Tarpinstitucinis bendradarbiavimas sprendžiant smurto artimoje aplinkoje problemą

moteru centro
Nuotr. Moterų informacijos centro lektorės Rugilė Butkevičiūtė (kairėje) ir Dovilė Masalskienė analizavo dalyvių pateiktus lūkesčius ir problemas.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Antradienį Šakių rajono policijos komisariato (PK) iniciatyva prie apskrito stalo susėdo institucijų, dirbančių su smurtu artimoje aplinkoje, atstovai: savivaldybės, Vaiko teisių apsaugos, Švietimo ir sporto skyrių, prokuratūros, teismo, Probacijos tarnybos, nevyriausybinės organizacijos ir kt. Patirtimi dalijosi Moterų informacijos centro lektorės iš Vilniaus, aptartas tarpinstitucinis bendradarbiavimo modelis Šakių rajone.

Šis renginys – tai Šakių PK projekto „Pastebėk. Suprask. Informuok“ dalis. Šakių rajono PK viršininkas Mindaugas Akelaitis pristatydamas projektą akcentavo, kad pagaliau reikia susėsti visiems ir dalykiškai pasikalbėti, kas daroma ir ką daryti ateityje, kad smurto nebūtų. Jam pritarė bendruomenių pareigūnė Aušra Mockevičiūtė, paminėjusi jau šia tema vykdomus mūsų rajone projektus, ji akcentavo, kad informacijos sklaida ir smurto artimoje aplinkoje prevencija duos reikiamų rezultatų.

Vilniaus miesto krizių centro direktorė Nijolė Dirsienė susirinkusiems kalbėjo, kad vienas iš kelių, telkiant suinteresuotų institucijų pastangas smurto klausimu, – koordinacinės grupės įsteigimas rajone, kuri, turėdama visą informaciją apie smurto atvejus, priimtų sprendimus, kaip efektyviau organizuoti pagalbą nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje.

„Kai beveik prieš penkerius metus Seimas priėmė Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą, buvo manoma, kad sumažės smurto atvejų šeimose. Bet smurto tik daugėja. Kas padaryta, kad ta statistika ne daugėtų, o mažėtų?“ – klausė Šakių apylinkės teismo teisėja Judita Sungailaitė. Pasak jos, paanalizavus rajono policijos komisariate registruotų įvykių suvestinę, matome informaciją apie nuolat pasikartojantį smurtą: apie vyro ar sugyventinio mušamą moterį arba apie moters sumuštą vyrą, apie tai, kad sūnus sumušė tėvą ir kt.

Moterų informacijos centro projektų vadovė Rugilė Butkevičiūtė įsitikinusi, kad statistiškai smurto artimoje aplinkoje atvejų daugėja dar ir dėl to, kad ne vienerius metus kentusios moterys, o ir vyrai, nebebijo kreiptis pagalbos.

Rajono PK viršininkas M. Akelaitis informavo, kad praeitais metais mūsų rajono policija gavo 126 iškvietimus dėl smurto artimoje aplinkoje, o šių metų pirmą pusmetį 68. Iš jų policijos komisariate buvo pradėti 63 ikiteisminiai tyrimai dėl smurto, o teismui perduotos 26 bylos. Antra tiek buvo nutraukta, nes 21 atveju nerasta nusikaltimo sudėties, penkiais atvejais smurtautojas susitaikė.

Šakių apylinkės prokuratūros prokuroras Audrius Ažukas pastebėjo, kad dalis klientų yra vis tie patys smurtautojai.

„Mes smurto problemos neišsprendžiam, prokurorai jau kovoja su smurto pasekmėmis. Ir jeigu byla patenka į teismą, tai dažniausiai auka atleidžia smurtautojui, jie susitaiko. Dažnai išgirstame iš aukos žodžius, kad jai net neskaudėjo...“ – sako A. Ažukas ir priduria, kad aukos yra nepasirengusios teisiniams procesams. N. Dirsienė paaiškino, kad socialinis darbuotojas, kuris galbūt pirmasis bendrauja su aukomis, turėtų motyvuoti klientą kreiptis į teisėsaugą.

Susirinkę svarstė, kaip vykdyti prevencinį darbą, kad neprieitume iki smurto.

N. Dirsienė įsitikinusi, kad smurto šaknys glūdi kur kas giliau.

„Tai, ką išmokstam šeimoje, atsinešam į darželį, mokyklą, viešąją erdvę“, – sakė ji.

Renginio dalyviai svarstė, ar neturėtų ugdymo įstaigos vykdyti bent vieną ilgalaikę būtent smurto artimoje aplinkoje prevencinę programą.

„Mūsų galutinis tikslas turi būti nulinė tolerancija smurtui, kitaip tariant, – jokio smurto“, – įsitikinusi Moterų informacijos centro lektorė R. Butkevičiūtė, o renginyje dalyvavusi VO „Gelbėkit vaikus“ vedėja Jūratė Arštikaitienė mano, kad nulinei tolerancijai dar nesame pasiruošę, ir siūlė, kad mokyklose atsirastų socialinis emocinis ugdymas.

„Smurtas yra santykių problema. Dviejų žmonių smurtas prasideda nuo emocijų – pasidarai partneriui negražus, neįdomus, kaip tu elgiesi, tavo blynai neskanūs ir panašiai. Tuomet jau kyla ranka“, – svarsto krizių centro direktorė N. Dirsienė, o rajono policijos pareigūnai mano, kad pagrindinė smurto priežastis – alkoholis.

Buvo diskutuota, kaip smurtautojas ir auka gali gyventi toje pačioje aplinkoje. Ieškota sprendimų, kur Šakiuose apgyvendinti nukentėjusius nuo smurto asmenis.

Ar bus sukurtas koks nors tarpinstitucinio bendradarbiavimo modelis sprendžiant smurto artimoje aplinkoje problemą Šakių savivaldybėje, parodys ateitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.