, gilinamasi į teorines ir praktines žinias, stengiamasi atskleisti galimus pavojus, skatinama žmonių atsakomybė ir sąmoningumas pasitelkiant  aktualius, originalius bei kūrybiškus informavimo būdus.

Baigiamasis renginys, kurį Zanavykų muziejus organizavo Šakiuose prie „Varpo“ mokyklos, -  tai akcija „Būk saugus kelyje ir pastebėtas gatvėje“. Jo metu „Varpo“ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas ir Šakių rajono policijos komisariato pareigūnai Laimutė Pečiulytė, Andrius Mureika, Jurgita Sinkevičiūtė ir Odeta Rekešienė visus eismo dalyvius mokė būti kultūringais, mandagiais, drausmingais ir atsakingais.

Lapkričio 26 dieną Gelgaudiškio „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centre vyko baigiamasis Gelgaudiškio bendruomenės centro „Atgaiva“ įgyvendinamo projekto „Eismo saugumas bendruomenėje“ renginys, kurio pagrindinis tikslas – keisti eismo dalyvių kultūrą.

Pasak projekto vadovės Genutės Žilinskienės, šiandieninę situaciją mūsų keliuose geriausiai apibūdina kunigo teol. lic. Viliaus Viktoravičiaus išsakytos mintys: „Kai mūsų šalies keliuose tiek daug skaudžių nelaimių, mirčių, nori nenori klausi, ką mes darome ne taip? Kodėl reikia skelbti dar vieną karą – karą karui keliuose? Keisti ir paradoksų kupini esame mes, žmonės, - mušame todėl, kad mylime. Kariaujame už taiką. Dirbame, kad galėtume pailsėti. Žudome, kad išgyventume. Viena aišku: nelaimių priežastys slypi ne staigiame kelio vingyje, ne slidžiame kelyje, ne techninėje mašinos būklėje, o mūsų galvose.“

Nuo 2010 metų projekte „Eismo saugumas bendruomenėje“ dalyvaujantys gelgaudiškiečiai pritaria kunigo nuomonei ir yra įsitikinę, kad nelaimių sumažės, jei keisis eismo dalyvių kultūra. Apie tai ir, kas per praėjusius metus pasikeitė Gelgaudiškio gyventojų galvose, baigiamajame projekto renginyje diskutavo Šakių policijos komisariato Kelių policijos poskyrio specialistas Gintautas Vedegys, Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos pedagogės Virginija Mačiulskienė ir Valda Valaitienė, Gelgaudiškio vaikų darželio „Eglutė“ auklėtojos Dalia Dovydaitienė ir Algimanta Povilaitienė, Gelgaudiškio „Šaltinio “ specialiojo ugdymo centro pedagogės Lionė Gabartienė, Irena Žemaitaitienė ir Elena Mačiulaitienė, aktyviausia projekto dalyvė Virginija Bataitienė.
Visi susitikimo dalyviai kalbėjo apie šio projekto naudą bendruomenės žmonėms, pabrėždami būtinybę eismo saugumo temas pradėti gvildenti su pačiais mažiausiais - vaikų darželio auklėtiniais, tikintis, kad saugaus eismo taisyklės taps jų įpročiu. Projekte labai aktyviai dalyvavę specialiųjų ugdymosi poreikių turinčių mokinių ugdytojai pažymėjo, kad projekto metu dalyvaudami įvairiose akcijose, vaikai patys įvardijo konkrečias problemas ir siūlė, kaip jas spręsti.

Paskutinę projekto vykdymo dieną specialiojo ugdymo centro mokiniai pagamino po žibintą, kurio šviesa tamsiu paros metu gali išgelbėti žmonių gyvybes. Jie priminė pagrindinę mūsų rajono ir galbūt net visos šalies gyventojų problemą – įvairiausių eismo saugumo akcijų metu gautus atšvaitus pasidedame į stalčius ir ten juos saugome. Taip daro ir vaikai. Paklausus jų, kur  atšvaitai, dažnai išgirsti atsakymą: „Namuose...“

G. Žilinskienės nuomone, projekto „Eismo saugumas bendruomenėje“ tąsa padės gyventojams keisti jų mąstymą, suprasti, kad pats pėstysis, dviratininkas, vairuotojas ar važnyčiotojas yra atsakingas už savo veiksmus kelyje. Tik pagarba sau ir kitiems gali pakeisti eismo dalyvių kultūrą kelyje.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px