Policijos viršininkui – daugybė klausimų

voljerasAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Praėjusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje dalyvavo Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Akelaitis, kuris su tarybos nariais pasidalijo savo mintimis, pastebėjimais,  taip pat atsakė į gautus klausimus.
 
Nuotr. Pasak Juozo Bertašiaus, vadinamasis „voljeras“ prie policijos komisariato – neteisėtas statinys.
 
Jaunimo nusikalstamumas
 
Kaip sakė Šakių rajono policijos komisariato viršininkas, šiais metais rajono policininkai kelis kartus susidūrė su atvejais, kai skirtinguose rajono pakraščiuose nusikalstamas veikas vykdė nepilnamečiai.

„Šiuos jaunuolius teismo sprendimu buvo tekę ir suimti. Kadangi bausmių politika yra gana švelni, vieni iš jų jau yra atlikę bausmes, kitų klausimai sprendžiami šiuo metu. Kalbant apie jaunimo nusikalstamumą yra taip, kad mes užsiauginam tokią kartą“, – sakė M. Akelaitis.

M. Akelaitis mano, kad  Lietuvos Respublikos Vaiko vidutinės ir minimalios priežiūros įstatymas mūsų savivaldybėje veikia neefektyviai. „Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad mes su probleminiais vaikais nedirbame. Dėl ko tai sakau tarybos nariams? Manau, kad jūs turite galimybių šį dalyką „pajudinti“, kad mes neaugintume tokios jaunosios kartos, su kuria reikia kovoti baudžiamosiomis priemonėmis. Tam tikra prasme tai yra socialinė problema“, – atvirai sakė policijos komisariato viršininkas.

Anot M. Akelaičio, kiekvienas iš mūsų turėtų sau užduoti klusimą, kaip su šia problema kovoti. „Taip, vykdome prevenciją, bet turiu pasakyti, kad policija neišsaugos visų vaikų“, – reziumavo pareigūnas.

Nakvynės namai

Kaip pasakojo policijos komisariato viršininkas, šį pavasarį dėl vieno asocialaus asmens ant kojų teko sukilti ir rajono savivaldybės administracijai, ir policijai, ir ligoninei, spręsti klausimą, ką su juo daryti. Tokios pat problemos kyla dėl neblaivių asmenų, kurie glaudžiasi tai prie ligoninės, tai prie policijos.

„Vertinant bei apžvelgiant mūsų, policininkų, veiklą noriu pasakyti, jog policija dirbs gatvėje, dirbančių kabinetuose su popieriais mažės, tai yra ne tik mano, bet ir aukštesniųjų vadovų požiūris. Šiandiena Šakiuose policijos budėtojo nebėra, kuris priiminėtų skambučius, bet manau, kad praėjus pusei metų nei vienas asmuo nepasakys, kad situacija pablogėjo“, – sakė posėdžio svečias.

Prieštaraudamas M. Akelaičio pasakymui dėl budėtojo rajono meras Juozas Bertašius teigė, jog „žmonės pajuto, kad kai kuriais atvejais, kai ištinka bėda, policijos išvis lyg nebėra.“

„Ne ta užduotis“

Tarybos narė Aušrelė Pukinskienė policijos komisariato viršininkui taip pat turėjo klausimų.

„Noriu pasiteirauti apie jūsų pavaldinių užduotis. Prie „Sodros“ gana dažnai stovi policijos ekipažas. Vieną dieną toje vietoje prie šviesoforo laukiau, kada užsidegs žalia šviesa ir galėsiu pereiti gatve į naujai rekonstruotą skverą. Na ir matau – V. Kudirkos gatve važiuoja dviratininkas ir jau taip vingiuoja... vairuotojai jam pypia. Policijos ekipažas to nematė, tad aš nusprendžiau prieiti ir pasakyti, kas vyksta, o šie man tik atkirto, kad „ne ta užduotis“.

Išgirdęs tokį pasakojimą M. Akelaitis tarybos narės paprašė, kad ši patikslintų datą, kada tai įvyko ir patikino: „Galiu pasakyti atvirai, už tokius dalykus policijos pareigūnų tikrai niekas nepagirs.“ Pasak M. Akelaičio, policininkui gali būti suformuota bet kokia užduotis, tačiau, gavęs informaciją apie teisės pažeidimą, jis privalo į tai reaguoti ir įvykį užfiksuoti.

Sunerimo dėl „voljero“

Tarybos narys Bernardinas Petras Vainius policijos komisariato viršininko teiravosi apie, jo žodžiais tariant, voljerą, esantį prie buvusio „Žiburio“ gimnazijos pastato, į kurį netrukus įsikels policija.

„Prie pastato, išdygęs kažkoks voljeras, kas nebuvo numatyta jokiuose planuose. Nežinau, su kuo buvo derintos to voljero statybos, ar yra duotas leidimas“, – teiravosi tarybos narys B. P. Vainius ir  klausė, ar  pačiam policijos komisariato viršininkui šis statinys, esantis prie naujai rekonstruoto pastato, „ nebado akių“.

M. Akelaitis atsakė, kad jis, kaip pareigūnas, negali pasakyti, kad šis pastatas bus nugriautas.

„Tokio statinio atsiradimas techniniame projekte buvo numatytas nuo pat pradžios“, – teigė policijos viršininkas.

Tačiau J. Bertašius prieštaravo, kad pagal išvadas, kurias jam pateikė administracijos direktorius Evaldas Sniečkus, minėtasis statinys prie būsimojo policijos komisariato – neteisėtas.

„Aš bei administracijos direktorius padarysime visus reikalingus žingsnius, kad to statinio, kuris  gadina visą Šakių miesto vaizdą, neliktų“, – sakė meras.

Tarybos narė Eglė Dragūnaityė apibendrindama situaciją dėl šio pastato sakė, kad „reikia suskaičiuoti ir pasakyti visuomenei, kiek kainavo visa tai pastatyti, kiek kainuos nugriauti, tada pasakyti visom bobutėm, kad jos už tai mokės.“

Blaivybė

Tarybos narys Tautvydas Šukys M. Akelaičio teiravosi apie praeitame posėdyje daug diskusijų sulaukusį klausimą – alkoholio pardavimo ribojimą Gelgaudiškio miestelio šventės metu, ar policijos pareigūnai po tokio sprendimo pajuto, kad alkoholį vartojančių asmenų buvo mažiau nei įprasta.

„Įvertinti tokius dalykus yra pakankamai sudėtinga. Aš manau, kad tai yra efektyvi priemonė. Šventės metu buvo gautas vienas iškvietimas – tai yra tikrai neblogai, o fiksuotų asmenų, neįgalių nuo apsvaigimo, nebuvo“, – kalbėjo M. Akelaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.